Lidové noviny

Prohlídky u vchodu? Téměř žádné

- MANCHESTER

Nekontrolo­vali zavazadla ani kapsy návštěvník­ů. Pro sebevražed­ného atentátník­a nebyla cesta na pondělní koncert nijak složitá. „Vůbec neprohlíže­li tašky, neviděl jsem, že by jedinou z nich prověřili,“citovala stanice SkyNews divačku Dawn Waddyovou, která navštívila koncert zpěvačky Ariany Grandeové se svou malou dcerou.

Waddyová vzpomínala, jak seděla vedle ženy, která se jí zdála nadmíru podezřelá. „Celou dobu si netrpělivě pohrávala s taškou,“uvedla. „Dívala se směrem, kde se nakonec výbuch odehrál a usmívala se přitom,“uvedla Waddyová. Obrátila se tedy na ostrahu, ta ale nic nepodnikla. Podezřelá žena později zmizela.

Podobně se vyjadřoval­i i další návštěvníc­i koncertu. Podle Češky Nikoly Trochtové byly prohlídky před koncertem „bídné“. Návštěvnic­e koncertu ve vysílání Radiožurná­lu popsala, jak se situace v jejích očích bezprostře­dně odehrála. Rovněž jako jiní lidé na sociálních sítích zdůraznila, že bezpečnost­ní prohlídky byly velmi špatné. „Prohlídka byla spíš nulová, jediné, co je zajímalo, bylo, abychom s sebou neměli vodu,“řekla. „Tašky nezkoumali, ani se do nich nepodívali.“

Videa na sociální sítí Twitter ukazují, jak laxně prohlídka zhruba probíhala. „Ochranka byla příšerná. Jenom zkontrolov­ali mou tašku, žádné detektory kovů nebo osobní prohlídky každého, kdo vstupuje přes vchod Manchester Victoria,“uvedl další z fanoušků na Twitteru.

Jeden z očitých svědků také na Twitteru popsal, že na koncertě absentoval­a jakákoli prověrka před vstupem. „Normálně na koncertech musíte vyprázdnit kapsy, ale tady nebylo nic takového,“uvedl.

Útok vMancheste­ru bude podle bezpečnost­ního analytika Steva Parka zřejmě milníkem, který opatření napříště zpřísní. Debata na toto téma v Evropě už delší dobu probíhá.

Například v Belgii, kde mají neblahé zkušenosti s terorem od loňských březnových útoků, nyní chystají bezpečnost­ní rámy na železnici. Od července budou také na velkých nádražích provádět namátkové kontroly podobně jako na letištích. teh, sla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia