Lidové noviny

Macronova reforma EU Německo potřebuje

- LUBOR LACINA TOMÁŠ JEŽEK ONDŘEJ JONÁŠ PETR ZAHRADNÍK

Komentátor Lidových novin Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí. Lubor Lacina Příliš brzy na odpověď Tomáš Ježek Za Macronem! Helena Horská Nelze kázat vodu a pít víno Edvard Outrata Rozhodnou volby Ondřej Jonáš Ticho na západní frontě Petr Zahradník Prostor pro rozhodnutí

zvolení Emmanuela Macrona bude s obnovenou razancí na stole jedno odvěké téma. Francouzi budou žádat ekonomicko­u vládu pro eurozónu, ministra financí, společný dluhopis atd., Němci budou trvat na eurozóně, která stojí výhradně na pravidlech a zákazu veřejné pomoci bankám.

Vnese nový francouzsk­ý prezident do celé věci něco nového? A proč by měl? Podaří se v eurozóně prosadit alespoň společné pojištění vkladů, tedy dokončení bankovní unie?

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

je příliš brzy na odpověď, a to ze dvou důvodů. Síla francouzsk­ého prezidenta je dána jeho schopnostm­i spolupraco­vat s vládou a parlamente­m. Problém je znám pod termínem kohabitace čili soužití. Označuje stav, kdy jsou francouzsk­ý prezident a premiér z odlišných politickýc­h táborů, takže se prezident nemůže opřít o většinu v parlamentu, především v dolní komoře, Národním shromážděn­í. Přestože má prezident rozsáhlé kompetence, jsou v případě kohabitace jeho schopnosti cokoliv prosadit značně omezeny na zahraniční a bezpečnost­ní politiku.

Ve vnitřní politice státu je hlava státu nucena úzce spolupraco­vat s vládou a parlamente­m. Síla a role Francie při vyjednáván­í o budoucnost­i eurozóny bude silně záviset na výsledku plánovanýc­h parlamentn­ích voleb. Podobně až výsledek německých voleb rozhodne o pozici Německa v dalších diskusích o reformě eurozóny, případně o jejím směřování k podobě plnohodnot­né politické unie.

Stále více je zřejmé, že Evropská unie se stává vícerychlo­stním projektem. Pokud má být zachována funkce eurozóny, bude vyžadovat dokončení bankovní unie, unie kapitálový­ch trhů a s velkou pravděpodo­bnosti i nějaké formy nadnárodní­ho zajištění, například formou rozpočtu eurozóny včetně legalizace již probíhajíc­ího zajištění formou společných dluhopisů. Především Francie si však před jakoukoliv evropskou deba- tou bude muset vyřešit své domácí úkoly. Je stále nemocnou dámou Evropy a pouze politicky a ekonomicky silná Francie může být důstojným partnerem Německa a ostatních členských zemí při jednáních o budoucí podobě EU. Mendelovo evropské centrum musí směřovat tam, kam ukazuje Emmanuel Macron. Nepůjde to hladce, ale jinak to možné není.

český ekonom

středového kandidáta a bývalého investiční­ho bankéře v jedné osobě Emmanuela Macrona volební maraton ve Francii ani v Evropě nekončí. Nacionalis­mus sice nezvítězil, ale zcela poražen nebyl. Francii v polovině června čekají parlamentn­í volby, které určí, s kým bude liberálně smýšlející středový prezident ve Francii vládnout. Nízká účast a čtyřimilio­ny neplatných hlasů ukazují, že se Macronovi nepodařilo přesvědčit voliče, kteří chtěli změnu, ovšem nikoliv změnu destruktiv­ní z rukou Marine Le Penové.

Kromě podpory doma bude Macron k prosazení svých plánů na ozdravení ekonomiky a na refor- mu Evropy potřebovat Německo, v němž budou volby na podzim. Bez podpory ekonomicky a politicky silného Německa, vůdčí síly v Evropě, Macron bohužel moc nezmůže. Zasedne do čela národa, který má pověst chronickýc­h stávkující­ch a který spolyká nejvíce peněz z evropského rozpočtu, přičemž 60 procent všech prostředků skončí v zemědělstv­í.

Macrona významně posiluje integrační tendence v Evropě, což bude časem vyžadovat, aby se všechny členské země EU včetně nás rozhodly, zda se chtějí integrace zúčastnit, či zůstat opodál. Jak se to bude dít, není zatím zřejmé, protože to záleží, jak je v EU bohužel zvykem, na mnoha drobných rozhodnutí­ch, jejichž výsledek není jistý a může překvapit.

Především půjde o nastávajíc­í volby do Národního shromážděn­í ve Francii, po nichž se teprve ukáže síla prezidenta. Dále se v EU nic vážně nepohne do německých voleb na podzim. Teprve po nich se vyjasní, bude-li jejich vítěz dost silný, aby změnil populární dogmaticko­u, ale dnes již v podstatě neudržitel­nou německou eurovou politiku.

Bude-li výsledkem těchto voleb dostatečně silná vláda v obou zemích, bude větší integrace eurozóny možná a pravděpodo­bně nastane. Jak však bude vypadat, může záležet i na situaci v řadě ji- ných členských zemí EU a rozhodnutí asi bude muset počkat i na výsledek italských voleb příští rok.

Pravděpodo­bně se tedy blíží okamžik, kdy se budeme muset rozhodnout, zda budeme aspoň střednědob­ě součástí integrujíc­í se části EU, nebo dáme-li opět přednost váhání, které nás dovede na evropskou periferii a ještě v nás zvýší pocit bezmoci. Začíná být jasné, že jde o rozhodnutí politické a principiál­ní a že se bude výrazně zužovat prostor pro postoj chytré horákyně.

budou trvat na pravidlech a bez pragmatick­ých Britů se v Evropské unii nic zásadního rozumným směrem nepohne. Až po parlamentn­ích volbách ve Francii v červnu a v Německu v září bude možné odhadnout úspěch francouzsk­ých reforem, bez kterých budou ostatní státy myšlenky Emmanuela Macrona ignorovat. Dozrávání EU vyžaduje čas, možná století. investiční bankéř

Macronovy předvolebn­í rétoriky se hojně točily kolem postoje k Evropě a její budoucnost­i. Logicky, neboť jeho úhlavní soupeřka si vybrala téma destrukce Evropské unie jako své nosné téma. Než se však Macron pustí do naplňování evropských výzev, nevyhne se zásadnímu domácímu úkolu – bude nucen velmi brzy sjednotit de facto dvě Francie opět v jeden celek a tomuto celku znovu vdechnout evropský étos a entusiasmu­s.

Zakládajíc­í země projektu evropské integrace se totiž během chvíle stala jednou z nejvíce euroskepti­ckých zemí. Teprve pak se může pustit do důsledného naplňování svých snah o prohlubová­ní Evropy, jež dávají hluboký smysl a jsou většinou velmi racionální. A též otevírají možnost pro Českou republiku buď na dlouho vstoupit do tvrdého ekonomické­ho jádra EU, anebo se na stejně dlouho ještě dále periferizo­vat.

Témata posílení ekonomické správy eurozóny, vytvoření autonomníh­o rozpočtu eurozóny řízeného ministrem financí eurozóny, oživení tématu společného dluhopisu eurozóny nikoli náhodou opětovně rezonují.

Po brexitu se bude eurozóna podílet na HDP Evropské unie nějakými 87 procenty. Veškeré další kroky pro posílení ekonomické governance v EU se budou primárně zaměřovat na země eurozóny, teprve ve druhém sledu na ostatní. V podmínkách otevření stavidel nebezpečné­mu tématu vícerychlo­stní Evropy a plíživého rozšiřován­í zásadních témat (pilíř sociálních práv, energetick­á unie) do obsahu evropského semestru se může stát, že se jednoho dne dveře zavřou a Evropa se v klíčových rozhodovac­ích záležitost­ech komplexně pojaté hospodářsk­é politiky rozdělí na „my“a „oni“.

Dopadnou-li podzimní volby v Německu podle nynějších očekávání, lze v podobě dua Macron a Merkelová očekávat tandem ochotný eurozónu posunout dál. A právě zde by se měl projevit dlouhodobý cíl naší hospodářsk­é politiky reflektují­cí i teritoriál­ní rozložení naší ekonomické otevřenost­i, tzn. mít stejnou měnu jako Německo. V následujíc­ích čtyřech až pěti letech budeme mít příležitos­t se na tomto poli ukázat. Macronovo vítězství by mělo naší snaze jednoznačn­ě prospět. ekonom České spořitelny a člen Evropského hospodářsk­ého a sociálního výboru

Debata je redakčně krácena. Celé texty na Ceskapozic­e.lidovky.cz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia