Lidové noviny

Maroko není bohaté, přijalo ale už tisíce lidí

- MILAN ROKOS

LN Vaše země byla vždy tradiční tranzitní zemí pro migranty ze subsaharsk­é Afriky, nyní se vMaroku ale chtějí tisíce z nich i usazovat. Na udělení azylu zde podle tisku čeká 20 tisíc běženců...

Ano, Maroko už není tranzitní zemí, ale zemí, kde lidé chtějí zůstávat. Myslím, že z těch, kteří přišli ze subsaharsk­é Afriky, má velké procento šanci předložit potřebné dokumenty a zlegalizov­at svůj pobyt. Kromě toho už tisíce lidí dostaly zelené karty, které jim umožňují pracovat a trvale žít v Maroku. Byla to iniciativa samotného krále, jež má dokázat, že nejen vy v Evropě máte příležitos­t nabídnout těmto lidem azyl, ale i Maroko dělá v rámci svých kapacit totéž. Maroko přitom není bohatá země, patří stále mezi ty rozvojové a mnozí Maročané se stále snaží překročit Středozemn­í moře a dostat se do Evropy. Králova iniciativa je tedy v první řadě znakem naší solidarity, zároveň ale ukazuje, že i Maroko je schopno přispět k řešení imigrační krize.

LN V médiích se občas objevují dramatické záběry ze španělské enklávy Ceuta, kam se běženci snaží z Maroka pronikat. Například letos v lednu se to podařilo několika stovkám lidí. Proč je marocké úřady nejsou schopny zastavit?

Je to těžké vysvětlit, ale maročtí strážníci a policisté dělají, co mohou. Počty migrantů jsou přitom obrovské. Shromažďuj­í se blízko hranic a čekají tam třeba na druhou hodinu ranní, aby se pokusili projít. Mnozí maročtí policisté už byli při těchto akcích zraněni, protože nechtějí proti těm lidem spustit střelbu. Kladou tak odpor jen svými těly… Je to vážný problém, jehož řešení musíme hledat v zemích, odkud uprchlíci pocházejí. K řešení problémů v těchto subsaharsk­ých zemích musejí přispět všichni včetně bohatých států.

LN Kritická situace také panuje v poušti na marocko-alžírské hranici, kde uvázlo pět desítek syrských uprchlíků a nemůže dál…

Je normální a logické, že země, která přijímá migranty, nemá právo je silou vyvážet do okolních zemí. Jinak by se jich Alžírsko vždy zbavilo a poslalo je Maroku. Já sám vidím každý den v Maroku spoustu Syřanů, jsou praktic- ky ve všech městech. Není přijatelné, aby Alžírsko hrálo tuto hru a tlačilo běžence do Maroka, a to ani podle mezinárodn­ího práva. Musí převzít také část odpovědnos­ti.

LN Chtějí v Maroku zůstávat i Syřané, nebo jde hlavně o migranty ze střední Afriky?

Ano, mnozí ze Syřanů v Maroku zůstávají. Najdou-li práci a bydlení, stát jim dá povolení. Chová se k nim stejně jako k lidem ze subsaharsk­é Afriky. Jejich počet ale narůstá a marocké kapacity jsou omezené. Země ještě nedospěla do stavu, kdy by dokázala uspokojit ubytovací potřeby svých vlastních obyvatel.

LN V novém Trumpově rozpočtu jsou drsné škrty, vaše země má přijít až o 65 procent financí na vojenskou a bezpeč- nostní asistenci. Nemůže to pomoci teroristic­kým skupinám?

S touto strategií přišel Trump ještě dříve, než se dostal k moci. Slíbil, že dramaticky sníží rozpočet na pomoc zahraniční­m zemím, a myslím, že se to všech států dotkne. Přesto nás i ostatní země regionu, zvláště ty v Perském zálivu, nyní žádá, abychom Spojeným státům vojensky pomohli. Myslím, že Trump je byznysmen, ale americká pozice se pravděpodo­bně v blízké budoucnost­i změní. Po volbách dělá vše pro to, aby splnil své sliby, ale republikán­i u moci bývají velice pragmatičt­í. Kdykoliv zjistí, že je něco v jejich zájmu a je to důležité, bez váhání tam peníze pošlou.

Teroristům to ale nepomůže. Americká asistence Maroku je velmi omezená a země to může vykompenzo­vat jinými příjmy, například z fosfátů.

„Přítomnost Syřanů je vidět v každém marockém městě, řekl LN Taždín al-Husajní, profesor mezinárodn­ích vztahů na Univerzitě Muhammada V. v Rabatu.

 ?? Byl v Praze jedním z řečníků na konferenci Afrika jako partner FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Taždín Al-Husajní
Byl v Praze jedním z řečníků na konferenci Afrika jako partner FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Taždín Al-Husajní

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia