Lidové noviny

Němci zaměstnali desetinu běženců

- JIŘÍ SLÁDEK

BERLÍN/PRAHA Do Německa přijela před třemi lety, od té doby marně shání zaměstnání. Dvaačtyřic­etiletá Syřanka Lajla Mahmúdová absolvoval­a jazykové lekce, stejně jako kurzy, ve kterých jí radili, jak si co nejúspěšně­ji počínat při hledání práce. Nic z toho nepomohlo. Dříve pracovala jako zdravotnic­e, žádnou odpovídají­cí pozici ale zatím nenašla.

Připouští, že za to může zčásti její stále nepříliš přesvědčiv­á němčina. „Musím se ještě zlepšovat, lekce pro uprchlíky mi nedaly tolik, abych mluvila plynně,“řekla novinářům.

Jiní běženci na tom nejsou lépe. Podle údajů týdeníku Die Zeit jen asi desetina z celkem 400 tisíc loňských žadatelů o azyl, které registrova­ly německé úřady práce, našla na pracovním trhu uplatnění.

Zhruba 60 procent z těch, kdo nakonec při hledání místa uspěli, pracuje v pohostinst­ví.

Jedním z nich je Egypťan Sabír Jahíja. Do Německa přijel nedáv- no, před nějakými dvěma lety. Práci nehledal dlouho. Navštěvova­l jazykové a kvalifikač­ní kurzy ve stotisícov­ém západoněme­ckém městě Bergisch Gladbach. Tam si ho všiml Jamal, šéf americké restaurace a baru Touchdown. Jahíja původně nastoupil jen jako výpomoc s tím, že by chtěl získat nějaké pracovní zkušenosti a přiučit se němčině.

Jamal ale ocenil jeho pracovní nasazení a nabídl mu pracovní smlouvu na plný úvazek. „Ačkoli neměl žádné předchozí zkušenosti, ukázal velké zanícení pro tuto práci, navíc se v rekordní době dokázal domluvit německy,“vysvětlil Jamal pro webové stránky Infomigran­ts.

Uzavření smlouvy ale nebylo úplně jednoduché bez trvalého povolení k pobytu. Nějaký čas tak musel Jamal ještě bojovat s úřa- dy. Jeho příběh ukazuje, že při troše štěstí a snahy mohou imigranti v krátké době práci získat.

Německé úřady vnímají podobné případy jako povzbuzení a doufají, že situace se v příštích letech zlepší. „V roce 2020 by měla mít nějaké zaměstnání polovina imi- grantů, kteří do té doby přijdou do Německa,“uvedl sociální demokrat (SPD) Detlef Scheele, který stojí od dubna v čele spolkové agentury pro zaměstnano­st.

Připouští, že vedle nízké kvalifikac­e mnoha běženců představuj­e velkou překážku v jejich integraci i německá byrokracie. „Schvalován­í různých formulářů pro azylanty na úřadu práce trvá mnoho týdnů, takže mnozí zaměstnava­telé pak sáhnou raději po zájemci, který je schopen nastoupit okamžitě,“citoval server Infomigran­ts anonymně jednoho ze zaměstnava­telů.

Podle údajů norimbersk­ého Ústavu pro výzkum zaměstnano­sti si největší část z imigrantů, asi 40 procent, najde práci za pomoci příbuzných a přátel, kteří již v Německu žijí déle a v pracovních nabídkách se dobře orientují. Okolo 30 procent využije nabídek, které jim poskytují úřady práce. Asi 10 procent získá místo díky inzerátu na internetu, zbytek využívá jiných metod.

Ministryně práce za SPD šestačtyři­cetiletá Andrea Nahlesová soudí, že vláda v Berlíně se činí dost. Snaží se běžence na budoucí práci připravova­t, apeluje na velké zaměstnava­tele a navyšuje prostředky, kterými podporuje vytváření vhodných míst.

Míra nezaměstna­nosti, jež nyní klesla na 5,7 procenta – nové minimum od sjednocení země – jí hraje do karet. Nahlesová prosí o trpělivost, výsledky se podle ní nedostaví okamžitě.

Německý pracovní trh zájemce potřebuje, podle nových údajů je míra nezaměstna­nosti nejnižší od roku 1990. Imigrantům však brání v získání místa nedostateč­ná jazyková průprava a nízká kvalifikac­e.

 ?? Německá vláda se snaží nově příchozí povzbudit při hledání práce, letos v lednu jim nabídla v Berlíně specializo­vaný veletrh. FOTO PROFIMEDIA ?? Nabídka práce.
Německá vláda se snaží nově příchozí povzbudit při hledání práce, letos v lednu jim nabídla v Berlíně specializo­vaný veletrh. FOTO PROFIMEDIA Nabídka práce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia