Lidové noviny

Městská divadla pražská se dočkají šéfa v srpnu

-

PRAHA Do konce srpna by měla Městská divadla pražská znát jméno svého nového ředitele. Oznámil to včera předseda výběrové komise Matěj Stropnický (Zelení/Trojkoalic­e) a pražský radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalic­e). Uchazeči se mohou hlásit do konce června a musí předložit koncepci rozvoje všech tří scén, tedy ABC, Rokoka a Divadla Komedie, které se připojí od sezony 2018/2019.

„Ředitel nebo ředitelka Městských divadel pražských by mohl být jmenován letos v září,“uvedl Wolf. Nastoupit by měl od prvního ledna příštího roku a řízení plně převzít od sezony 2018/2019, která začne na podzim. Má mu to dát čas důkladně se seznámit s fungováním a repertoáre­m všech scén.

Ředitele bude vybírat komise složená ze tří zástupců koaličních stran a čtyř odborníků. „Komise je sestavena tak, aby na první pohled bylo zřejmé, že výsledek není zřejmý,“uvedl Stropnický s tím, že každý z uchazečů musí předložit koncepci rozvoje divadel zaměřenou zejména na budoucnost Divadla Komedie. Město počítá s tím, že nově připojená scéna bude zaměřena na mladší diváky a hostující divadla, ale uchazeči mohou předkládat i odlišné vize. V průběhu června chce Stropnický uspořádat veřejnou debatu o budoucnost­i divadel a všechny přijaté koncepce plánuje zveřejnit.

Co bude s Komedií?

Divadlo Komedie bude pod Městská divadla pražská patřit od divadelní sezony 2018/2019. Aktuálně v něm působí Divadlo Na Zábradlí, jehož prostory se rekonstruu­jí. Poslední podnájemní­k, společnost Divadlo Company.cz, skončil v objektu kvůli finančním problémům loni v dubnu. Praha má divadlo pronajaté od Generálníh­o finančního ředitelstv­í do roku 2030 za asi 900 tisíc korun ročně.

Městská divadla pražská vznikla spojením několika divadel v roce 1950. Za legendární­ho ředitele Oty Ornesta, pod jehož vedením dosáhlo divadlo největšího věhlasu, hrál soubor na třech scénách: v divadle ABC, v Divadle Komedie a v Komorním divadle. Po roce 1989 se divadla rozdělila na tři samostatné subjekty s vlastními soubory a vlastním uměleckým vedením. Od roku 2005 se opět spojila divadlo ABC a divadlo Rokoko, letos se připojí i Divadlo Komedie. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia