Lidové noviny

Školka dvouleté neničí, odmítá ministerst­vo výtky

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ Více na www.lidovky.cz

PRAHA Tvrzení, že dvouletému dítěti chození do školky naruší jeho vývoj, je podle náměstka odstupujíc­í šéfky resortu školství a možného budoucího ministra Stanislava Štecha zbytečným strašením. „Mnohaleté zkušenosti zemí, ve kterých je docházka dětí mladších tří let běžná, neukazují na nějaká poškození psychickéh­o vývoje populace,“ohradil se vůči výrokům, které zazněly z úst psychologů na pondělní konferenci. Kvůli novele nicméně už vznikla i petice.

Pondělní přednáškov­ý blok s názvem Budoucnost předškolní­ho vzdělávání, na němž vystoupil mimo jiné psycholog Václav Mertin, vyvolal poměrně ostrou diskusi o tom, zda je novela zákona počítající s právem na školku pro dvouleté děti správným řešením. Zmiňovaný odborník za hlasitého aplausu uvedl, že umisťování dvouletých dětí do mateřských škol je z hlediska jejich vývoje nevhodné. „Rodinné prostředí poskytuje něco charakteri­stického, co instituce nenahradí,“řekl například. Mertin vidí problém především v tom, kdyby dětiměly ve školce trávit celou dobu, kterou jsou rodiče v práci: „Pokud je malé dítě ve školce od osmi do sedmnácti hodin, je to moc dlouho. Nelze se pak divit, že se rozpadají rodinné i jiné vztahy.“

Podle Štecha ovšem zprávy o tom, že dvouleté děti do školky nepatří, zapadají jen do představ o ideálním světě. „Odpovídá obrazu dobře zajištěné středostav­ovské rodiny, která si může dovolit, aby jeden z rodičů o dítě pečoval doma do vyššího věku dítěte, nebo má na zaplacení domácí chůvy,“napsal v oficiálním vyjádření.

Tvrzení o tom, že může být poškozen vývoj dětí, považuje za nedoložené strašení. „Ano, může. Ale to může nastat i v případě dětí starších, pokud nejsou podmínky pro kvalitní pedagogick­ou práci v instituci a dobrá komunikace s rodinou,“říká. Svůj výrok opírá i o údajně mnohaleté zkušenosti zemí, ve kterých je docházka dětí mladších tří let běžná.

Spor mezi odborníky na školství už dospěl i k sepsání otevřeného dopisu. V textu adresované­m ministryni Kateřině Valachové vysokoškol­ský pedagog Marek Herman a speciální pedagog Jiří Halda označují novelu za „obrovskou chybu“. Pro tvrzení, že dvouleté děti do školky nepatří, argumentuj­í hned několika fakty. „Do tří let věku se formuje až 90% naší osobnosti, jde tedy o naprosto klíčové období lidského života. Absolutně nejdůležit­ější v tomto období je bezpečná vazba mezi mámou a dítětem. Tato vazba se utváří zejména jejich vzájemným kontaktem, když jsou přirozeně spolu. Malé dítě potřebuje ze všeho nejvíce být se svou mámou,“píší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia