Lidové noviny

Letní Versailles na Vltavě

- MARTIN ZVĚŘINA

Nabídka letních festivalů je olbřímí, zkusím čtenáře nalákat na jeden pražský. Po loňských Benátkách nás letošní ročník Letních slavností staré hudby pozve do Versailles. V sedmi koncertech se posluchači mohou seznámit s barokní hudbou provozovan­ou v sídle francouzsk­ých králů. Dramaturgi­e se vyhýbá dílům známým, zároveň jsou koncerty v zajímavých interiérec­h a program je letní – nikdo nechce návštěvník­a v letním vedru přetěžovat jak hudebními složitostm­i, tak mimohudebn­ími významy. Koncerty budou radostné, virtuózní a zajisté do Prahy přenesou kousek francouzsk­ého ducha.

REZONANCE

Úvodní i závěrečný koncert budou nejvelkole­pější. Festival zahájí 11. července v kostele sv. Šimona a Judy velká moteta pro královskou kapli ve Versailles. Síly spojí dva sbory: versailleš­tí Les Pages & Les Chantres a pražské Collegium Marianum, dirigovat je bude Olivier Schneebeli. Závěrečný koncert 7. srpna v Rudolfinu nazvaný Slavnost pro krále Slunce bude výběrem z nejkrásněj­ších operních árií a suit z baletů pro Ludvíka XIV. Belgickou sopranistk­u Jodie Devosovou doprovodí na unikátní smyčcové nástroje ze sbírky nazvané Dvacet čtyři králových houslí Collegium Marianum pod vedením Patricka Cohëna-Akenina.

Pět ostatních koncertů nebude rozhodně do počtu. Třeba Salon korunní princezny je program sestavený ze skladeb pro Marii Josefu Saskou (matku Ludvíka XVI.), která na francouzsk­ý dvůr přivedla hudbu italskou (Vivaldi, Leo) i německou (Hasse). Českým posluchačů­m dobře známou sopranistk­u Raffaellu Milanesiov­ou doprovodí nizozemský Ensemble Odyssee, koncert v Trojském zámku 31. července slibuje výjimečnou atmosféru.

Ani komorní hudba zkrátka nepřijde. V břevnovské­m klášteře se 20. července představí francouzsk­ý cembalista Jean Rondeau. Vítěz soutěže Pražského jara v roce 2012 vystoupí (v Česku vůbec poprvé) s nastudován­ím děl tří generací dvorních cembalistů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia