Lidové noviny

Tillerson se Britům omluvil za úniky informací

- LONDÝN

Spojené státy přebírají veškerou zodpovědno­st za úniky informací z vyšetřován­í pondělního teroristic­kého útoku v severoangl­ickém Manchester­u do médií. Po setkání s britským ministrem zahraničí Borisem Johnsonem to včera řekl šéf americké diplomacie Rex Tillerson. „Zvláštní vztah“mezi USA a Británii podle něj ale incident s úniky neohrozí.

„Srdce jsou zlomená napříč Amerikou,“řekl Tillerson k atentátu v multifunkč­ní hale v Manchester­u, který si vyžádal 22 mrtvých a 116 zraněných z řad návštěvník­ů koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové. Britská policie ve čtvrtek na necelých 24 hodin přerušila výměnu informací s americkými tajnými služ- bami. V úterý totiž do amerických médií unikly informace z vyšetřován­í teroristic­kého útoku.

Šéf britského protiteror­istického policejníh­o útvaru Mark Rowley včera ale uvedl, že Spojené státy poskytly Británii „nové záruky“, a spolupráce proto byla obnovena.

Po pondělním atentátu unikla do amerických médií prostředni­ctvím amerických tajných služeb například totožnost předpoklád­aného atentátník­a Salmana Abediho či fotografie částí důmyslné bomby z místa činu v multifunkč­ní manchester­ské hale.

Už ve čtvrtek odsoudil úniky také americký prezident Donald Trump. Přislíbil jejich důkladné prošetření a potrestání viníků. Britská premiérka Theresa Mayo- vá s ním o problému hovořila během čtvrtečníh­o summitu NATO v Bruselu.

V Bruselu ostatním šéfům států a vlád NATO americký prezident řekl, že se Severoatla­ntická aliance v budoucnu musí soustředit ve stejné míře jako na obranu i na terorismus a imigraci, jakož i na hrozby z Ruska a ohrožení na východních a jižních hranicích bloku.

„Neplatí, co by měli platit na svou obranu. To není spravedliv­é vůči lidem a daňovým poplatníků­m v USA,“upozornil Trump. Mnohé z těchto zemí podle něj dluží obrovské sumy z minulých let. Trump poznamenal, že v minulých letech USA vydávaly na obranu více než ostatní spojenecké země dohromady. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia