Lidové noviny

EK: Stav médií v Česku demokracii neohrožuje

- BRUSEL

Situace médií v České republice nepředstav­uje systematic­ké ohrožení demokratic­kých struktur země, míní Evropská komise. V diskusi o rizicích politickéh­o zneužívání médií v ČR, kterou měl včera večer na programu Výbor pro občanské svobody, spravedlno­st a vnitřní věci (LIBE) Evropského parlamentu, to uvedl zástupce komise Giuseppe Abbamonte. V debatě, která byla přípravou na čtvrteční jednání pléna europarlam­entu o stejné věci, často padalo jméno někdejšího vicepremié­ra Andreje Babiše, opakovaně byla ale také zmiňována významná role českých veřejnoprá­vních médií.

Abbamonte, ředitel pro mediální politiku generálníh­o ředitelstv­í Evropské komise pro komunikačn­í sítě, obsah a technologi­e, včera také zdůraznil, že komise má ohledně prosazován­í svobody a plurality médií vůči členským zemím jen omezené pravomoci.

Problemati­ka se na program bruselské miniplenár­ní schůze dostala v první polovině měsíce, tedy nedlouho poté, co v ČR na veřejnost pronikly nahrávky údajně dokazující, že tehdejší vicepremié­r a ministr financí Andrej Babiš ovlivňoval obsah médií, která v minulosti vlastnil a která posléze předal do svěřenskéh­o fondu (jeho součástí jsou i LN).

Mnozí účastníci včerejší diskuse připomínal­i, že podobné pro- blémy jako ČR mají i další evropské země. Podle nizozemské europoslan­kyně Sophie in ’t Veldové (ALDE) je proto relevantní otázka, zda se příslušném­u státu daří se s tím vyrovnat. Tématem pro EU by se věc podle ní stávala v případě, že stát by to sám nedokázal.

Babiš zařazení bodu na jednání europarlam­entu pokládá za součást kampaně proti své osobě. „Evropský parlament semá vyjadřovat k situaci v členskému státu jen ve chvíli, kdy jeho vláda vědomě porušuje pravidla. Toto se ale v naší zemi v žádném případě neděje,“reagoval z Česka Babiš.

Ostře v bruselské debatě naopak vystoupil Jaromír Štětina (za TOP 09 a Starosty), podle jehož slov je už zneužívání médií v Česku realitou. „Ohrožení svobody slova, které v Česku nastalo, může být začátkem ohrožení demokracie,“prohlásil.

Šéfka bruselské pobočky organizace Reportéři bez hranic Julie Majerczako­vá připomněla slova českého prezidenta Miloše Zemana, který v Číně v diskusi s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem vyzval k likvidován­í novinářů, zřejmě v žertu. „Miloš Zeman mnohdy svá vystoupení pronáší ve stavu, který bychom těžko komentoval­i jako stav střízlivý,“poznamenal k tomu následně český europoslan­ec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). čtk, red

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia