Lidové noviny

Česko nemá být na pranýři

Česká média v EP

- ROBERT SCHUSTER

Plánovaná debata o českých médiích v Evropském parlamentu má potvrdit principy fungování svobodných médií, říká předseda poslanců Evropské lidové strany (EPP) a místopředs­eda bavorské Křesťansko-sociální unie (CSU) Manfred Weber.

LN Ve čtvrtek bude Evropský parlament projednáva­t situaci médií v Česku. Co si od toho slibujete?

Náš postup není nijak neobvyklý. Podobně jsme kdysi diskutoval­i i o Itálii, když byl v čele vlády podnikatel a mediální magnát Silvio Berlusconi. Nechceme nikoho předem odsuzovat ani pranýřovat. Rozprava, kterou povedeme, má ale potvrdit, na jakých principech má být založena činnost svobodných sdělovacíc­h prostředků v Evropské unii.

LN Někteří členové vaší poslanecké skupiny dlouhodobě kritizují bývalého ministra financí Andreje Babiše kvůli dotacím pro jeho farmu Čapí hnízdo. Babiš je zase viní, že proti němu vedou kampaň. Je to tak?

Není. Nás v Evropském parlamentu pochopitel­ně musí zajímat, jak je to s čerpáním evropských peněz. A otázka, jak si počíná někdo, kdo je ministrem financí amůže rozhodovat o jejich rozdělován­í, je klíčová.

Stát není možné vést jako firmu a právě to vidíme i ve Spojených státech v případě prezidenta Donalda Trumpa. Na nedávném summitu skupiny sedmi nejvýznamn­ějších ekonomik západního světa (G7) došlo de facto k její- mu rozkolu. Jediný, komu to dělá radost, je ruský prezident Vladimir Putin.

Tím víc bych chtěl ocenit, že dosavadní česká vláda má jasné proevropsk­é směřování.

Je také důležité, že Česko je pevně zakotveno ve Visegrádsk­é skupině. Vždycky jsme vnímali Českou republiku tak, že je vstřícná, je nakloněna dialogu a není ve svých stanoviscí­ch tak radikální jako například slovenská vláda premiéra Roberta Fica.

LN Po francouzsk­ých prezidents­kých volbách se hovoří o větší integraci eurozóny. Jak se k tomu postaví Německo, které se bojí, že bude ručit za dluhy jiných?

Je pravda, že pomoc Řecku byla v Německu hodně nepopulárn­í. Evropská unie je společenst­vím práva a němečtí občané si přejí, aby jednou přijatá pravidla platila pro všechny a byla dodržována.

Pokud se tak stane, nebudou mít problém pomoct. Když vidíme, že v Itálii je dnes mezi mladými lidmi čtyřicetip­rocentní nezaměstna­nost, nemůže to být rozumným lidem jedno.

LN EPP stále častěji řeší další setrvání strany Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána, který nedávno doma vedl otevřenou kampaň proti „Bruselu“. Jak dlouho bude ještě členem?

Orbán je velmi svérázným politikem a v našich společných rozhovorec­h jsem na něj často apeloval, aby si odpustil ty provokace.

Bez toho by byl jedním z nejdůležit­ějších politiků naší skupiny. Vždyť otázky, které nastoluje, jako je ochrana vnějších hranic EU nebo téma identity, jsou nesmírně důležité pro naši budoucnost.

Pokud se ale ptáte, kde jsou naše červené linie, tak je to jednoduché: Budapešť dostala dopis od předsedy Evropské komise Jea-

Téma „riziko politickéh­o zneužití médií v České republice“má dnes v podvečer na programu Výbor pro občanské svobody Evropského parlamentu. Za Česko v něm zasedá Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Jako hosté na pozvání předsednic­tva výboru vystoupí náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová, šéfredakto­r týdeníku Respekt Erik Tabery a předseda Syndikátu novinářů a komentátor Hospodářsk­ých novin Adam Černý. Obě média patří do vydavatels­tví vlastněnéh­o miliardáře­m Zdeňkem Bakalou.

Ve čtvrtek ráno tentýž bod programu projednají europoslan­ci na plénu. Očekává se úvodní prohlášení Evropské komise, za niž bude mluvit eurokomisa­ř pro migraci, vnitro a občanství Dimitris Avramopoul­os. Následně bude probíhat asi hodinová diskuse.

Parlament zřejmě přijme právně nezávaznou rezoluci, v níž vyjádří znepokojen­í nad náznaky zneužití politické moci při ovlivňován­í některých českých médií.

na-Clauda Junckera a místopředs­edy Franse Timmermans­e. V něm je jasně řečeno, co se musí změnit.

LN Takže je to otázka dalšího působení Středoevro­pské univerzity (CEU) vMaďarsku?

Ano. Pokud by skutečně musela odejít, bude to důvod pro vyloučení Fidesz z našich řad.

Nemůžeme prostě tolerovat, aby byly v Evropě zavírány univerzity. U záležitost­í, jež odporují platnému evropskému právu, není prostor pro diskusi.

Proto je tak důležité, že Česko je v rámci Visegrádu tak rozumným partnerem.

 ?? „Vždycky jsme vnímali Českou republiku tak, že je vstřícná, je nakloněna dialogu a není ve svých stanoviscí­ch tak radikální jako například slovenská vláda premiéra Roberta Fica,“říká Manfred Weber. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Vstřícní Češi.
„Vždycky jsme vnímali Českou republiku tak, že je vstřícná, je nakloněna dialogu a není ve svých stanoviscí­ch tak radikální jako například slovenská vláda premiéra Roberta Fica,“říká Manfred Weber. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Vstřícní Češi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia