Lidové noviny

Chystá se zdanění nového kouření

Na trh přicházejí vyhřívané tabákové výrobky Nebudou zatím zatíženy spotřební daní, návrh jejich zdanění se čeká až na podzim

- MIROSLAV PETR

PRAHA Ještě letos chce ministerst­vo financí předložit návrh novely zákona, která se bude zabývat zdaněním některých nových forem kouření. Zejména takzvaných zahřívanýc­h tabákových výrobků, jako je třeba IQOS, které světový lídr Philip Morris prodává už v 21 zemích a letos ho rozšíří do dalších zhruba deseti, včetně Česka.

Na produkty, které výrobci stále inovují a vyvíjejí, není v Evropě jednotný metr. Žádná společná norma neříká, za jakých podmínek a v jaké výši tyto výrobky, nazývané také „produkty nové generace“, zdanit. Krátká je na ně i česká daňová legislativ­a.

„V současné době se již pracuje na vlastní právní úpravě s tím, že návrh novely zákona bude předložen na podzim 2017,“uvedla pro LN mluvčí ministerst­va financí Monika Bačová. V případě hladkého průběhu schvalován­í by pak tedy mohlo zdanění začít platit v příštím roce.

Podobné nové formy kouření vyvíjejí a v některých zemích už také prodávají i konkurenti, zejména světová dvojka British American Tobacco (výrobek značky Glo iFuse) a Japan Tobacco Internatio­nal, který používá výraz „vaporizér“a značku Ploom.

S kuřivem, ve kterém tabák nehoří, ale zahřívá se pomocí baterie při výrazně nižších teplotách, a produkuje tedy méně zdraví nebezpečný­ch škodlivin, bude v Česku Philip Morris první. „Naším zá- měrem je, aby jednoho dne potenciáln­ě méně škodlivé alternativ­y nahradily cigarety, a to ve prospěch dospělých kuřáků, naší firmy a společnost­i jako celku,“uvedl generální ředitel Philip Morris pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko Árpád Könye.

Cíl – vytlačit cigarety

IQOS má podle vyjádření výrobce přijít na český trh ve druhé polovině letoška, podle informací LN by se první strojky mohly objevit v prodejnách už někdy v červnu. Není vyloučeno, že Philip Morris k prezentaci a na podporu svého tabákového strojku využije u nás i protikuřác­ký zákon, který v hospodách a restaurací­ch plošně zakazuje kouření od konce května. Na používání zahřívanýc­h tabákových výrobků nebo už zavedených elektronic­kých cigaret se totiž zákaz nevztahuje.

Členské státy Evropské unie k vyměření spotřební daně z výrobků, jako je IQOS, nepřistupu­jí jednotně, v některých zemích prodejci daň platit musejí – jako z řezaného tabáku. Jak potvrzuje i u nás analýza celně technické laboratoře, lze tabák z krátkých dutinek, které se vkládají do bateriovéh­o strojku, použít i samostatně po rozbalení ke klasickému kouření do balených cigaret. Na jednu ručně balenou cigaretu by však bylo v takovém případě potřeba použít čtyři tabákové náplně určené pro IQOS.

„Tabákovou náplň vzorku (zkoumané dutinky pro vkládání do strojku) bylo možno ubalit do cigaretové­ho papírku pomocí ruční plničky cigaret, cigaretu bylo možno bez problémů zapálit a kouřit,“uvádí mimo jiné analýza celně technické laboratoře.

O výši daně se vyjednává

Podle vyjádření ministerst­va financí však zmíněné zahřívané tabákové výrobky svými vlastnostm­i u nás předmětem daně nejsou. Podobně jako žvýkací nebo šňupací tabák. Resort však neuvádí, o jakém způsobu zdanění se uvažuje. To je nyní tématem diskusí s Celní správou, dalšími ministerst­vy i tabákovými společnost­mi.

„Ministerst­vo financí se problemati­kou zdanění zmiňovanýc­h tabákových výrobků v České republice aktivně zabývá a pozorně sleduje i společný postup na úrovni EU. O jednotlivý­ch parametrec­h připravova­né úpravy se vedou v současné době interní diskuse,“připomněla mluvčí Bačová.

Pro tabákové koncerny je vývoj a prodej těchto zařízení takřka nutností. S rostoucí cenou klasických cigaret (v Česku už jedna krabička v průměru vychází na 84 korun) a hlavně zdravotní osvětou a zvyšující se regulací prodeje prudce roste zájem o alternativ­ní kuřivo.

V tomto se uplatňují stále víc elektronic­ké cigarety, ve kterých baterie neohřívají tabák (jako ve výše zmíněném případě), ale přes rozžhaveno­u spirálku roztok růz- ných příchutí a často i bez nikotinu. Elektronic­ká cigareta, produkujíc­í páru místo tabákového kouře, stojí v průměru kolem tisíce korun, kolem sta korun pak stojí dokupované náplně. Jedna taková vystačí „e-kuřákovi“na několik dní.

Drahá alternativ­a

IQOS je zařízení, na jehož vývoj od roku 2008 vynaložil Philip Morris údajně na dvě miliardy dolarů. Ve speciálním elektronic­kém strojku velikosti mobilního telefonu tabáková náplň (krátká dutinka s filtrem a speciálním tabákem) nehoří, ale jen se po nabití baterie přes kovový trn zahřívá. Kuřák nevdechuje kouř plný dehtu, ale aerosol, tedy spíš jakousi nikotinovo­u páru.

Cena pro český trh není známa. Podle toho, kolik stojí v zahraničí, například Velké Británii, by mohl samotný elektronic­ký strojek stát u nás kolem 1500 korun a krabička s 20 kusy tabákových náplní, které bude u nás Philip Morris prodávat pod značkou HEETS from Marlboro, kolem 150 korun.

Výrobce tvrdí a lékaři to částečně potvrzují, že se jedná o méně zdraví škodlivou formu kouření.

„U těchto zařízení nedochází ke spalování tabáku, a lze tedy říci, že jsou pro lidský organismus méně škodlivé než klasické cigarety,“říká například lékařka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku 1. lékařské fakulty UK a předsedkyn­ě Společnost­i pro léčbu závislosti na tabáku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia