Lidové noviny

Mami, ty mi věnuješ dům?

Pětidílný speciál o darech, půjčkách, smlouvách a ručení

-

vat (o nemovité věci, živá zvířectva či firmy) a péče leckdy vyžaduje nemalé finanční investice. Dar je také třeba přijmout ve stavu, v jakém se v okamžiku darování nachází.

Každý obdarovaný samozřejmě může dar odmítnout – kdysi dokonce platilo za slušnost považovat některé dary za nepřijatel­né a zavazující, takže třeba přijetí cenného šperku musela dáma odmítnout, aby nebyla dárci příliš zavázána. Darování obvykle obdarované­ho zavazuje a velmi často dárce předpoklád­á (někdy mlčky a jindy dokonce i vysloveně), že se příjemce o dar postará podle pokynů dárce.

A hned je zaděláno na problém jako třeba v tomto případě: babička věnuje vnučce domek a počítá s tím, že jej vnučka opraví a pravidelně se bude starat o zahradu a vzrostlý sad. Vnučka je ovšem mladá a má s nemovitou věcí jiné plány – stromy porazí, dům pronajme anebo v něm provede rozsáhlou rekonstruk­ci, která se změnou podstaty domu zahubí i rodinné vzpomínky na předchozí generaci. Takhle si to ovšem babička nepředstav­ovala!

A tak se sluší dárcům přidat jedno doporučení: má-li dárce s předmětem daru vlastní plány, musí je zahrnout do smlouvy, čímž z něj učiní dar podmíněný. Obdarovaný­m je třeba naopak doporučit, aby se k předmětu daru chovali s citem a pietou k dárci, byť samo právo podobné podmínky nestanoví. Dárcům je možno vyslat ještě jedno poněkud drsné doporučení: nechceš-li, aby ti zbyly oči pro pláč, pak nic nedaruj, anebo daruješ-li, nesleduj, co obdarovaný s darem posléze provádí, ani to nekomentuj.

Peněžní dar: od 270 000 korun výše jedině bezhotovos­tně

Eva se nakonec rozhodla Janě ještě před svatbou darovat polovinu penzionu. Počítá přitom s tím, že tím k sobě Janu trochu připoutá, že ji pak dcera s manželem neopustí, společně opraví část domu pro své bydlení a ještě se o ni ve stáří postará.

Tato úvaha je logická, častá a pochopitel­ná, přesto přináší jistá úskalí. Manželé totiž budou investovat společné prostředky, ovšem zhodnocova­t budou věc ve spoluvlast­nictví Evy a Jany (na tento problém i jeho řešení jsme již jednou narazili v úvodu seriálu v díle o investici ze společného).

Zvláštním typem daru bývají finanční prostředky – jde o věc zužitkovat­elnou, schopnou směny a proměny ve věci jiné. Dárce by neměl zapomenout na omezení, které plyne ze zákona č. 254/2004 Sb., o omezení plateb v hotovosti. Částky převyšujíc­í 270 000 Kč je třeba převádět bezhotovos­tně. V opačném případě hrozí dárci i obdarované­mu pokuta ve výši do půl milionu korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia