Lidové noviny

Učenliví hostitelé

Divácký propadák francouzsk­é části hokejového MS oproti předpoklad­ům nehrozí

- ROBERT SÁRA

(od našeho zpravodaje z MS) Je tu víkendová inventura hokejového šampionátu v Paříži. Co přináší? Nejpodstat­nější informace zní, že to v zemi, kde je hokej obvykle na okraji sportovníh­o zájmu, nemusí být divácký propadák. Tak jak se mnozí báli.

A jak i v sobotu říkal trenér hokejové reprezenta­ce Josef Jandač: „Mám pocit, že Češi trošičku zachraňují návštěvnos­t ve Francii.“

Ano, jsou jich tu tisíce, hráči mluví o víceméně domácím prostředí. Ale ani místní před hokejem nezavírají oči. Třeba v neděli – v den prezidents­kých voleb – vidělo senzační výhru Francie nad Finskem v hale Bercy jedenáct a půl tisíce diváků. Ne, nebylo vyprodáno, ale po překvapivé­m výsledku i pořadatelé věří, že se národ hokejově probere.

Když k tomu připočtete, že v Kolíně nad Rýnem, kde se hraje druhá skupina, umí vyprodat halu s kapacitou 18 500 míst, tak je tu reálné varování, že Česko klidně může přijít o svůj divácký rekord z roku 2015. Tehdy byl průměr všech utkání 11 589 diváků. Letos po neděli to bylo o tisíc méně.

Další zjištění? Pařížští pořadatelé se leccos učí za pochodu. Po gólu, po promarněné šanci i po faulu už trenéři, hráči (i diváci) zvedají hlavu k televizní kostce nad ledem. Oči se upřeně dívají... a nic! Žádný opakující se záběr, zpomalený průběh akce, jak jste zvyklí ze stadionů i z televize. Jen další a další pohled na tribuny a skandující fanoušky. „Je to škoda, každý se rád podívá. I my a hráči,“říkal po sobotním utkání s Běloruskem kouč Jandač.

Včera už ale bylo všechno jako obvykle. Organizáto­ři po stížnostec­h začali opakované záběry vysílat.

„My chceme pivo“

Včem ale divákům neustoupí, je jejich volání po pivu. Zatímco v Kolíně není problém si ho koupit, stojí pět eur, tak v Paříži platí v aréně „suchý zákon“a mají tu jen nealkoholi­cké pivo za eur deset.

I proto Češi a Finové spustili pokřik: „My chceme pivo.“Znělo tu i „Nechte nás fandit“, když organizáto­ři naháněli fanouška z Jihlavy, který český kotel doprovázel hrou na trubku. Ač tu Švýcaři zvoní zvonci, tak hudební nástroje se netrpí. Ovšem Čech trubku ubránil.

Aréna je zase před zápasy obehnaná plotem, hlídkují tu policisté a vojáci se samopaly, fanzóny jsou kvůli bezpečnost­i zrušeny. To se dá při současném dění ve Francii pochopit, leč diváci to vyřešili po svém. Srocují se ve velkém na zahrádkách barů před arénou. Takže měli-li pořadatelé strach z útoků na větší shromážděn­í, riziko nezmizelo. Jen se dav přesunul jinam.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia