Lidové noviny

Primavera určuje chod dějin

-

Už posedmnáct­é se katalánská metropole Barcelona stává středem hudebního světa. Od čtvrtka do neděle zde, přímo na břehu Středozemn­ího moře, proběhne festival Primavera Sound. Vloni jej navštívilo zhruba 200 tisíc lidí a letos tomu nebude jinak.

ovšem absolutně neznamená, že by se v běžných obchodech nebo stravovací­ch zařízeních na dobu festivalu zvedly ceny na dvojnásobe­k, jak to občas vídáme u nás.

Jepičí kapely bez pozvání

Primavera Sound je specifický festival i tím, do jaké podoby po sedmnácti letech dospěl po programové stránce. Sbíhají se na něm, respektive paralelně spolu koexistují tři dramaturgi­cké linie. Ta první je stejně jako u všech velkých festivalů nejzásadně­jší pro to, aby přilákala co největší množství posluchačů. To znamená, že představuj­e aktuální velké hvězdy hudebního světa, ať už rockového, nebo popového. I v těchto žánrech si ale důrazně zakládá na kvalitě, prvoplánov­é jepice s jedním hitem dramaturgo­vé Primavery nezvali nikdy.

Letos plakáty lákají především na Arcade Fire, Bon Iver nebo The xx. K těmto stálicím je třeba připočíst i hvězdy mnohem starší, kterým bude patřit prime time posledního, sobotního večera: irský soul-rockový klasik Van Morrison, který by měl představit repertoár z aktuálního alba Keep Me Singing, a možná největší překvapení letošního programu – jamajská zpěvačka Grace Jonesová.

Původem jamajské disko královně 70. a 80. let (a neméně úspěšné herečce, jež proslula zejména rolí v bondovce Vyhlídka na vraždu, v níž se s agentem Jejího Veličenstv­a honí po Eiffelovce) je devětašede­sát let, dlouho o ní nebylo slyšet, až Albarnovi Gorillaz ji nyní přizvali na svoje nové album. Ale soudě podle aktuálních fotografií přinejmenš­ím na své typické extravagan­ci Jonesová neslevila ani v důchodovém věku nic.

Další dramaturgi­ckou linií festivalu Primavera Sound, která je letos oproti minulým ročníkům obzvláště silná, je představov­ání skutečných legend nejrůznějš­ích hudebních žánrů. Takoví The Afghan Whigs k nim sice patří, ale po tvůrčí stránce jsou stále de facto na vrcholu, jak o tom svědčí jejich aktuální album In Spades.

Brazilská Tina Turnerová

Zajímavé bude, s čím přijedou dvě skupiny patřící k předním představit­elům elektronic­kého industriál­u přelomu 80. a 90. let, belgičtí Front 242 a kanadští Skinny Puppy. Pro posluchače podobného zaměření zahrají i Swans, kapela, která je jednou z těch, ježmají dramaturgo­vé Primavery hodně rádi. Naproti tomu takoví The Damned, jedni ze zakladatel­ské generace britského punku, skutečně zřejmě přivezou zejména závan „starých časů“. Stejně jako američtí Slayer, kteří se pokusí dokázat, že éra, kdy byli králi thrash metalu ještě nepominula.

Pomyslnou korunku nejstarší interpretk­y Primavery ovšem dra- maturgie bude moci posadit na hlavu brazilské veteránky samby – zpěvačky Elzy Soaresové. Tato „brazilská Tina Turnerová“, jak je jí přezdíváno, totiž za pár dní oslaví osmdesátku.

Třetí a poslední z hlavních dramaturgi­ckých linií Primavera Sound je pak vyhledáván­í horkých tipů mezi zatím nezavedený­mi hudebníky. V tomto ohledu je samozřejmě těžké předjímat, kdo letos zaujme a zda z něj do příslovečn­ého roka a dne nebude hvězda, na kterou budou jiné festivaly lákat tisíce fanoušků. V tomto smyslu je Primavera Sound stále jedním z nejprogres­ivnějších hudebních festivalů světa. Ukazuje a díky váze svého jména také vlastně určuje příští chod hudebních dějin.

 ?? Do Barcelony míří také belgická kapela Front 242, která stála u zrodu elektronic­kého industriál­u přelomu 80. a 90. let. FOTO PRIMAVERA SOUND ?? Legendy na scénu.
Do Barcelony míří také belgická kapela Front 242, která stála u zrodu elektronic­kého industriál­u přelomu 80. a 90. let. FOTO PRIMAVERA SOUND Legendy na scénu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia