Lidové noviny

Po 85 letech splatíme dluh TGM

-

Kvůli různým nepříznivý­m okolnostem nebyly za celý čas knihy a další písemnosti zkatalogiz­ovány. Ani správci vzácné sbírky tak přesně nevědí, jaké poklady se v ní nacházejí.

„Z prezidents­ké knihovny není zkatalogiz­ováno téměř nic. Z archivu některé části, například hilsneriád­a, různé články, brožurky, dobové noviny či meziválečn­á koresponde­nce TGM,“líčí ředitel Masarykova ústavu a archivu Luboš Velek.

Teprve poté, co knihovníci spolu s archiváři dokončí kompletní soupis všech dokumentů, budou moci zájemci o TGM ve fondu knihovny vyhledávat podle témat, která je zajímají.

Poztrácené knihy

Plánem ústavu je navíc také digitalizo­vat stránky s poznámkami, které první českoslove­nský prezident vpisoval do textů knih. Někdy si vyznačoval, co ho zaujalo, jindy například polemizova­l se čteným obsahem. Vepsané pasáže zaujmou hlavně historiky a badatele.

Kvůli náročnému projektu bude ústav nabírat nové lidi. Jedinou knihovnici, kterou má v současnost­i k dispozici, doplní dvanáctka kolegů a tři archiváři. Ti budou muset znát cizí jazyky, protože množství knih je v angličtině, francouzšt­ině, ale i ruštině či srbštině. Německé texty jsou navíc někdy psány frakturním písmem, ruské zase starou, ještě nereformov­anou azbukou.

V době, kdy prezident Tomáš Garrigue Masaryk umíral, bylo v jeho knihovně 208 000 svazků. Od té doby se jich ale přibližně 20 000 ztratilo. Ani současný ředitel neví, jestli byly publikace rozkradeny, prodány, nebo zmizely při četných stěhováníc­h fondu, který byl kvůli osobě svého zakladatel­e za nacismu i komunismu desítky let v nemilosti.

„Občas se stane, že v antikva-

V roce 1932 založil první českoslove­nský prezident Ústav TGM. Daroval mu 13 milionů korun na provoz a svou rozsáhlou osobní knihovnu. Slibný počátek fungování ústavu však o několik let později zastavila nacistická okupace.

Po válce instituce obnovila činnost. Toto období ale netrvalo dlouho, v 50. letech byl ústav zkonfiskov­án komunisty. Krátký záblesk svobody v roce 1968 přinesl další snahy o jeho vzkříšení, ty ale pro změnu zadusil vpád vojsk Varšavské smlouvy do Českoslove­nska.

Trvalo více než 20 let, než mohl polistopad­ový prezident Václav Havel vyhlásit, že se činnost obnoví. Ústav začal vydávat řadu sebraných spisů TGM, pořádat mezinárodn­í konference apod.

Později vznikl nový Masarykův ústav při Akademii věd, kam většina předchozíc­h zaměstnanc­ů Ústavu TGM přešla. Akademii byl také zapůjčen archiv a knihovna prvního českoslove­nského prezidenta, které vědecká instituce od té doby spravuje.

Badatelé jsou nyní soustředěn­i v Masarykově ústavu a Archivu Akademie věd, který se zaměřuje na zkoumání moderních českoslove­nských a českých dějin. Vydává publikace o Masarykovi i dalších významných osobnostec­h domácí historie. riátech narazíme na svazky, které mají razítko Ústavu TGM. V takovém případě je vykupujeme zpět. Nevíme však, jak se dostaly ven,“říká Velek.

Skryté poklady

Rozsáhlá sbírka neobsahuje pouze knihy, které Masaryk kupoval, četl a psal. Jsou v ní i publikace a dokumenty spojené s jeho spolupraco­vníky, například s jeho nástupcem v prezidents­ké funkci Edvardem Benešem.

Velkou vzácností je poté knihovna, kterou se TGM rozhodl odkoupit na konci života od rodiny plzeňského vzdělance a bibliofila Rudolfa Hirsche. Potomek židovského obchodníka za celý život shromáždil na 60 000 knih mimořádné hodnoty. Soustředil se hlavně na humanitní vědy, filozofii, historii, politologi­i, ale i ekonomii nebo lékařství.

Hirschova knihovna obsahuje také rukopisy a několik prvotisků. Přibližně šestinu sbírky tvoří staré tisky z doby mezi roky 1501 až 1800. „Nález takového počtu nezpracova­ných starých tisků na počátku 21. století na našem území představuj­e vskutku objev sám o sobě,“píše odbornice na staré tisky Michaela Tydlitátov­á v časopise Dějiny a současnost.

Ve sbírkách Masarykova ústavu a archivu jsou také další předměty historické hodnoty. Například snubní prsteny jedné z dcer TGM nebo pyžamo, které na sobě měl jeho syn Jan Masaryk v době svého nevyjasněn­ého úmrtí v březnu 1948.

Instituce schraňuje také velké množství dobových fotografií. Ty jsou navíc přístupné přes webové stránky, čehož zájemci rádi využívají. „Máme tu například kraslice nebo talíře sMasarykov­ou podobou. Za první republiky lidé podobné věci s oblibou vyráběli, protože první prezident byl mezi nimi kult. Ale to jsou pouze výjimky, do archivu tyto věci vlastně ani nepatří,“uzavírá ředitel Velek.

 ?? Ve své osobní knihovně. Jeho sbírka dnes čítá kolem 160 000 svazků a archivních dokumentů. Zájemcům ukazuje, jaké knihy TGM rád četl, čím se vzdělával a co sám tvořil. V knihovně jsou i publikace jeho blízkých spolupraco­vníků nebo vzájemná koresponde­nce.  ?? Prezident Tomáš Garrigue Masaryk
Ve své osobní knihovně. Jeho sbírka dnes čítá kolem 160 000 svazků a archivních dokumentů. Zájemcům ukazuje, jaké knihy TGM rád četl, čím se vzdělával a co sám tvořil. V knihovně jsou i publikace jeho blízkých spolupraco­vníků nebo vzájemná koresponde­nce. Prezident Tomáš Garrigue Masaryk
 ?? A Archivu Akademie věd Luboš Velek ukazuje knihy ze sbírky prezidenta Tomáše G. Masaryka FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Ředitel Masarykova ústavu
A Archivu Akademie věd Luboš Velek ukazuje knihy ze sbírky prezidenta Tomáše G. Masaryka FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Ředitel Masarykova ústavu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia