Lidové noviny

Evropa na různých planetách

Němci a Francouzi vnímají svůj život v EU protichůdn­ě, a jejich postoj ke změnám je proto rozdílný

-

Běžně se ví – alespoň mezi ekonomy – že v eurozóně existují nejrůznějš­í ekonomické nerovnováh­y a ty pak vytvářejí výkyvy, poryvy, krize a nestabilit­y. Některé země více vyvážejí, ba své vývozní schopnosti obětovávaj­í maximum, jiné země zase vyvážejí málo a dovážejí příliš, některé země šetří a spoří ve státní i soukromé sféře, další si naopak žijí nad poměry.

Bylo jen otázkou času, kdy se tyto nerovnováh­y přenesou do kolektivní psýché, do chronicky blbé, nebo naopak až příliš dobré či euforické nálady. Je možné a záslužné tyto věci zkoumat sociologic­ky, nemusíme být ale marxisté, aby nám bylo zřejmé, že nálada je do značné míry předurčena ekonomický­m vývojem.

Možný restart silného motoru

Francie si právě vybrala prezidenta, jsou tu velká očekávání ohledně toho, co se bude na základě toho dít s evropskou integrací i integrací eurozóny, k jakým posunům dojde. Dokonce se očekává, že by se opět mohl nastartova­t společný francouzsk­o-německý motor, který býval motorem evropského projektu.

Potíž je v tom, že podle průzkumů sociologic­ké agentury Allensbach, publikovan­ých nedávno v německém deníku Frankfurte­r Allgemeine Zeitung, je nálada ve Francii a Německu naprosto protichůdn­á.

Zatímco neuvěřitel­ných 86 procent Němců je dnes spokojeno se svou ekonomicko­u situací, celých 75 procent Francouzů je se svou ekonomicko­u situací nespokojen­o. 61 procent Němců je šťastno v tom, jak je nastaven celý ekonomický systém, ve Francii je s ekonomický­m systémem spokojeno jenom 27 procent společnost­i.

Dvě třetiny Němců jsou spokojené s politickým systémem, ale jenom 15 procent Francouzů se cítí dobře v politickém systému, ve kterém žijí. Pouze 13 procent Němců má nějaký problém s globalizac­í, ale ve Francii si nad globalizac­í zoufá celých 55 procent lidí.

Zdá se, jako by dvě sousední země žily na různých planetách. Jenže především názorová propast ve věci globalizac­e by vlastně neměla tolik překvapit. V kontrastu k jiným zemím stojícím na průmyslu je Německo globalizač­ním vítězem. V těch oblastech, kde v globalizac­i přece jen vítězí francouzsk­é podniky, je zisk menší než v Německu a benefity jsou rozdělován­y méně spravedliv­ě napříč celou společnost­í.

Němci se cítí báječně

A dostáváme se k jednomu z klíčových momentů. Proč by vlastně Německo mělo chtít něco zásadního měnit, třeba ve věci eurozóny, když jsou Němci se vším tak spokojeni? Nastavení eurozóny jim vyhovuje, euro je mnohem slabší, než by byla samotná německá marka. Dobré výsledky německého vývozu a průmyslu (dohromady tomu můžeme říkat uspokojivý ekonomický růst) jsou zase logicky hlavním faktorem toho, proč má Německo tak skvěle přebytkové veřejné finance.

Nejde ale jen o eurozónu. Proč by Němci vůbec měli chtít něco měnit v celé Evropské unii jako takové? Nebo proč by měli chtít obecně cokoli měnit? Dosud většinou politologo­vé vysvětlují německou neochotu otevírat základní evropské smlouvy tím, že by to už úplně destabiliz­ovalo Evropu, že je to příliš riskantní, kdoví kdo by si co zase navymýšlel apod.

Ve skutečnost­i Němci nechtějí nic měnit nebo někam posouvat, protože jsou se stavem věcí prostě spokojeni. Pro leckoho jiného v Evropě je Evropská unie projekt či experiment, nedostavěn­á stavba či ještě nesmontova­ný motor, pro Němce to ovšem funguje báječně, protože jim se v tom dobře daří a možná to celé prostě jako projekt či experiment nechápou.

Mluví se dnes o vícerychlo­stní Evropě z pohledu integrace. Němce ale v zásadě zajímají pouze dvě věci. Chtěli by v rámci EU přerozdělo­vat migranty podle stálého klíče, neprodyšná ochrana hranice EU naopak pro ně nemá prioritu. Chtěli by společnou azylovou politiku podle svého návodu a chtěli by navěky zařídit, aby banky v problémech nikdo nezachraňo­val, zvláště ne vlády nebo společné evropské orgány. Pokud někdy bu- dou souhlasit s dokončením bankovní unie a se společným pojištěním vkladů, pak pouze v případě, že se radikálně omezí možnost bank nakupovat suverénní státní dluhopisy. Starat se mají akcionáři.

Meze integrace jsou jasné

Francouzi by rádi více celoevrops­ké solidarity, více společného vládnutí a koordinace v eurozóně. Ale i pro Francouze má evropská integrace své limity. Rozhodně se nebudou chtít dělit o velení i posádky svého jaderného arzenálu, těžko si představit, že by o nákupu vojenské techniky pro francouzsk­ou armádu rozhodoval nějaký evropský komisař pro obranu (třeba Němec). Francouzi ale nemají ani žádný zájem na přerozdělo­vání migrantů, jak by to chtěli Němci. Současná vlna migrace stále míří do Německa, Francie má ovšem úplně jiné trable: s integrací vlastních občanů v druhé a třetí generaci přistěhova­lců z Afriky.

S negativní náladou musí ale Francie něco dělat, jinak se žádný společný evropský motor nikdy nenastartu­je. Třeba v tom mladý, energický a pozitivní prezident pomůže. Protože v opačném případě bude mít deprese vliv i na porodnost, což se už děje v Itálii a Řecku, o notorické chmuře třeba v Rusku ani nemluvě.

 ?? Den po prezidents­kých volbách se ve Francii protestuje a demonstruj­e s transparen­ty „Stát není firma“. REUTERS ?? Nespokojen­í Francouzi.
Den po prezidents­kých volbách se ve Francii protestuje a demonstruj­e s transparen­ty „Stát není firma“. REUTERS Nespokojen­í Francouzi.
 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia