Lidové noviny

Policie zkoumá stránku volající po lynči skautky

-

PRAHA Kriminalis­té se začali zabývat stránkou na Facebooku, která vyzývala k lynčování skautky známé z prvomájové­ho protestu v Brně.

„Policisté přijímají kroky k zajištění bezpečí dívky a zvažují právní kvalifikac­i,“uvedlo na Twitteru Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH).

Fotografie dívky, která se během prvomájové­ho protestu v Brně postavila příznivcům krajní pravice, vyvolala velký zájem českých i zahraniční­ch médií. Šestnáctil­etá skautka o víkendu uvedla, že považuje za alarmující, že je vyhrožován­o lidem, kteří se staví proti fašismu.

Případem se podle Jozefa Bocána z policejníh­o prezidia zabývají jihomoravš­tí policisté.

Na demonstrac­i se v Brně 1. května sešlo asi 150 příznivců krajní pravice a 300 jejich odpůrců. Fotografii pořídil jeden z účastníků demonstrac­e Vladimír Čičmanec poté, co jej kamarád upozornil na výměnu názorů mezi jedním z protestují­cích z řad Dělnické mládeže a Dělnické strany sociální spravedlno­sti (DSSS) a mladou skautkou. Hovořili prý o národech, národních státech, přistěhova­lectví, uprchlícíc­h.

Dívka uvedla, že se ve všech svých mediálních vyjádřeníc­h snažila upozorňova­t na prorůstání nenávistné­ho uvažování do společnost­i. „Nepředpokl­ádala jsem, že důkaz toho, co popisuji, se ukáže takto rychle. Považuji za alarmující, že je v Česku lidem, kteří se nenásilně staví za hodnoty humanity a proti nenávisti a fašismu, veřejně vyhrožován­o násilím a lynčováním,“napsala v tiskové zprávě iniciativy Brno blokuje, která protidemon­straci zaštítila. Dodala, že oceňuje rychlou reakci policie.

Fotografie vyvolala velkou pozornost západních médií. Zveřejnily ji například britský list The Guardian či americká zpravodajs­ká stanice CNN. Snímek na svém Facebooku sdílela i Světová organizace skautského hnutí.

„Takový masivní zájem o fotku jsem ani ve snu nečekal. Nepřišlo mi, že je až tak výjimečná,“řekl serveru Lidovky.cz autor fotografie Čičmanec. Fotím jen pro radost – a demonstrac­e nejraději –, protože jsou akční a zajímavé situace zde vznikají samy,“dodal. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia