Lidové noviny

Roboti berou práci mužům

- TEREZA RANOŠOVÁ

Fyzicky náročné rutinní úkony, bez nichž se zatím neobejde velká část typicky mužských profesí, zastanou automaty nejdříve.

PRAHA Technologi­cký pokrok vždy měl a bude mít své vítěze i poražené. Mezi ty druhé by se v blízké budoucnost­i mohla nechtěně zařadit bezmála třetina pracujícíc­h mužů v Česku, kteří jsou zaměstnaní na stavbách jako strojírenš­tí dělníci nebo řidiči. Na vzestupu naopak budou nyní typicky ženská povolání.

Oxfordští vědci Carl B. Frey a Michael Osborne se nedávno pokusili odhadnout, která povolání budou v budoucnu nejvíce ohrožena masivně nastupujíc­í automatiza­cí a robotizací. Celkem nepřekvapi­vě jsou mezi nimi mechanici, strojírenš­tí a montážní dělníci, řidiči, skladníci, účetní či administra­tivní pracovníci.

K podobným závěrům došly i analýzy dvou známých konzultačn­ích firem. McKinsey& Comp. navíc varuje před úbytkem pracovních míst pro zaměstnanc­e zpracováva­jící potraviny, naopak studie PWC vážné ohrožení pracovníků v potravinář­ském průmyslu nepredikuj­e. Ani jedna z analýz kupodivu mezi nejohrožen­ější skupiny neřadí administra­tivní povolání.

Všechny tři zdroje jsou však za jedno, že robotizace připraví o práci řadu zaměstnanc­ů vykonávají­cích dnes předvídate­lnou, či dokonce rutinní manuální činnost.

Ne všichni ale mají důvod k obavám. Povolání, která lze těžko nahradit robotem, lze rozdělit do dvou skupin.

Kreativita a lidskost

První z nich staví většinou na vysokoškol­ském vzdělání, vysoké inteligenc­i či kreativitě (manažeři, inženýři, analytici, vědci, konzultant­i, lékaři, právníci, novináři či umělci). Druhá na mezilidský­ch vztazích, péči o potřebné, empatii a schopnosti vyjednávat (učitelé, ale i pomocní pedagogičt­í pracovníci, sociální pracovníci, pečovatelé, pomocní pracovníci ve zdravotnic­tví nebo i někteří prodejci).

Zmíněné studie předpoklád­ají, že vůči robotizaci budou ze všech nejvíce imunní sociální pracovníci starající se o mentálně postižené či závislé na drogách.

Koho mohou nahradit roboti

Budou ale určitě vznikat i zcela nová povolání. I ta budou ale pravděpodo­bně oceňovat buď komplexní a kreativní abstraktní myšlení, nebo osobní mezilidský kontakt (tedy oblast, která je dnes většinou chápána jako spíše ženská doména).

Co z toho vyplývá? Robotizace a automatiza­ce s sebou přinese také nutnost odbourávat zažité genderové stereotypy. Zanikat budou často téměř čistě mužská povolání, porostou naopak sektory, ve kterých dnes dominují ženy (především vzdělávání, pečovatels­ké a sociální služby).

Soumrak stereotypů

Mezi strojírens­kými dělníky, řidiči či pracovníky na stavbách je dnes přes 95 procent mužů, kteří tvoří okolo 30 procent pracující mužské populace (podle výběrového šetření pracovních sil ČSÚ z roku 2013). Tito muži se těžko uplatní jako softwaroví inženýři, a budou tedy muset zabrousit do neznámých vod, o kterých se dnes dost možná domnívají, že „jsou leda pro ženský“.

I ženy budou samozřejmě automatiza­cí ohroženy. Třeba mezi montážními dělníky je žen více než polovina amezi administra­tivními pracovníky je jich skoro 90 procent. Tyto ženy však nebudou čelit bariéře společensk­ého stereotypu, který by je odrazoval najít si jiné „ženské“povolání.

Pracující muži bez vysoké kvalifikac­e jsou jednou z demografic­kých skupin, která bude očekávanou vlnou robotizace a automatiza­ce ohrožena nejvíce.

Řešením je zatraktivn­it pečovatels­ké profese pro muže. Zvýšit směšně nízké platy učitelů, zdravotníc­h sester či pečovatelů a snažit ze zvyšovat jejich společensk­ou prestiž. Vychovávat ve školách chlapce k tomu, že být učitel ve školce je skvělé zaměstnání i pro muže. A hlavně, přestat ve veřejné debatě vzdychat nad tím, že muži už dnes vůbec nejsou muži. Poznámka k tématu na straně 10

Autorka je spolupraco­vnice redakce

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia