Lidové noviny

Maturita z počtů? Příliš snadná

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Matematika začíná mít čím dál horší kredit. Každoročně „potopí“největší podíl maturantů. Gymnazistů, kteří by na ni měli být nejlépe připraveni, se na ni hlásí rok od roku méně. A velkou nevoli vyvolalo, když ji zákonodárc­i odsouhlasi­li jako v budoucnu povinnou pro všechny.

Pak jsou ale tací, kteří neváhali ani chvilku, že z počtů budou maturovat. Vybrali si je nejen ve státní části zkoušky, ale i v té školní. Tím to ale nekončí. Rovnou se přihlásili k té, která se svou úrovní vyrovná přijímacím zkouškám na vysoké školy technickéh­o nebo přírodověd­ného typu. Řeč je o takzvané matematice plus.

Na úrovni přijímaček

„Matematika plus je vynikající instrument, na který začínají slyšet vysoké školy. Je na úrovni přijímacíh­o řízení na univerzity nebo z části vzdělávání na vysokých školách,“popsal Jiří Zíka, ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat).

Jedním z 1870 studentů, kteří se k této dobrovolné zkoušce letos dostavili, je i devatenáct­iletý Štěpán Krise z pražského Gymnázia Nad Štolou. „Matematika mě baví hodně. Že by ale byla mým nejoblíben­ějším předmětem, se říci nedá,“poznamenal na úvod.

Na vysvědčení během čtyř let studia neměl vždy „výborně“, trojku ale nedostal. „Nejsem studijní typ a nevěnoval jsem se učení tolik, kolik bych měl. Pak jsem ale látku vždy pochopil,“sdělil Štěpán.

Přihlášku si podal na Fakultu stavební, strojní a elektrotec­hnickou na ČVUT v Praze. Chtěl by se stát strojním inženýrem. „Nebo si hrát s různými materiály, roboty, moderními technologi­emi, drony. To mě láká,“popisuje.

Ke splnění tohoto snu mu bohatě stačila státní zkouška z matematiky. Ta mu ovšem přišla příliš lehká. Dostal z ní jedničku, výbornou si vysloužil i v rámci školní části maturity. „Ta už byla těžší, ale matematika plus je ještě o úroveň výš. Dal jsem si ji jako bod, kterého jsem chtěl dosáhnout, abych se pak na vysoké škole nemusel něco doučovat,“vysvětlil Štěpán. Nechtěl být jen jedním z mnoha, které škola přijme.

Připravova­t se na matematiku plus začal hned, jakmile si na gymnáziu mohl zvolit semináře – tedy přípravu pro ty, kteří mají o předmět zájem. „Kromě matematiky jsem si zvolil i fyziku, programová­ní a dva jazyky,“říká.

Přesto mu ne všechny úlohy v rámci této zkoušky sedly, potíže měl hlavně s těmi konstrukčn­ími. Nakonec dostal trojku.

Letos byla podle údajů Cermatu úspěšnost 73,85 procenta. Zkoušku tedy zvládlo 1381 z přihlášený­ch. V loňském ročníku byla úspěšnost 81,7 procenta – prošlo 1822 studentů.

„Na semináři jsme si zkoušeli různé didaktické testy z minulých let a tam mi to šlo. Tento ročník ale byl těžší,“myslí si Štěpán.

Na vypracován­í testu měl 150 minut. U sebe mohl mít psací a rýsovací potřeby, matematick­é, fyzikální a chemické tabulky a kalkulačku. Jenže ne každá prošla kontrolou: „Kalkulačky jsme museli nechat potvrdit. Dali jsme je do obálky a učitelka ověřila, jestli je náš model vhodný. Zakázané byly ty s grafickými funkcemi.“

V pomyslném žebříčku předmětů, z nichž mají čeští maturanti největší obavy, jednoznačn­ě vede matematika. Výjimky ale potvrzují pravidlo a najdou se i studenti, kteří si zvolili nejtěžší variantu zkoušky. Takzvanou matematiku plus.

Zvýšení matematick­é gramotnost­i

Zájem o tuto zkoušku ale není tak velký, jak si Cermat přál. Podle některých ředitelů je problém v tom, že ji neuznávají všechny vysoké školy. Matematika plus má ale podle Zíky přispět k nárůstu matematick­é gramotnost­i. Právě tento termín byl ostatně klíčový v debatě, zda se vůbec měla zavádět povinná státní zkouška z matematiky.

Poprvé se s ní budou muset popasovat studenti v roce 2021. Vyhnou se jí pouze ti ze zdravotníc­h, uměleckých a sociálních oborů. „Myslím, že se dá matematika zvládnout a naši studenti na to mají,“řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) po letošní zkoušce.

Právě z počtů si maturanti oproti loňskému ročníku mírně polepšili. Tuto zkoušku si vybralo zhruba 16 tisíc studentů a uspělo 78,3 procenta z nich. To je o 1,5 procenta lepší výsledek než vloni.

 ?? Kromě matematiky si Štěpán Krise zvolil i fyziku, programová­ní a dva jazyky. Tvrdí, že matematika ho baví, ale jeho nejoblíben­ější předmět to není. FOTO ARCHIV STUDENTA ?? Maturant.
Kromě matematiky si Štěpán Krise zvolil i fyziku, programová­ní a dva jazyky. Tvrdí, že matematika ho baví, ale jeho nejoblíben­ější předmět to není. FOTO ARCHIV STUDENTA Maturant.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia