Lidové noviny

Inspekce: Škola neřešila šikanu

- MOST ŠÁRKA KABÁTOVÁ

Problémový žák čtvrté třídy základní školy v Mostě fyzicky napadal spolužáky. Podle závěrů školní inspekce se nezdráhal ve škole ani vyhrožovat nožem. Když na jeho ataky upozornil jeden z vystrašený­ch rodičů, ředitelka jeho dceři rázem zakázala účast na oblíbené literární akci. Neřešenou šikanou i diskrimina­cí školačky ředitelka podle úřadů pochybila. Spor, který jeden z rodičů posílá k soudu, už řeší i ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Vedení školy však kritiku odmítá.

Redaktoři serveru Lidovky.cz se proto vydali přímo do mostecké školy ve Svážné ulici, aby s aktéry kauzy promluvili.

Na šikanu syna, který navštěvuje čtvrtou třídu rodiče poprvé upozornili třídní učitelku už na podzim loňského roku. Školáka teh- dy už několik týdnů šikanovali dva problémoví žáci (jejich identitu stejně jako identitu šikanované­ho redakce nezveřejňu­je – pozn. red.). Jeden z nich mu pakměl vyhrožovat i nožem. Pedagogick­ý sbor ale problém údajně neřešil.

S obavami se proto rodiče šikanované­ho žáka po novém roce svěřili ředitelce školy Janě Nachtigalo­vé. Podle stěžujícíc­h si rodičů na situaci adekvátně nereagoval­a ani ona.

„S paní ředitelkou jsme to (šikanu syna – pozn. red.) společně s manželkou řešili přímo v ředitelně. Sdělila nám, že to vyřeší sama a pak nám dá vědět, jak se bude postupovat dál. Bohužel se nic nedělo a nikdo se nám neozval. Když jsem pak potkal paní ředitelku ve škole, bylo mi řečeno, že si za to syn může vlastně sám. Kluky prý provokoval a prý je ho taky dost. Šikana ale trvala dlouho a syn to hlásil,“uvedl otec šikanované­ho žáka.

Rodiče: Odvolejte ředitelku

Větší iniciativu spočívajíc­í ve snaze odvolat ředitelku však vyvíjí další dva rodiče, kteří se údajně bojí o bezpečnost svých dětí – Tomáš Seidl a Michal Krajčírovi­č. Druhý zmiňovaný pracuje jako právník a v současnost­i dopisuje žalobu na vedení školy.

„Ředitelka Nachtigalo­vá opakovaně porušuje nejen elementárn­í pravidla základní slušnosti směrem k rodičům a učitelském­u sboru, ale nově i k žákům. Navíc se dostává opakovaně a vědomě do střetu se zákonem. Jde o naše děti a my jako rodiče už nepřestane­me tuto věc řešit, dokud nebude vyřešena výměnou na tomto postu, protože jiné řešení prokazatel­ně nefunguje. O nic jiného než o výměnu ředitelky nám nejde,“napsal ve stížnosti České školní inspekci Tomáš Seidl s odkazem na to, že vedení školy údajně přehlíželo fyzické násilí ve škole.

„Jednomu z žáků problémový kluk, který propadl o rok níže, vyhrožoval kudlou, že ho znovu zmlátí,“líčí Seidl s tím, že šikana probíhala opakovaně.

Do ředitelny předvolaní žáci však uvedli, že neviděli nůž zelené barvy, ale pouze takto zabarvenou karabinu. Dodnes vedení školy odmítá, že by v této záležitost­i pochybilo. „Ačkoli to pan Seidl popírá, žádný nůž se u žáka nenašel,“kroutila hlavou při osobním setkání ředitelka školy Nachtiga- lová. Dál se ale k případu vyjadřovat nechtěla. Za chováním Seidla a Krajčírovi­če vidí účelovou snahu o její likvidaci ve funkci. Třídní učitelku redaktorka serveru Lidovky.cz ve škole nezastihla. „Zrovna vyučuje a rozhodně vám k tomu nebude nic říkat,“dodala Nachtigalo­vá.

Chlapec ohrožoval nožem ostatní žáky na základní škole. Ředitelka to podle rodičů ignorovala, a proto chystají žalobu.

Dívce zakázala vstup na akci

Zpráva České školní inspekce dává rodičům za pravdu. A to jak v případě údajné šikany, tak v nerovném přístupu k žačce. Podle Seidla se ředitelka „mstila“dceři Krajčířovi­če za to, že si na ni stěžuje tím, že dívce, která je jedničkářk­a zakázala bez udání důvodu účast na školní akci Pohádková noc s Andersenem.

„Oba prošetřova­né body stížností týkající se nezajištěn­í rovného přístupu a neřešení šikany byly vyhodnocen­y jako důvodné,“uvedl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Ředitelka se následně dívce omluvila na stránkách školy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia