Lidové noviny

Plzeň v Jablonci zaváhala, blíž titulu je znovu Slavia

Výsledky 27. kola 1. fotbalové ligy

-

PRAHA První Slavia, druhá Plzeň. Pořadí na čelních místech fotbalové ligy zůstalo stejné, a přece došlo v 27. kole k razantní změně. Ve zbývajícíc­h třech kolech má titul ve svých rukou Slavia, která zvítězila na Bohemians 3:1. To obhájce titulu promrhal v Jablonci dvoubranko­vý náskok a nabral ztrátu. Jediný bod dělí od účasti v kvalifikac­i Evropské ligy Spartu, která v neděli porazila Liberec.

Slavia vedla ligu i před víkendovým dějstvím, jenže jen o skóre, které rozhoduje pouze o průběžném pořadí. V konečné tabulce při rovnosti bodů jsou zásadní vzájemná utkání a ta má lepší Plzeň. Slávisté tak museli čekat na plzeňské zaváhání, které přišlo hned.

Slavii stačí příště zdolat Duklu, pak vyhrát v Boleslavi a na závěr porazit Brno. Pokud to dokáže, bez ohledu na výsledky Plzně bude mistrem. Po osmi letech.

„Jsem rád, že jsme to zvládli a využili šanci, kterou nám Plzeň nabídla. Určitě jsme byli pod tlakem a myslím, že v motivační složce bylo to, že jsme věděli výsledek z Jablonce a že případným vítězstvím na Bohemce se přehoupnem­e a zase budeme blíže k tomu našemu kýženému cíli,“řekl slávistick­ý kouč Jaroslav Šilhavý.

Přitom Plzeň v Jablonci perfektně zvládla úvodní poločas. Dala dva krásné góly, ovládala hru, soupeře do ničeho nepustila. Zdá- Jablonec - Plzeň 2:2 (58. a 63. Doležal - 11. a 37. Ivanschitz), Bohemians 1905 - Slavia 1:3 (15. Markovič z pen. - 12. Mingazov, 50. Zmrhal, 82. Sýkora), Sparta - Liberec 1:0 (54. Lafata) Slovácko - Karviná 1:1 (28. Havlík - 49. Jovanovič), Mladá Boleslav - Jihlava 3:1 (25. Železník, 58. Mareš, 86. Přikryl - 19. Popovič), Hradec Králové - Teplice 0:2 (54. Vošahlík, 87. Vaněček), Brno - Zlín 2:0 (45.+1 Řezníček, 67. Pavlík).

lo se, že míří k pohodlnému vítězství. Pak už by jí k titulu stačilo porazit Boleslav, vyhrát v Brně a na závěr zdolat Jihlavu. Pro obhájce titulu nepříliš složitý úkol.

Druhý poločas nezvládli

Jenže druhou půli Plzeň v Jablonci nezvládla, když střídající Doležal během pěti minut vyrovnal. Hosté úplně přestali hrát, z jejich strany to byla jen údržba. Po druhém gólu se sice vzchopili, ale vyloženou šanci už neměli.

„Komplikace je to veliká. Věděli jsme, že jsme v pozici, že když vyhrajeme všechna čtyři utkání, tak nás nikdo nedohoní. Teď se situace změnila, na tahu je

Slavia. Třeba tenhle bod rozhodne o titulu, ale třeba také ne,“řekl plzeňský kouč Zdeněk Bečka.

Jen utopickou naději na druhé místo má v závěru ligy Sparta, která v nedělním utkání na Letné porazila 1:0 Liberec.

Pražané se prali nejen se soupeřem, ale také s obrovskou marodkou. Na lavičce měli jen čtyři střídající hráče do pole. Dlouho nezáživný duel bez šancí rozhodl gól Davida Lafaty, jemuž asistoval Bogdan Vatajelu. Byla to už třetí sparťanská trefa v řadě, již čtyřiadvac­etiletý Rumun spoluhráčů­m připravil. „Byl to spíš boj než pohledný zápas. Za výhru jsme rádi,“uvedl domácí střelec. min, jic

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia