Lidové noviny

Zákon proti divadlům

-

Vroce 1970 jsem si na posledním skautském táboře před zákazem skautingu napsal do deníku: „Dnes jsem měl v noci hlídku v kuchyni. Za kuchyní jsem slyšel chuligány. Mluvili o kouření a pití alkoholu, používali sprostá slova. Takový nikdy nebudu!“Za rok už jsem kouřil a trvalo to až do roku 1980, kdy jsem s tímto zlozvykem praštil. Na protikuřác­ký zákon se proto dívám vlídně a s pochopením. Až na jednu hrozbu, která mi připadá absurdní.

Už druhý den údajně nesmím používat v divadelníc­h inscenacíc­h zapálenou cigaretu, jinak hrozí divadlu správní řízení. Tak samozřejmě že mnohdy slouží zapálená cigareta jako herecká berlička. Ale třeba ve slavné Lidské tragikomed­ii Ladislava Klímy je při setkání spolužáků třicet let po maturitě situace, kdy kuřivo hraje doslova charaktero­tvornou roli v příběhu. Abiturient Pulec je alkoholick­á troska a dokuřuje vajgly, úspěšnější spolužáci mají viržinka a nejúspěšně­jší z nich, ministr, rozdá doutníky Havana. Já potřebuju v nové inscenaci hulit trávu, klidně normální tabák, ale kouřit se to musí jako joint.

Tento zákaz je idiocie první třídy. V divadle se používají rekvizity, takže i cigareta je součástí uměleckého záměru. Výtvarník Jan Steklík, ředitel Křížovnick­é školy čistého humoru bez vtipu, maloval obrazy hořícími cigaretami. Kunsthisto­rička Věra Jirousová to považovala za čistý a doslova průlomový koncept.

Moc rád bych nějaké správní řízení v divadle podstoupil. Když se na konci roku 1988 pokusila Státní bezpečnost zažalovat dvě malá brněnská divadla za scénický časopis Rozrazil, jeden z hlavních argumentů se opíral o tvrzení, že šlapeme po státní vlajce. Právníkům se podařilo dokázat, že vlajka má jiné rozměry a toto je rekvizita. Takže, prosím, nenuťte divadla k obdobným krokům. Zesměšníte se.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia