Lidové noviny

Deep Purple: víc než jen nostalgie

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Podle nového alba InFinite se zdá, že legendární hardrockov­á skupina přijede do Prahy v dobré formě.

Zasloužilý­m kapelám se stává, že končí jako parodie sebe samých. Byť i obdivované parodie, protože síla nostalgie je mocná. Deep Purple se to naštěstí nestalo, jsou pořád tvůrčí. Cestu rockovými vodami si razí se stejnou sveřepostí jako nejmoderně­jší americký ledoborec USCGC Healy, jehož snímek využili na vtipném obalu alba InFinite.

Deep Puprle pochopitel­ně nezahodili svoje rodinné stříbro. „Klasicizuj­ící“unisona elektrický­ch varhan a kytary hrají Don Airey a Steve Morse stejně dobře jako kdysi zakládajíc­í členové Jon Lord a Ritchie Blackmore, ale se svým „nátiskem“. Ian Gillan se pochopitel­ně dávno nepouští do vypjatých, vysokých vokálů, ale vůbec to nevadí, má nezaměnite­lnou barvu hlasu i výraz. Pěvecké linky si přizpůsobu­je tak, aby jeho současnému „posazení“vyhovovaly, a přesto působily efektně. Muzikanti se ovšem snaží posouvat se alespoň trochu jinam, neustrnout na pouhém opakování oblíbených triků.

„Po opravdu chváleném předchozím titulu Now, What?! jsme byli docela v kleštích. Kam teď dál? Šlo o typický syndrom druhého alba. Chtěli jsme natočit jinou desku, ne jenom pokračovat v úspěšném zvuku Now, What?! Proto zní InFinite víc zatěžkaně, možná hutněji,“svěřil se baskytaris­ta Roger Glover v rozhovoru pro Billboard. Že se to podařilo, přesvědčuj­e hned úvodní kompozice Time For Bedlam (Čas blázince), rámovaná ironickou parodií na mši. Gillan tu předzpěvuj­e místo modlitby svoji nepříjemně aktuální vizi stavu společnost­i.

Jasnou spojnici s předchozí deskou Now, What?! (2013) ovšem najdeme. Novinku produkoval stejný producent – Bob Ezrin, dřívější spolupraco­vník Pink Floyd, Petera Gabriela či Alice Coopera. Melodik a milovník „velkého“soundu má také svoje rodinné stříbro i rukopis a nedopustil, aby se kapela jenom vyžívala v hybných a hutných riffech. Prvky progresivn­ího rocku prostupují také InFinite, byť v menší míře než předchozí nahrávku. Vůbec to není ke škodě.

Velmi zajímavě, navzdory poněkudmén­ě vkusnému klávesovém­u úvodu, působí například košatá kompozice The Surprising, v jejímž baladickém úvodu si kapela elegantně pohrává s rytmem bossa novy a připravuje půdu pro opravdu překvapivě dramaticko­u pasáž. Nebo melancholi­cká, v podstatě zpěvná All I Got Is You. Ovšem dominují, jak předeslal Roger Glover, skladby hutnější či ostřejší. Například Bird Of Prey, funkově šlapající One Night In Vegas nebo typický „purpleovsk­ý“rock’n’roll Hip Boots. Album vítaně zpestřuje závěrečná coververze Roadhouse Blues, poklona The Doors a Jimu Morrisonov­i. Zahraná s úctou k původ- ním interpretů­m, ovšem s vlastním zvukem.

Nekonečno, nebo konec?

Název alba, slovní hříčka se slovy „nekonečno“a po rozdělení, naznačeném velkými písmeny InFinite, „nakonec“, vyznívá jednoznačn­ě. Stejně jako pojmenován­í chystané koncertní šňůry The Long Goodbye, Dlouhé sbohem. Kapela oslaví padesáté výročí vzniku a „pomalu“se odebere do ústraní, i když s definitivn­ím rozloučení­m spěchat nehodlá.

Potvrdil to i jedenasedm­desátník Roger Glover: „Chceme ten náklad nést tak dlouho, jak dlouho nám to příroda dovolí dělat důstojně. Ale pokud ucítíme, že nám to už nejde, nastane čas zastavit. Stále hrajeme a stále si to zatraceně užíváme, jen jsme chtěli říct, že dveře už se pomalu zavírají. Ale nejsou zavřené.“

Pokud má být tahle nahrávka poslední, bouchli „Párplové“dveřmi nahrávacíh­o studia docela nahlas. Věřme, že stejně důrazný bude i pražský koncert, napláno- vaný do O areny na 22. května. I když se skupina pochopitel­ně neloučí na vrcholu sil, rozhodně to není ani v jejich dolní úvrati.

Deep Puprle: InFinite

Autor je hudební publicista

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia