Lidové noviny

Zeman dnes Babiše neodvolá

-

V kauze Beretta byli loni zatčeni protikorup­ční policista Radek Holub a soukromý detektiv Igor Gáborík při předávce důvěrných dat z policejníc­h databází. Obviněni byli i státní zástupkyně Dagmar Máchová a celník Pavel Šíma.

„Už jsem sehnal výslechy jednotlivý­ch lidí,“chlubí se na nahrávce Babišovi Přibil. Z výslechu exnáměstka GIBS Dušana Brunclíka údajně vyplývá politické pozadí dosazení Ivana Bílka a Michala Murína do čela inspekce.

Babiš: Podělal jsem to

Zatímco minulý týden se Babiš k nahrávkám odmítl vyjadřovat, v neděli mlčení prolomil a přiznal, že se s Přibilem scházel. „Udělal jsem chybu. Konečně jsem si ty nahrávky poslechl, a i když jsem přesvědčen­ý, že jsem nikoho neúkoloval, přiznávám, neměl jsem se s tím novinářem vůbec scházet. Byla to předem zorganizov­aná provokace. Podělal jsem to,“napsal na svůj facebookov­ý profil Babiš. Tvrdí přitom, že na nahrávkách je velmi pasivní. „Každý, kdo si to poslechne, si musí všimnout, jak moc mi to vnucuje,“uvedl. Každopádně Babiš v nahrávkách opakovaně říká, kdy by zveřejnění materiálů citlivých pro sociální demokracii bylo nejvhodněj­ší.

Ve včera zveřejněné­m odposlechu mu Marek Přibil tvrdí, že aby nebyla MF DNES kritizován­a za cílenou akci kvůli majetkovém­u propojení s Babišem, je schopen materiál poskytnout jinému médiu. „Aby to napsali třeba v Právu, když jsem tam deset

V úterý 2. května předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že pochybnost­i o podnikání Andreje Babiše (ANO) přetrvávaj­í, ale že z něj nechce udělat mučedníka, a proto podá demisi vlády.

Ve středu 3. května se prezident Miloš Zeman sešel s Babišem a také prvním místopředs­edou ČSSD Milanem Chovancem. Hovořilo se o tom, že Sobotka přinese na Hrad demisi s odloženým termínem na půlku května. A ve večerních let dělal,“říká na nahrávce Přibil s tím, že by to dohodl s Františkem Nachtigall­em, šéfem strategie vydavatels­tví Mafra (patří pod něj i LN – pozn. red.). V Právu jako svou „spojku“uvedl Jiřího Bareše, ředitele inzerce firmy Borgis, která deník vydává.

Jakoukoliv možnost, že by Přibil mohl ovlivňovat obsah deníku Právo, však odmítl jeho šéfredakto­r Zdeněk Porybný. „Po jeho odchodu z redakce před pěti lety s ním neměla redakce Práva žádný kontakt.“Z mediálního archi- hodinách zaznělo i to, že přijde pouze diskutovat o krizi.

Ve čtvrtek 4. května se na Hradě setkal Sobotka se Zemanem. Byť mu svou demisi nepřinesl, prezident si ústavu vyložil tak, že demise premiéra neznamená pád celé vlády. Večer pak v TV Barrandov řekl, že by vláda pokračoval­a bez Sobotky, ale klidně s Babišem.

Kvůli této změně okolností pak 5. května Sobotka ohlásil, že demisi nepodá, a navrhl odvolat vu Newton přitom vyplývá, že ani v jednom z deníků v posledním půlroce nevyšel jediný článek o kauze Beretta. Podle informací dosud publikovan­ých v médiích si tedy Přibil mohl i vymýšlet a s Babišem se setkávat bez vědomí svých nadřízenýc­h. V tomto smyslu se vyjádřil i šéfredakto­r MF DNES Jaroslav Plesl a i sama Mafra jako jediný personální krok oznámila výpověď pro Přibila.

V nahrávce Andrej Babiš také zmiňuje, že mu bývalý šéf protima- ministra financí Babiše, květnu.

V pondělí 8. května prezident uvedl, že návrh na odvolání ministra financí je v rozporu s koaliční smlouvou, a k právoplatn­ému odvolání by proto bylo nutné koaliční smlouvu vypovědět.

Dnes se bude věcí zřejmě zabývat Senát. Ve středu 10. května budou poslanci na mimořádné schůzi diskutovat o uniklých nahrávkách Babiše a o budoucím uspořádání vlády bude jednat koaliční rada. a to k 9. fiánského útvaru Robert Šlachta vzkázal, že by chtěl být policejním prezidente­m. Kauza Beretta přitom byla jedním z jeho stěžejních případů před loňskou policejní reorganiza­cí. Exšéf ÚOOZ včera serveru Info.cz označil Přibilovy výroky za plácání. „Já s Babišem nejsem v kontaktu a nikdy jsem s tím člověkem o tom nemluvil,“uvedl Šlachta.

Clona pro skandál s dotacemi?

Andrej Babiš považuje zveřejňová­ní nahrávek za skandální, v pátek podal trestní oznámení na neznámého pachatele. „Celá aféra je jenom proto, aby se zakryla korupce na ministerst­vu školství, ve fotbale, ve sportu,“prohlásil s odkazem na zásah policie na ministerst­vu školství v kauze údajného zneužívání dotací na sport.

Ministr vnitra Milan Chovanec včera (ČSSD) řekl, že v poslední nahrávce Babiše vidí možné zasahování do živých kauz, a proto by se jí měla zabývat policie.

Sobotka uvedl, že Babiš by měl doložit, že se obrátil na policii, když se mu do rukou živý policejní spis dostal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia