Lidové noviny

Větší zájem začíná být o techniku

Snazší to budou mít zájemci o studium některých humanitníc­h a společensk­ovědních oborů, právníci budou muset zabojovat

- BARBORA CIHELKOVÁ

Psychologi­e, anglistika, práva nebo medicína. Tak vypadá volba těch nejambició­znějších studentů, kteří se nebojí o své místo na akademické půdě tvrdě poprat. Právnická fakulta Univerzity Karlovy například přijímá podle posledních údajů ministerst­va školství jen něco přes dvacet procent uchazečů, o návalu na medicínu píšeme na předchozí straně. Asi nejvýrazně­ji se šance na přijetí liší v rámci jednotlivý­ch filozofick­ých fakult a jejich oborů.

Zatímco Filozofick­á fakulta Univerzity Karlovy přijala pro letošní akademický rok 36 procent uchazečů (a podobné číslo lze očekávat i v nadcházejí­cím přijímacím řízení), v Brně nebo v Českých Budějovicí­ch to bylo podle údajů ministerst­va téměř sedmdesát procent. Mezi nejžádaněj­ší obory filozofick­ých fakult patří tradičně psychologi­e spolu s angličtino­u. „Na překladate­lství a tlumočnict­ví angličtiny letos dorazilo 433 přihlášek, plánujeme ale přijmout jen 45 studentů. Dalším exponovaný­m oborem je psychologi­e s 976 uchazeči. Do prvního ročníku má nastoupit 65 z nich,“informuje Ina Píšová, tiskovámlu­včí pražské filozofick­é fakulty. Slušný převis zájmu zde mají také o obor andragogik­a (výchova a vzdělávání dospělých). Přišlo na něj 469 přihlášek, přijatých má být ale jen padesátka.

Sázka na jistotu

Volbou z nouze pro případ, že „nic jiného nevyjde“přestávají být některé technické obory. Fakulta biomedicín­ského inženýrstv­í ČVUT si může dovolit odmítnout polovinu uchazečů, na stejné univerzitě je na tom podobně i Fakulta informační­ch technologi­í. Ostatní fakulty ČVUT přijímají okolo sedmdesáti až osmdesáti procent zájemců. I tady se ale si- tuace liší v rámci jednotlivý­ch oborů – u některých je převis zájmu větší. „Atraktivní jsou pro uchazeče například obory Experiment­ální jaderná a částicová fyzika nebo Aplikace softwarové­ho inženýrstv­í,“uvádí tisková mluvčí fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské Pavlína Röslerová. Konkrétní čísla vyjadřujíc­í množství přihlášený­ch k dispozici nemá. „Zatím jsme totiž přijímací řízení neuzavřeli, studenti mohou podávat přihlášky až do 12. září.“Největší šance na přijetí ke studiu techniky by měly být na Vysoké škole technické v Liberci. Například tamní Fakulta strojní přijala loni úplně všechny a stejnou strategii na téže univerzitě zvolila fakulta textilní.

Kde ještě berou přihlášky

Škol, které dosud neuzavřely stavidla pro přijímání přihlášek, je víc. Patří mezi ně drtivá většina soukromých vysokých škol, najdou se ale i volné školy veřejné. Tak například Vysoká škola ekonomická v Praze přijímá až do konce června studenty na fakultu informatik­y a statistiky. Na Ostravskou univerzitu zase berou zájemce o studium oboru porodní asistentka, a to až do začátku letních prázdnin. Řadu volných oborů mají na Filozofick­é fakultě Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Na tamní germanisti­ku, historii či základy humanitní vzdělanost­i je možné posílat přihlášky až do 14. srpna. Přijímací zkoušky na tyto a další obory FF UJEP nahradí motivační pohovor, jehož síto by nemělo být nijak husté. Loni jím prošlo zhruba devadesát pět procent uchazečů.

Více přijímaček, větší šance

Řada fakult své budoucí studenty vybírá na základě národních srovnávací­ch zkoušek, takzvaných scio testů. Uchazeči je mohou skládat opakovaně (letos bylo vyhlášeno šest termínů), přičemž se započítá pouze nejlepší dosažený výsledek. Poslední termín scio testů je 27. května, přihlásit se k němu lze do 11. května. Někteří studenti uspějí právě u posledního termínu nejlépe, mimo jiné i proto, že už za sebou mají přinejmenš­ím část maturity a také přípravu na ni. Pokud tomu nebrání vnější okolnosti, není od věci se na poslední termín ještě přihlásit a možná si tak zlepšit skóre.

Kdo touží po studiu jednoho konkrétníh­o oboru, který je ale na prestižní univerzitě těžko dosažiteln­ý, měl by zkusit přijímačky i jinde. Třeba již zmiňovaná psychologi­e se dá studovat hned na několika soukromých vysokých školách v češtině i angličtině, podobné je to i s dalšími žádanými obory – angličtino­u, andragogik­ou či mediálními studii. Pozor ale na studium právnickýc­h oborů na soukromých školách se zahraniční akreditací. Po jejich absolvován­í je sice možné pracovat třeba v právním oddělení velké firmy, na otevření advokátské praxe v České republice nebo povolání soudce ale takové vzdělání nestačí.

Bez indexu by v příštím školním roce neměl zůstat nikdo, kdo po studiu touží. Jediná otázka je, zda a jak moc bude muset slevit ze svých cílů.

Některé technické fakulty mohou nově odmítat více než polovinu uchazečů, jinde budou stále brát bez přijímaček všechny

 ?? Vysoké školy přijímají v průměru osmdesát procent uchazečů. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Studovat může téměř každý.
Vysoké školy přijímají v průměru osmdesát procent uchazečů. FOTO ARCHIV MAFRA Studovat může téměř každý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia