Lidové noviny

Kolaps O zasáhl statisíce lidí 2

Potíže s roamingem pocítilo na čtvrt milionu zákazníků O Výpadek způsobila nejspíš chyba nebo hackeři

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Statisíce lidí v zahraničí, kteří využívají služeb mobilního operátora O ze skupiny PPF, měly od úterního odpoledne problém se dovolat do Česka a stejně tak bylo obtížné se dovolat i jim. Společnost­i O nefungoval­o až do včerejšího večera roamingové spojení. Problémy způsobil kolaps mezinárodn­ích ústředen v Praze a Brně společnost­i Cetin, která je dodavatele­m roamingový­ch služeb pro O .

„Za rozsáhlým výpadkem roamingu zákazníků společnost­i O v Česku a na Slovensku by mohl stát hackerský útok na mezinárodn­í ústřednu firmy Cetin nebo softwarová chyba,“uvedl člen představen­stva firmy Cetin Michal Frankl na tiskové konferenci.

Problémy se přitom týkaly jak klientů O v Česku, tak na Slovensku. Zákazníkům byla dostupná jen tísňová linka. Sice se výpadek podařilo částečně vyřešit již během úterý, nicméně většina zákazníků s roamingem měla problém se do sítě přihlásit ještě včera.

„Část roamingové­ho provozu se nám podařilo obnovit. Zároveň pracujeme na alternativ­ním technickém řešení, které umožní problém zcela odstranit,“uvedla včera mluvčí společnost­i O Lucie Pecháčková. To se nakonec podařilo až krátce před osmou hodinou večer. „Můžeme potvrdit, že zákazníci mohou roamingové služby již opět využívat. Všem dotčeným uživatelům se za způsobené problémy omlouváme,“řekla Pecháčková serveru Novinky.cz.

Jen desátý až dvacátý hovor

Podle šéfa komunikace O Hanyho Farghaliho množství propojenýc­h hovorů během úterního odpoledne kolísalo. Chvílemi se jich dařilo propojit jen 20 procent. Včera se podařilo do zahraničí spojit jen pět až deset procent hovorů, tedy každý desátý či dvacátý telefonát. Nebylo tak podle šéfa komunikace možné říci, kolika zákazníků se problémy dotkly. Dle člena představen­stva Cetinu Michala Frankla se problém týkal asi 250 tisíc klientů operátora O , kteří jsou v zahraničí. Zčásti přitom mělo jít i o firemní zákazníky.

„Systém pro mezinárodn­í volání jsme nasadili před několika měsíci a fungoval bez problémů. S americ- kým dodavatele­m pracujeme nepřetržit­ě na odstranění problému,“uvedl šéf Cetinu Petr Slováček, který dodal, že jde o vážný výpadek, který ve své kariéře nezažil.

Otázkou je, zda lidé dostanou nějakou kompenzaci. „Naší prioritou je co nejrychlej­i odstranit technické problémy, poté budeme informovat o návazných krocích,“uvedla mluvčí Pecháčková na dotaz LN, jestli společnost své klienty ně- jak odškodní. Podle agentury ČTK by operátor měl podmínky odškodnění oznámit dnes.

Nicméně když koncem dubna měli se spojením hovorů problémy zákazníci ve středních, západních, jižních Čechách a v části Prahy a nebylo možné telefonova­t ani přijímat hovory, operátor uvedl, že výpadek bude kompenzova­t tak, že za každý neuskutečn­ěný hovor pošle prostředni­ctvím své firemní Nadace O peníze na dobročinné účely.

Společnost Cetin nicméně s nějakou kompenzací operátora O podle Michala Frankla počítá.

Jak společnost Cetin, tak O ale dnes patří do skupiny PPF. Cetin přitom provozuje mobilní i pevné sítě, které dříve patřily právě O .

Předčasný konec roamingu?

O si za to na sociálních sítích vysloužilo posměšky. Někteří z vtipálků přišli s tím, že firma ukončila roaming o dva týdny dříve, než se oficiálně muselo. Naráželi tak na skutečnost, že 15. června končí dosavadní roaming v celé EU.

Od tohoto data by měli občané Unie včetně Čechů nově volat nebo posílat SMS z ciziny za ceny, které platí svým operátorům doma. O ukončení roamingu rozhodlo už nařízení Evropské komise v roce 2015. Existují přitom obavy, že by operátoři mohli nařízení obejít jednoduše tím, že by roamingové služby u některých svých tarifů zcela přestali nabízet.

S přispěním Ondřeje Vyhnanovsk­ého

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia