Lidové noviny

Microsoft i IBM investují v Německu

- JAN SEDLÁK LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Velké IT korporace jako Microsoft nebo IBM v poslední době silně investují v Německu, a to hlavně v souvislost­i s průmyslem. Firmy zjistily, že podniky mají velký zájem o umělou inteligenc­i, cloudové služby a rozšířenou a virtuální realitu. Tento trend by se mohl brzy promítnout i do českého průmyslu, který je na ten německý silně navázán.

„Je to naše největší investice za dvě dekády,“prohlásil v jednom ze dvou nových mrakodrapů v Mnichově John Kelly ze společnost­i IBM. V budově slavná firma otevřela vývojové centrum, do kterého investoval­a 200 milionů dolarů. V centru bude s celou řadou předních průmyslový­ch podniků pracovat na vývoji nasazení umělé inteligenc­e a internetu věcí do průmyslové praxe.

„Jít do Mnichova bylo velice rychlé a jednoduché rozhodnutí. Když chcete dělat to comy, musíte být uvnitř inovačního průmyslové­ho srdce,“říká Kelly, který je označován za otce systému Watson. Ten už dávno není jen experiment­em, který poráží soutěžící v televizní hře Jeopardy (v Česku někdejší Riskuj), IBM již Watson nabízí coby funkční řešení schopné se učit a přizpůsobi­t různým potřebám.

Se svou investicí navíc není IBM osamoceno. Velké peníze v Německu investuje i další tradiční IT korporace, Microsoft. I ten má v Německu zbrusu novou laboratoř pro výzkum umělé inteligenc­e, internetu věcí a nasazení rozšířené reality. Zatímco u IBMmomentá­lně na těchto projektech pracuje 1000 lidí, u Microsoftu je to rovnou 1900. „Průmysl je pro nás nyní velice zajímavý a patří mezi jedny z hlavních priorit. Počítáme s tím, že se vše bude připojovat k síti, budou se sbírat data a bude se s nimi pracovat. Podle různých průzkumů je zde dlouhodobý potenciál v desítkách až stovkách miliard dolarů,“popisuje pro magazín Index generální ředitel Microsoftu pro výrobu Caglayan Arkan. A rovnou dodává: „Německo je logicky jasnou volbou. Po Spojených státech je to v průmyslu pro nás druhá nejdůležit­ější lokalita. Německý průmysl je vyspělý a oblast výrazně žene i vláda.“Krom investice do nových laboratoří tak Microsoft například v Německu otevřel dvě nová datová centra.

Pohled k našim západním sousedům tak trochu naznačuje, co by se mohlo zanedlouho dít i v Česku, byť samozřejmě v tro- chu menším měřítku. Stovky milionů dolarů tu nejspíš Microsoft a jemu podobní utrácet nebudou, nicméně i Česko je coby tradiční průmyslová země živnou půdou pro novou strategii globálních IT firem. Navíc, i díky místní silné základně v oblasti robotiky (třeba i díky Českému institutu informatik­y, robotiky a kybernetik­y při ČVUT) tu vznikají nové nápady, jak moderní technologi­e nasazovat právě v průmyslu. Šéf institutu Vladimír Mařík se před časem v rozhovoru pro LN chlubil, že právě chytrá nasazení v praxi jsou jednou z domén českých inženýrů, ve které patří mezi světovou špičku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia