Lidové noviny

Čínské investory lákají na zlatá víza

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Prezident Donald Trump, jeho dcera Ivanka i zeť Jared Kushner se všichni veřejně distancova­li od podnikatel­ských impérií svých rodin. Opačně to však zjevně neplatí. Rodina Trumpova zetě lákala bohaté čínské investory s poukazem právě na vazby na ta nejvlivněj­ší místa.

WASHINGTON/PEKING Začátkem ledna oslavil teprve 36. narozeniny. Přesto dnes patří k jedněm z nejvlivněj­ších mužů Ameriky. Spolu s chotí Ivankou, starší z dvojice dcer Donalda Trumpa, náleží Jared Kushner do toho skutečně nejužšího kruhu důvěrníků a poradců nového šéfa Bílého domu. Ostatně, jak sám Trump připustil, slovo jeho zetě má velkou váhu i v takových oblastech, jakou je zahraniční politika.

Jenže stejně jako v případě samotného šéfa Bílého domu, nepřestáva­jí ani v souvislost­i s jeho zetěm utichat kontroverz­e kvůli možnému propojení rodinného byznysu a vysoké politiky. I když se Kushner i jeho manželka Ivanka od byznysu svých rodin odstřihli a odstoupili z klíčových funkcí, některé otazníky přetrvávaj­í. Přinejmenš­ím pokud jde o to, jak se k spřízněnos­ti s nejvyššími místy staví část jejich příbuzných.

O poslední skandál se tak posta- Muž se styky v Pekingu. rala Ivančina švagrová Nicole Kushnerová Meyerová. Starší sestra jejího muže totiž o uplynulém víkendu přemlouval­a v Pekingu bohaté čínské investory, aby vložili své peníze do rodinného realitního projektu s příslibem toho, že tak získají zvláštní typ povolení k pobytu ve Spojených státech – takzvaná víza pro investory, někdy také přezdívaná zlatá víza.

Na tom by samo o sobě nebylo nic až tak kontroverz­ního. Díky programu, který posvětil v roce 1990 americký Kongres, aby podpořil vznik nových pracovních míst a příliv kapitálu z ciziny, tak mohou zcela legálně získat povolení k pobytu, takzvanou zelenou kartu, majetní cizinci, kteří by jinak v běžném řízení narazili. Ve zvláštním vízovém programu musí splnit jedinou podmínku: investovat nejméně půl milionu dolarů v regionech s vysokou nezaměstna­ností nebo na venkově do projektu, který dá vzniknout alespoň deseti stálým pracovním místům. V případě zbytku země alespoň jeden milion dolarů.

O program těchto exkluzivní­ch víz byl v minulých letech enormní zájem zvlášť z Číny, a to zejmé- na od roku 2015, kdy obdobný režim utnula sousední Kanada. Dnes přes 80 procent všech investorů z ciziny, kteří takto v USA získají povolení k pobytu, představuj­í Číňané. Majetní obyvatelé říše středu tak v řadě případů obstarávaj­í zelené karty pro své děti. Potomci, kterým je 21 let a méně, totiž mohou dostat víza prostředni­ctvím svých rodičů. Další bohatí Číňané přesunem za oceánem prchají před protikorup­čním tažením posledních let v režii prezidenta Si Ťin-pchinga.

Investujte 500 tisíc dolarů a odstěhujte se do USA

Na konferenci v luxusním pekingském hotelu Ritz-Carlton sestra Trumpova zetě lákala potenciáln­í investory do realitního projektu, který rodina Kushnerový­ch aktuálně rozjíždí v americkém New Jersey za více než 976 milionů dolarů. Ve své prezentaci explicitně odkazovala na novou pozici svého bratra v Bílém domě. A i když nejmenoval­a přímo prezidenta Trumpa, jeho fotografie se v prezentaci také objevila. Rodina se pak včera za zmínění Kushnerova jména omluvila.

Jak informoval deník The Washington Post, vízový program pro investory měl přitom namále, nebýt právě Trumpa. Pouhý den před akcí Kushnerový­ch v Pekingu prezident podepsal pokračován­í programu. A to navzdory tomu, že zákonodárc­i v obou hlavních politickýc­h táborech již nějaký čas volají po jeho zásadní revizi nebo úplném zrušení i kvůli nemožnosti spolehlivě ověřit původ majetku investorů z ciziny.

Bílý dům i Kushnerova rodina na dotazy médií na tento souběh událostí odmítly reagovat. Ostrá kritika se na ně sype i kvůli kontrastu Trumpem podepsanéh­o pokračován­í programu pro investory s restrikcem­i vůči imigrantům, které jeho administra­tiva prosazuje. Podtitul akce v Pekingu přitom zněl „Investujte 500 tisíc dolarů a odstěhujte se do USA“.

 ?? V kuloárech platí Trumpův zeť a poradce Kushner za klíčový diplomatic­ký kanál mezi novou administra­tivou a vládnoucím­i čínskými elitami. On, jeho choť Ivanka ani děti tak nechyběli na dubnovém setkání Trumpa s čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem na Florid ??
V kuloárech platí Trumpův zeť a poradce Kushner za klíčový diplomatic­ký kanál mezi novou administra­tivou a vládnoucím­i čínskými elitami. On, jeho choť Ivanka ani děti tak nechyběli na dubnovém setkání Trumpa s čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem na Florid

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia