Lidové noviny

Jednání o brexitu v praxi

-

složitostí věci a bezprecede­ntním charaktere­m celé situace a abychom dali lidem, firmám a společnost­i obecně co nejdříve tolik potřebnou jistotu a perspektiv­u.

Čeká nás náročná operace

A složité je to celé nesmírně: po 43 letech členství Británie v Unii jsou vzájemné vztahy prorostlé jak právně, organizačn­ě, finančně, tak mentálně či emocionáln­ě. Nyní zahajujeme jednání, které by se podle mne mělo odvíjet pod možná poněkud pragmatick­ým heslem „Budeme se i nadále potřebovat“. Ve středu jsme na kolegiu Evropské komise projednali a schválili základní parametry a časovou posloupnos­t jednání se Spojeným království­m. Po odsouhlase­ní tohoto postupu ministry zahraničí 22. května pak již začne vyjednáván­í naplno.

V první fázi jednání musíme dosáhnout dohody o právech občanů, finan- čním vyrovnání a vnějších hranicích. Nejdřív je nutné zabývat se obnovením jistoty a perspektiv­y pro lidi, jichž se brexit především týká: více než čtyři miliony evropských občanů, kteří se rozhodli využít základního práva na volný pohyb v rámci EU, se ocitly v právní a existenční nejistotě. A to nesmí trvat dlouho. Jedná se mimo jiné o zhruba čtyřicet tisíc českých občanů, kteří ve Spojeném království studují či pracují. Budeme jednat o podmínkách pro pracovní povolení, práva k pobytu, práva na sociální zabezpečen­í a o řadě dalších otázek. Chceme spravedliv­é a stabilní uspořádání, práva pro občany Unie na ostrovech, která recipročně zaručíme na kontinentu.

Dalším důležitým aspektem bude finanční vypořádání. Je logické, že musíme se Spojeným království­m vyrovnat účty, pokud jde o jeho závazky přijaté v době členství v EU, ale i výhody plynoucí z členství. Nejdříve budeme jed- nat o metodě výpočtu, přes kterou se dostaneme na konečnou částku vyrovnání. Tuto částku zatím neznáme, prozatím zveřejněná čísla v médiích jsou jen spekulativ­ní odhady.

Nechceme „tvrdé“hranice

Také bude naprosto nezbytné jednat o mírovém a stabilním řešení pro nově vytvořené hranice. Tedy další věc s bezprostře­dním dopadem na běžné občany. Představme si Iry cestující denně přes hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem za prací či do školy, představme si i dosud bezbariéro­vý čili přeshranič­ní obchod a další běžné kontakty. Pro tyhle lidi a firmy musíme najít dobré řešení.

Evropská unie nadále plně respektuje Velkopáteč­ní dohodu z roku 1998 (severoirsk­á mírová dohoda). Jsme toho názoru, že je třeba se vyvarovat „tvrdé“hranice, nechceme zkomplikov­at život tamním lidem nebo je v nej- horším případě ohrozit z hlediska bezpečnost­i.

Teprve po dosažení dohody ve třech výše zmíněných základních oblastech můžeme začít jednat o dohodě o budoucím partnerstv­í se Spojeným království­m. Je v zájmu obou stran, abychom dosáhli dohody v oblasti obchodu, bezpečnost­ní spolupráce, obrany, výzkumu a vzdělávání. Pro úspěch jednání bude zcela zásadní zachování jednoty všech 27 zemí. Konečnou dohodu o budoucím partnerstv­í by měly do 30. března 2019 ratifikova­t všechny členské státy, tedy i Česká republika. Čas pro jednání je napjatý, stejně jako je poněkud napjatá politická atmosféra na obou stranách. Ale jak známo, kde je vůle, tam je cesta. A v jednání s britskými partnery cestu najít musíme. Budeme přitom maximálně otevření a transparen­tní, veřejnost má právo znát informace o postupu jednání. O což se snažím i tímto článkem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia