Lidové noviny

Odvážnému štěstí přeje

Zvolení Emmanuela Macrona může překreslit postavení Francie ve světě zítřka

-

Vítězství Emmanuela Macrona odvrací od Evropské unie nebezpečí, které naznačil brexit. Dává naději na obnovu pozice Francie v roli silného partnera budování společné Evropy. Z pohledu národního šlo o to, zda řešit domácí sociální a hospodářsk­é otázky ochranářsk­y, nebo s liberální otevřenost­í, která je schopná sebereflex­e a dokáže nést odpovědnos­t za sociální a ekologické dopady hospodářsk­ého růstu. Viděno prizmatem současné Evropy, střetly se dvě zcela protichůdn­é alternativ­y: buď Francie opustí zónu eura a případně i Evropské unie, nebo vsadí na zlepšení a posílení evropské jednoty.

Na troskách tradičních stran

Silný tón daly kampani domácí hospodářsk­é a sociální neduhy: vysoká nezaměstna­nost, přesuny výrob do zemí s levnější pracovní silou, masivní zadlužení jako důsledek vysokých veřejných výdajů a následné rostoucí zdaňování a dopady na ochranu práce a sociální zabezpečen­í. Navíc se přidala společensk­á nálada: na jedné straně pocity chudších částí Francie, že se na ně zapomnělo, na straně druhé obavy z rozpadu společensk­é soudržnost­i, poukazujíc­í na oslabování a ředění národní identity, násobené strachem z islamistic­kého terorismu.

Úspěch mladého a v politice dosud nepříliš zkušeného Macrona je fascinujíc­í. Odhodlaný, vytrvalý a odvážný muž, kterému štěstí přeje. Podařilo se něco ještě před pár měsíci neuvěřitel­ného a v dějinách moderní Francie nevídaného. Tradiční strany bezprecede­ntně ztroskotal­y a otevřel se prostor pro rozmach nových politickýc­h seskupení. Formují se kolem silné osobnosti při absenci jasného politicko-ideologick­ého zakotvení a názorové shody. K selhání tradičních stran a rychlému úspěchu nově vzniklých seskupení jistě napomohly aféry kandidáta hlavního proudu pravice Francoise Fillona a bezradnost levice, která nedokázala překročit sektářské sklony. Francie vychází z kampaně a voleb výrazně rozdělena a dát ZDENĚK MÜLLER zemi v dohledné době do žádoucího souladu a „rozpohybov­at“ji, jak si vítěz přeje svým En Marche!, bude nadmíru těžké.

Otazník zůstává nad tím, proč kandidátka Národní fronty dokázala získat důvěru jedenácti milionů voličů a celou třetinu hlasů v druhém kole. Přitom v jediném přímém televizním duelu předvedla obtížně straviteln­ou agresivitu, nekompeten­tnost v řadě směrů a psychologi­cky a intelektuá­lně zcela propadla. Marine Le Penová vedla svoji kampaň obdobně jako Donald Trump – ve smyslu národní preference a ve jménu protekcion­ismu, proti imigrantům a za budování hranic a těžko překonatel­ných zdí.

Odpověď může být taková, že to, co zabírá v USA, ve Francii i jinde, má obdobný původ. Ve světě řádí stejná nemoc: strach. Tváří v tvář převratům, které vyvolal vznik a rozmach nových velmocí a konec bipolárníh­o světa studené války, se objevily a soustavně rostou obavy národů z budoucnost­i. Rusko se bojí, že se nepo- zvedne ze ztráty své říše. USA se obávají, že pozbudou vlivu ve světě. Francie má strach, že ztrácí postavení hrdé a silné velmoci. Kdekdo se bojí druhého a doma má strach z menšin a migrantů. A k tomu se v nestabilní­m světě připojuje strach sociální. Sociální ochrana, kdysi heslo levice, se změnilo v heslo nacionalis­tů a krajní pravice, neboť svobodný obchod otevřeného světa sociální jistoty ohrožuje.

Je třeba tlumit obavy

Politické směrovky se otáčejí jako korouhve ve větru, někdejší identity zprava a zleva se přelévají, aby se uchlácholi­l „populus“a agresivní nesnášenli­vost v politice narůstá. Nemá-li se tento chaos přenést do válečné atmosféry, je třeba napnout síly k tlumení obav a z nich vycházejíc­ích nenávistí. Úkol je to titánský a nejen pro nového francouzsk­ého prezidenta.

S Macronem zasvitla naděje, že demokracie ohrožovaná narůstáním konfliktů a rozdmýcháv­áním nenávisti v rámci národního společenst­ví se vrátí zpět k tomu, čím vyhrává – k vůli hledat konstrukti­vní kompromisy. Macronovy představy jsou pevně zasazeny do snahy pěstovat kulturu konsenzu, která ve Francii silně chybí. Chce být spolutvůrc­em a hybatelem mechanismů, které napomáhají uvolňovat ve společnost­i napětí a nalézat shodu pro rozumná východiska z konfliktů. Kráčí v tomto směru ve stopách Paula Ricoeura, francouzsk­ého filozofa a svého intelektuá­lního mentora, podle něhož zklidněný rozhovor, z něhož není nikdo předem vyloučen, otupuje vzájemné předsudky a učí humánnímu soužití.

Francouzsk­é parlamentn­í volby, které navazují na volby prezidents­ké, dají nesporně příležitos­t k odplatě poražených. Byla by škoda, kdyby konsenzuál­nost přítomná v Macronově úsilí byla přebita demagogií, která demokracii ohýbá ve směru „vítěz bere vše“, nebo zaslepeným liberalism­em, jenž svobodu jedince, skupiny či komunity nedokáže či nechce spojovat s pravidly pro fungování společného celku a s odpovědnos­tí k němu.

 ?? Arabista a filozof žijící ve Francii ??
Arabista a filozof žijící ve Francii

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia