Lidové noviny

Za Lidovky

-

hrotila natolik, že věta mého železnobro­dského posluchače stala se i zkratkou mého morálního dilematu. Mohu ještě psát do těchto novin – i když si tady, stejně jako vždycky a všude, píšu, co pokládám za správné, a již mnohokrát jsem se svým psaním různým mocidržcům znelíbil a nesl za to všemožné nemilé následky? Nenastal čas odejít?

V neveselých úvahách jsem se zabral do knížky Jiřího Pernese Svět Lidových novin 1893–1993. Svět slávy i zákrut plný. Nesnadné začátky Lidovek coby českého svobodomys­lného listu ve většinově německém Brně. Aféra z roku 1915, kdy se Viktor Dyk dostal před soud za to, že v Lidovkách tiskl protirakou­skou satiru v obmyslném ruském rouše. Zlatá meziválečn­á éra Čapka, Basse, Weinera a dalších klasiků české lite-

Putna

Středa Baldýnský ratury, kultury a vědy. Protektorá­tní hanba Emanuela Moravce, který zradil vše, čím býval. Poválečné nucené přejmenová­ní a zánik. Vzkříšení v samizdatu úsilím disidentů, z nichž mnohé už jsem i osobně mohl poznat a k nimž si troufám se uctivě hlásit – Ludvíka Vaculíka, Petra Pitharta a dalších. A další zákruty, které už se do knihy nedostaly, až po ty dnešní. A tak jsem se rozhodl. Já neodejdu. Já sem píšu přes dvacet let. Ať odejde pan Babiš.

Vážený pane Babiši, prosím, prodejte Lidovky! Tyhle noviny vám k ničemu nejsou. Lidé, kteří si je kupují, tak činí proto, že stojí o poctivé a hluboké rozumění světu, o kultivovan­ý styl a o pěstěnou češtinu. Učiňte gentlemans­ké gesto. Učiňte něco, co budou muset ocenit i vaši odpůrci.

Mecenáši dosud neznámý, pro-

Čtvrtek Rejžek sím, kupte Lidovky! Následujte tradici Adolfa Stránského, dávného zakladatel­e Lidovek, který své jmění investoval do tohoto riskantníh­o podniku. Umožněte, aby tento list, tato instituce, významná jako Národní divadlo nebo Národní muzeum, mohla trvat. Aby nemohla být zpochybňov­ána co do své vnitřní svobody. Aby mohla, tak jako v minulosti, sloužit jako otevřená platforma. Aby mohla rozvíjet tradici masarykovs­kou, čapkovskou a havlovskou – ne ze sentimentu, nýbrž proto, že v těchto rozkolísan­ých časech je to naše nejlepší opora pozemská. MARTIN C. PUTNA

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia