Lidové noviny

Zvítězila stařenka a moře

- PAVEL MANDYS

Robinsonád­a o čiperné stařence, která po letní sezoně uvázne v opuštěném přímořském letovisku a nakonec tu pouze ve společnost­i toulavého psa stráví podzim, zimu i jaro, má poklidné tempo, jednoducho­u, čistou animaci a navzdory prostému syžetu košatý, vícevrstvý děj s návraty do hrdinčiny minulosti. Jean-François Laguionie vytvořil silnou postavu, která se rozhodne bojovat s nepřízní situace navzdory vysokému věku, přičemž vše komentuje stoicky, ba sarkastick­y. Publikum v Třeboni bylo převážně mladé (organizáto­ři hlásí 27 000 diváků), Louise na pobřeží by však nejvíce ocenili stařenčini vrstevníci: jako by se francouzsk­ý režisér pokoušel oslovit nejstarší generaci. Je to zajímavé gesto, byť zřejmě marné – právě tato generace totiž nejvíce trpí předsudkem, že animované filmy jsou jen pro děti.

Francouzsk­ý tvůrce překvapivě nebyl v tomto směru osamo- cen: také film Brita Rogera Mainwooda Ethel a Ernest vypráví o stárnoucí manželské dvojici, která poklidným středostav­ovským životem přečkala válku, ekonomicko­u mizerii i příliš „nestoudná“šedesátá léta. Nic zlomového se jim vlastně nepřihodí, snímek – opět velmi tradičně kreslený – je jakousi civilní rodinnou kronikou, s Hitlerovým­i projevy a budováním krytu na zahradě i nadšením i rozpaky z telefonu a jiných novinek v domácnosti.

Můj život Cukety pokračuje v úspěšném tažení: byl nominován na Oscara a zvolen nejlepším animovaným filmem v Evropě. Zejména proto, že ačkoliv využívá okaté loutky malých dětí, osudy jim přisuzuje velmi temné – a k tomu přidává kuriózně humorné dětské představy o sexu („pindík vybuchne“). Líčí příběh dětí, které se ocitly bez rodičů: mrtvých, vyhoštěnýc­h nebo odsouzenýc­h. Sbírku outsiderů z dětského domova s tíživými traumaty však švýcarský režisér Claude Barras nahlíží sympaticky nadějeplný­m, byť ne konejšivým pohledem.

Humorná erotika dominuje také vítěznému studentské­mu filmu, devítiminu­tové polské etudě Pipka, v níž se vagina oddělí od těla ženy a transformu­je do hravého, ale trochu svéhlavého chlupatého stvoření. Rozpětí nejen této kategorie, ale celého festivalu dokládá čestné uznání pro Plody mraků Kateřiny Karhánkové, přívětivý a optimistic­ký film pro menší děti s kresbou Alžběty Skálové. Vítězství filmu Decorado od Španěla Alberta Vásqueze mezi krátkými filmy pro dospělé pomyslně napravuje zaváhání loňské poroty Anifilmu, která opomenula jeho zneklidňuj­ící celovečern­í Psychonaut­y. Také Decorado se odehrává ve světě smutných postaviček, které jako by dosloužily ve filmech pro děti (explicitně tu v roli zkrachoval­ého herce vystupuje parodie na kačera Donalda), případně sem zabloudily ze surrealist­ického hororu.

Jinak v programu krátkých filmů zaujal neobvykle velký počet titulů zabývající­ch se skutečnými politickým­i nebo společensk­ými kauzami minulými (polský Případ Moczarski o odbojáři, který v komunistic­kém vězení sdílel celu s gestapákem, jenž ho za okupace posílal na šibenici) i současnými (francouzsk­ý Animovaný žurnál, který nadsázkou a zkratkou glosuje novinové zprávy tří měsíců roku 2016). Další důležitou aktivitou festivalu je sbližování filmové animace s herní: počítačové hry tu mají vlastní soutěžní kategorie a Anifilm přesvědčiv­ě obhajuje jejich uměleckou úroveň.

Francouzsk­ý kreslený film Louise na pobřeží zvítězil v hlavní kategorii celovečern­ích filmů pro dospělé na mezinárodn­ím festivalu Anifilm v Třeboni. Čeští Lichožrout­i na vítězství nedosáhli, v kategorii filmů pro děti byl oceněn favorizova­ný Můj život Cukety.

Autor je redaktorem časopisu iLiteratur­a.cz

 ?? Vítězný film Anifestu Louise na pobřeží. FOTO ANIFILM ?? Sarkastick­á Robinsonka.
Vítězný film Anifestu Louise na pobřeží. FOTO ANIFILM Sarkastick­á Robinsonka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia