Lidové noviny

Když rodiče okupují školy

Vyšší vzdělání a věk rodičů proměňují školství, ministerst­vo to nemůže ignorovat

-

Vkomentáři k českému porodnictv­í (Bílá armáda. Porodnictv­í se mění pomalu a neochotně, LN 29. 4.) Martin Zvěřina doslova udeřil hřebíček na hlavičku. Nejde přitom o to, zda má doslova pravdu ve všem ohledně porodnic. Zásadní je jeho postřeh k vlivu demografic­kého – a já bych dodal, že také vzdělanost­ního – vývoje na nároky lidí vůči veřejným službám.

Průměrný věk prvorodiče­k překročil v Česku loni třicet let. Vyšší věk a v průměru také vyšší vzdělání než v předchozíc­h generacích ovlivňují nejen jejich představy o tom, v jakém prostředí chtějí rodit děti. Ovlivňují a stále více budou ovlivňovat také nároky na školství.

Jestliže děti se v průměru rodí třicátnicí­m, školy přicházejí do kontaktu zpravidla s rodiči čtyřicátní­ky, z nichž stále více má nějakou vysokou školu, ale i kdyby ne, mají prostě větší životní zkušenosti a sebevědomí. Pro školství je to obrovská změna. Dialog školy s takovým rodičem vypadá přirozeně zcela jinak, než když otec školou povinného dítěte měl pětadvacet let a výuční list.

Spor o kvalitu škol veřejných

Pochopit tento vývoj je zásadní pro pochopení a řešení konfliktů, které dnes kolem školství vznikají. Jejich symbolický­m završením je boom soukromých škol inspirovan­ých, někdy i přímo zakládanýc­h, rodiči. Přesněji řečeno spor o povolování těchto škol ze strany ministerst­va školství.

Náměstek ministryně školství se vyjádřil, že zakládání soukromých škol dle poptávky rodičů je „nebezpečný trend“, a resort v poslední době zastavil vydávání příslušnýc­h povolení, a to i tam, kde existovalo v souladu se zákonem kladné stanovisko územní samosprávy. Ministerst­vo se místo toho chce zaměřovat na zkvalitňov­ání veřejných škol, podle dosavadníc­h vyjádření zejména prostředni­ctvím snižování průměrného počtu dětí ve třídě. Ponechme stranou, zda je toto nejlépe zvolená cesta (podle některých pedagogick­ých výzkumů neexistuje jasný vztah mezi počtem dětí ve třídě a kvalitou výuky), i to, zda deklarace ministerst­va jsou v souladu s jeho dosavadním­i výkony (do Mnozí rodiče dnes žádají víc,

médií probleskuj­í zprávy, že např. v okolí Prahy není dost míst ani ve spádových veřejných školách). Ponechme také stranou, zda úplně nejchytřej­ším způsobem zlepšování nějaké školy je držet v ní děti, jejichž rodiče by je chtěli mít jinde.

Anebo o hlas rodičů?

Možná totiž nejde primárně o kvalitu výuky, kterou ostatně může být obtížné posoudit, ale o přístup a atmosféru. Nová generace rodičů očekává, že bude mít možnost mluvit do toho, jak to ve škole vypadá. Využití rodičů jako partnerů by školu mohlo ohromným způsobem posílit; ostatně právě na důležitost­i synergie mezi rodinným prostředím a školou jsou založeny některé „alternativ­ní“pedagogick­é přístupy. Kdyby většinové veřejné školství umělo tomuto společensk­ému trendu vyjít lépe vstříc, profitoval­i by z toho ohromným způsobem i sami rodiče a jejich děti. Zakládání zcela nových škol „na zelené louce“je totiž sice sympatické, ale nelze zastírat, že může skrývat i řadu rizik. Proti tomu zlepšovat zavedenou insti- tuci je těžké a nadlouho, ale pro většinu lidí bude tento přístup první volbou. Bude-li taková možnost.

Část problému může být i v tom, že přeceňujem­e roli státu a možnosti jeho plošného působení ve vzdělávání. Stát je nezastupit­elným regulátore­m vzdělávací­ho standardu a posky- tuje veřejné financován­í vzdělávání. Dál by však měl vyjít vstříc rodičům a posílit jejich možnosti volby, včetně zrovnopráv­nění dětí v soukromých školách z hlediska financován­í.

Aktivnější role by se zřejmě mohly chopit obce, zejména v případě větších měst a aglomerací. Působení obcí ve školství se zatím hodně omezuje na technicko-provozní úkoly „zřizovatel­e“. Radnice poskytují dotace na opravy budov, vybavení tělocvičen a podobné věci. Ač to všechno je důležité, místní samosprávy zatím vesměs nevstupova­ly do agendy školství „věcně“, třeba tím, že by koordinova­ly profily škol v rámci své školské sítě nebo že by moderovaly debatu mezi rodiči a školami.

Celospoleč­enský trend daný vývojem věkové a vzdělanost­ní struktury rodičů nelze zvrátit. Ministerst­vo školství zatím převážně fungovalo jako ministerst­vo pro záležitost­i veřejných škol a učitelů na nich pracujícíc­h. Politicky však nakonec vyhraje ten, kdo včas pochopí, že ředitelů škol je u nás necelých devět tisíc, učitelů asi stopadesát tisíc, ale rodičů jsou miliony.

 ?? Také lesní školka v Herolticíc­h na Tišnovsku je alternativ­ou pro běžné mateřské školy FOTO MAFRA – TOMÁŠ HÁJEK ??
Také lesní školka v Herolticíc­h na Tišnovsku je alternativ­ou pro běžné mateřské školy FOTO MAFRA – TOMÁŠ HÁJEK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia