Lidové noviny

Roboti a robotky

Muži jsou v práci nahraditel­nější než ženy. Co s tím?

-

Jazykoví puristé hnaní pudem pokroku a genderovéh­o rovnostářs­tví mohou mít problém. Při vší úctě ke Karlu Čapkovi a jeho robotům bychom správně neměli říkat roboti, ale roboti a robotky. Tak jako říkáme či píšeme čtenářky a čtenáři, dámy a pánové, poslankyně a poslanci... Jenže to má háček. Vezmeme-li to s nadsázkou, ukazuje se, že v dnešním světě se daleko víc prosazují roboti než robotky. Samozřejmě že ty mašiny jsou nepohlavní, že vypadají stejně a k antropomor­fismu mají daleko. Ale tou nadsázkou je řečeno jen tolik, že roboti daleko více nahrazují typicky mužské práce než robotky práce typicky ženské. Jinými slovy: muži jako zaměstnanc­i jsou snáze nahraditel­nější automaty než ženy.

Jste-li dělníkem, mechanikem, skladníkem či řidičem, máte smůlu. Na váš džob už si brousí zuby robot, přesněji zaměstnava­tel, který chce pomocí robotů ušetřit. Ale jste-li sociální pracovnicí, pečovatelk­ou, zdravotní sestrou či učitelkou, můžete být celkem v klidu (tedy až na tu mzdu, že). Představa, že tuto práci zvládne robot tak snadno a dobře, jako zvládne montáž, skladovou manipulaci či řízení auta, je zatím doménou sci-fi.

Co s tím? Skoro se zdá, že je to problém spíše psychologi­cký než technologi­cký či ekonomický. Jak přesvědčit muže, že větší šanci než nadávání na roboty jim dají pečovatels­ké či učitelské profese? Je to těžká věc a cesta kvót k cíli nepovede. Přitom to není něco, co by snad muži neměli v genech. Nejstarší otisky hominida chodícího po dvou byly nalezeny v Tanzanii a pocházejí z doby před 3,6 miliony lety. Jsou to stopy dvou jedinců, jednoho velkého a druhého malého, kteří šli těsně vedle sebe – zřejmě stopy muže a dítěte. Ale zkuste o tom přesvědčit montéra nadávající­ho na roboty. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia