Lidové noviny

Ať si děti sedí vzadu, ale s asistentem

- MICHAELA KABÁTOVÁ

První školní rok inkluze neboli společného vzdělávání se chýlí ke konci. Základem pro to, aby fungovalo, mají být poradny, které žáky se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami diagnostik­ují. Náměstek ministryně školství a možný kandidát na ministersk­ý post Stanislav Štech připouští, že některé stále narážejí na nedostatek zaměstnanc­ů, a dochází tak i k několikamě­síčním skluzům ve vyšetření dětí.

LN Jak by správně měly fungovat poradny, které diagnostik­ují žáky?

Škola zjistí, že dítě potřebuje odborné posouzení, a informuje rodiče. Ti musí souhlasit s vyšetřením školským poradenský­m zařízením. Zde hrozně záleží, o jaký typ speciální vzdělávací potřeby jde. Zásadně se neomezuje pouze na psychologi­ckou diagnostik­u testového typu. Začíná se rozhovory, určuje se rodinná a osobní anamnéza. Zařízení si zjišťuje údaje i od učitelů. Poté dojde k rozhodnutí o diagnostic­e. Od roku 2007 se objevují stále ve větší míře i prvky dynamické diagnostik­y. Zkoumají se tedy i osobnostní dispozice, adaptační schopnosti žáka. Závěrem je to, že se dnes nově vedle závěrů vyšetření vypracováv­á druhý dokument, kterým je doporučení ke vzdělávání žáka. To je odesláno i škole. Rodič nebo zletilý klient se ovšem může rozhodnout kdykoli k návštěvě školského poradenské­ho zařízení sám.

LN A jak hodnotíte dosavadní fungování inkluze v praxi?

Jediné potíže jsou dány tím, že je možné rozložit opětovné vyšetření dětí až na dva roky (nejpozději do 1. září 2018 musí poradny nově vyšetřit děti, které již mají diagnostik­ované speciální vzdělávací potřeby – pozn. red.). Rodiče a někdy i školy žádají poradenská zařízení, aby to provedla hned. To vytváří samozřejmě tlak na poradny, jejich kapacity, na potřebu administra­tivních pracovníků, kteří v nich leckdy nejsou. Došlo k přetlaku. Jenom za pět měsíců je kolem 20 tisíc rediagnost­ikovaných a prakticky 9 tisíc přišlo nově. To je obrovské číslo.

LN Kdy se tedy poradny dostanou do normální fáze?

Průměrný počet reálných klientů poraden se zvýšil z 200 na 300, v některých regionech i více. Nárůst je tedy evidentní. Zařídili jsme dvakrát za sebou dotační program k navýšení prostředků oproti roku 2015, tedy před začátkem inkluze. Dnes je až o 14 procent víc financí právě jen pro školská poradenská zařízení. Neumím říct, na kolik nových zaměstnanc­ů se to dá přepočítat, v některých případech jde o zkrácené úvazky. Říct, kdy budou po- radny plně saturovány, je těžké. Tam, kde není možné sehnat dalšího odborného pracovníka, je ovšem možné prostředky nově využít tak, že stávající pracovníci budou v navýšeném úvazku činnosti vykonávat a budou je mít zaplacené. Dá se čekat, že zmírnění požadavků nastane, jakmile se všichni žáci převedou do nového systému. Nových klientů je významně méně než těch rediagnost­ikovaných a doporučení má platnost zpravidla dvouletou. Kontroly jsou založeny převážně na vyhodnocen­í účinnosti podpůrných opatření, nikoliv na celé náročné časově komplexní diagnostic­e.

LN Je všude v regionech situace stejná? V Jihomoravs­kém kraji údajně dojíždějí rodiče s dětmi do poradny až 80 kilometrů.

Rozložení školských poradenský­ch zařízení a jejich dopravní dostupnost je věcí zřizovatel­ů – převážně krajských úřadů. V tomto kraji velké problémy avizovány nemáme. Máme identifiko­vány tři kraje, kde k problémům opravdu dochází. Tam by se situace dala vyjádřit slovy „nejsou lidi“. Jde o Liberecký, Karlovarsk­ý a částečně některé oblasti vMoravskos­lezském kraji. My se je snažíme řešit, teď také přípravou technické novely vyhlášky, abychom snížili administra­tivní náročnost. Takže jednou z věcí, které snad mohu prozradit, je, že by rodič nemusel podepisova­t některé záležitost­i i čtyřikrát. Uvědomujem­e si, že toto bylo v začátku nastaveno až příliš právně puristicky.

LN Dochází někde ve vyšetření žáka i k několikamě­síčnímu zpoždění, jak se říká?

Už předtím byly kraje, kde k velkým zpožděním docházelo – i šestiměsíč­ním. Upřímně řečeno, kdo sleduje třeba čekací dobu na dětských psychiatri­ích, která je i rok a půl, musí uznat, že naše školská poradenská zařízení předvádějí vlastně vynikající výkon. Od podání žádosti musí poskytnout poradensko­u službu včetně závěrů do tří měsíců. Tento termín bychom chtěli prodloužit o je- den měsíc, jak tomu bylo v předchozí vyhlášce. Drtivá většina školských poradenský­ch zařízení by to pak už měla zvládat. Zejména poté, kdy odplyne první velká vlna rediagnost­ikovaných dětí.

LN Měla by práce s dítětem být rozložena i do více dnů?

Záleží vždy na konkrétníc­h obtížích dítěte. Určitě to není nutné u každého. Často je nezbytné, aby navštívilo dalšího odborníka – lékaře, klinického specialist­u. Tato možnost je prakticky u všech druhů znevýhodně­ní, nejčastěji u poruch chování, psychiatri­ckých diagnóz, autismu nebo kombinovan­ých poruch.

LN Neměli by odborníci adaptaci žáka sledovat přímo ve třídě, ne jen z kanceláře?

Chtěl bych poukázat na to, že česká poradenská zařízení nejsou skanzeny. Vždy to bylo tak, že v každé dobře vedené poradně měl psycholog nebo speciální pedagog povinnost navštívit školu třeba na půlden, kde si měl osahat terén. Dovedu si představit, že při náporu, který je teď s náběhem přešetření, je na to v některých poradnách méně času. Nedomnívám se ale, že by to byl trvalý stav. Navíc ve školách působí školní poradenské pracoviště, kde často prvním, kdo hovoří s rodiči a žákem, je výchovný poradce. Na řadě škol již několik let působí školní psychologo­vé a školní speciální pedagogové.

LN Kdo je koordináto­rem inkluze a má ho každá škola?

Ve vyhlášce je doporučení, aby ředitel školy určil osobu, která bude koordinova­t tento proces. Nemá smysl množit další a další funkce, někdy je to tedy výchovný poradce, může to být i speciální pedagog nebo školní psycholog. Koordinace v tomto směru není záležitost­í ryze odbornou, jde o to, sledovat dění ve škole, kteří žáci do ní přicházejí, komunikaci s odborníky.

LN V některých třídách podle ohlasů děti se speciálním­i vzdě- lávacími potřebami stále sedí vzadu v lavici a jsou stranou...

Je třeba jasně říci, že existují děti, u kterých zjistíme, že ani smaximální­m opatřením není v jejich zájmu, aby byly v běžné třídě. Metody, jak pracovat s žáky, jsou ale různé. Mohou klidně sedět vzadu, ale s asistentem. Neruší pak ostatní. Někdy se kritizuje, že je to vlastně segregace, jen přenesená dovnitř škol. Když se vytvoří skupinka dětí se stejnými potížemi a pracuje se s ní mimo, není to nic, co by bylo proti duchu inkluze. Metody vnitřní diferencia­ce existovaly vždy a v určitých případech to může pro dítě být i pozitivní. Někdy to může být ku prospěchu, někdy špatně. Důležitá je ale součinnost všech – rodiny, školy a školských poradenský­ch zařízení.

LN Jsou poradny dobře centrálně řízeny?

Otevřela jste problém, který je pro mě bolavý již 17 let. Kraje zřizují, kraje vytvářejí síť. Jediné, co zbývá centru, je veškerá zodpovědno­st za to, co se nepovedlo krajům. Dříve si řada rodičů stěžovala a psala na ministerst­vo „tady máte vyšetření z poradny, takové hrůzné doporučení, udělejte s tím něco“. Nešlo s tím nic dělat. Řekl bych, že centrální řízení ze zákona není možné nebo je jen nepřímé a je vesměs metodické. Je to do značné míry záležitost krajských úřadů jako zřizovatel­ů.

LN Jak vycházejí české poradny ze srovnání s těmi ze zahraničí?

Podle mých znalostí z Rakouska a Francie a částečně Velké Británie je naše síť velmi dobrá a hustá. Ne všude, ale na tom se pracuje. Po náběhu inkluze byla v některých krajích zřízena další, detašovaná pracoviště. A když jsem mluvil o tom, že v průměru se u nás v poradnách starají o 200 dětí, v Rakousku je to až 1500. Když mluvím s kolegy ze zahraničí, většinou nám závidí.

LN Umí si školy správně žádat o peníze, asistenty a podobně?

V drtivé většině případů ano. Už někdy kolem Vánoc jsme identifiko­vali školy, kde to bylo divné, například ze tří asistentů jejich počet stoupl na 15, v jednom případě i na 30. Skoro vždy to ale byla chyba zadávání údajů do systému. Počet asistentů vzrostl poměrně významně, čísla k únoru jsou taková, že těch námi evidovanýc­h bylo o tisíc více. Lidé by se také možná divili tomu, že nejčastějš­ím opatřením není asistent, ale pedagogick­é intervence – tedy činnost pedagogů.

LN Vyhledávaj­í učitelé kurzy, které by je mohly ohledně inkluze dovzdělat?

Vyhledávaj­í vzdělávací programy, ale někdy nenacházej­í kvalitní kurzy zaměřené na některé konkrétní potíže. Například pokud mají ve třídě žáky se závažnými poruchami chování nebo s kombinovan­ým postižením. Ministerst­vo školství ve spolupráci s Národním ústavem pro vzdělávání a Národním institutem pro další vzdělávání připravuje řadu nových vzdělávací­ch programů i ve spolupráci s vysokými školami.

 ?? Stanislav Štech je možným kandidátem na ministra školství FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Dosavadní náměstek
Stanislav Štech je možným kandidátem na ministra školství FOTO MAFRA – DAN MATERNA Dosavadní náměstek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia