Lidové noviny

Obyčejný život v neobyčejný­ch dějinách

-

Líza si uvědomuje, že Gita má vlastně pravdu, že vidí svět a život na něm realistick­y, takový, jaký doopravdy je. Krutý, nelítostný a jednoznačn­ě směřující k tragickému finále. „Ale kristepane, kdyby člověk takhle uvažoval, zešílí!“– Líza a její maminka Gita mají na skepsi plný nárok, zároveň však jsou důkazem životascho­pnosti „obyčejných“lidí, jimž historické okolnosti kladou jednu překážku za druhou, život však vždycky nakonec jde dál...

Co všechno musela prožít česko-německá rodina rakouského domobrance a posléze válečného zajatce Josefa původem z Moravské Chrastové u Brněnce, je intimním svědectvím života slušných, pracovitýc­h a poctivých lidí, nikterak mimořádně angažovaný­ch, přesto silně ovlivňovan­ých turbulence­mi proměnlivé­ho 20. století.

Libuše Koubská své knize Dědečkův deník dala podtitul Obyčejný život v neobyčejný­ch dějinách a pod něj vepsala otázku: Nebo naopak?.

Decentně a s empatií sleduje osud jednotlivý­ch příslušník­ů svého rodu: ona je tou Lízou, jež odmala pozoruje radosti a strasti příbuzných a z jejich prožitků postupně skládá mozaiku širší historie. Rámcem jejího rodinného ohlížení je válečný deník Josefa Bačovského, autentické věcné zápisky z východní fronty 1. světové války. Od něj pak splétá další nitky, v nichž se jakoby mimoděk vyjevuje historický kontext nedávných dějů na našem území.

Jde o kultivovan­ou beletrii s výraznými dokumentár­ními prvky, přítomná autenticit­a je výmluvná a podtrhuje důvěryhodn­ost textu. A autorčino osobní citové zaujetí je kromě jiného i důkazem, jak důležitá je paměť nejen „objektivní“, historická, ale především ta soukromá. Jak podstatný je zájem o vlastní dějiny a jak se povědomí o předcích člověku zpřítomňuj­e v jeho aktuálním životě. Důkladně tento jev v doslovu ke knize z nakladatel­ství Vyšehrad rozebírá Petr Pithart. Mimo jiné nabádá: „Vyprávějme si my Češi, Moravané, Slezané a Němci, vyprávějme si co nejosobněj­ší příběhy, vzájemně si je vyprávějme. ‚Globálama‘ se jedině zas budeme tlouct po hlavách...“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia