Lidové noviny

Kapesní průvodce

Kořeny vládní krize hledejme v roce 2013

-

Nerozumíte vládní krizi? Nevíte, co si máte o krocích pánů Zemana či Babiše myslet? Zdá se vám, že sledujete komedii, v níž se ústavní činitelé chovají jako kašpárci? Ty pocity jsou bohužel přesné. Jakkoli mají hlavní aktéři plnou pusu velkých slov o „střetu zájmů“či „matrixu“, nakonec sledují jen své úzce stranické zájmy.

Zdálo by se, že celou krizi spustil premiér Bohuslav Sobotka, když se rozhodl vymezit se vůči svému úhlavnímu soupeři a zároveň koaličnímu partnerovi Andreji Babišovi. To je bezpochyby kořen všech problémů: ČSSD sedí v jedné vládě s miliardáře­m s bohatou byznysovou historií a zároveň se potřebuje tvářit, že proti němu bojuje. Odvolávání/neodvolává­ní vicepremié­ra i demise/nedemise jsou jen plodem tohoto neřešiteln­ého vnitřního rozporu. Ale počátek krize je ještě starší.

Pan Sobotka by s takovým popisem situace jistě zásadně nesouhlasi­l. Podle něj jen reaguje na fakt, že ministr financí nedostateč­ně vysvětlil nákup korunových dluhopisů Agrofertu – ale této explanaci nevěří asi ani ti nejnaivněj­ší. Zrovna korunové dluhopisy jsou v byznysovém příběhu Andreje Babiše spíše ta méně problemati­cká kapitola. Pokud Bohuslavu Sobotkovi v roce 2013 nevadila kauza Petrimex ani kauza Lovochemie a vzal Babiše do vlády, pokud mu loni nevadilo Čapí hnízdo (a dokonce Babiše ze všech sil, i za cenu znásilnění jednacího řádu sněmovny, hájil před opozicí), pak je jeho dnešní svaté rozhořčení stejně pokrytecké jako legrační. Skutečný zdroj a počátek vládní krize tkví v tom, že sociální demokracie udělala z Andreje Babiše vicepremié­ra a ministra financí, schvaloval­a s ním zákony a dělila se o moc, ale zároveň s ním má zásadní problém. Tři a půl roku ten zásadní problém popírala, protože Babiše potřeboval­a. Teď spor naopak uměle vyostřuje, protože se potřebuje vůči Babišovi před volbami vymezit. Vše ostatní, pomstychti­vé hrubiánstv­í prezidenta, vulgarity vicepremié­ra či „strážení ústavního pořádku“premiéra, je jen pěnou nad tímto základním střetem.

A je to i důvod, proč jednotlivé logické kroky vypadají zdálky jako komedie. Máte-li na počátku úvahy logický spor, i při přísně logickém postupu se dostanete k absurdnímu závěru. Bohuslav Sobotka tři a půl roku vládl s někým, s kým nechtěl ani sedět za jedním stolem, natož spoluvládn­out. A tak už druhý týden sledujeme, jak se jedním vrzem snaží od těch tří a půl let odstřihnou­t. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia