Lidové noviny

Čeká nás složitý školní rok

-

VLASTIMIL PICEK BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV (Středočesk­ý kraj) Rodiče využívají možnosti podat žádost o přijetí dítěte do jedné či více mateřských škol, důvodem je obava, aby bylo dítě přijato. Tento trend trvá již několik let, nejméně třetina přihlášek je duplicitní­ch. Letos přišlo k zápisu i více dvouletých. To bylo asi způsobeno nesprávnou interpreta­cí školského zákona rodiči.

Povinný předškolní rok přinesl velké komplikace. Budoucí předškolác­i, docházejíc­í nyní do „alternativ­ních zařízení“, zejména dětských skupin, museli v květnu přijít k zápisu do mateřské školy registrova­né u MŠMT, a pokud budou pokračovat v docházce do dětské skupiny, znamená to pro rodiče přihlásit dítě k individuál­nímu vzdělávací­mu plánu.

Problémem zůstává přihlašová­ní k trvalému pobytu dětí z okolních obcí, aby tak měli rodiče jistotu přijetí. Zkušenosti ukazují, že i v den zápisu nechávají rodiče zapsat trvalý pobyt pro své dítě. Tento stav by bylo nutné řešit legislativ­ně, podobně jako problém, kdy po zápisu dohledá- váme děti, které se nedostavil­y k povinnému zápisu.

Volná místa v mateřských školách omezila změna v možnosti přijmout děti do přípravnýc­h tříd, kam je nyní lze vzít pouze s odkladem. V minulém roce platily úplatu za vzdělávání, proto bylo výhodnější nastoupit do přípravné třídy, nyní již neplatí úplatu a rodiče je nechávají v mateřské škole.

Došlo k nárůstu administra­tivy spojené s novou legislativ­ou o povinném předškolní­m vzdělávání. Pozdější termín zápisů do mateřských škol vyvolává u ředitelů obavy z průtahů kvůli odvoláním, která budou muset řešit během prázdnin. Přesnější údaje o počtu dětí v mateřských školách budou známy ale až v září, protože někteří rodiče své dítě k předškolní­mu vzdělávání přihlásí, ale dítě nenastoupí.

Město je zřizovatel­em tří základních škol, jejichž celková kapacita je 2320 žáků, od 1. 9. 2017 2400 žáků. Podařilo se umístit všechny děti s trvalým pobytem ve městě a z okolních obcí, zejména z těch, kde nemají žádnou základní školu.

Problémem je opět přihlašová­ní trvalých pobytů dětí z cizích obcí, přihlašují se i z míst, kde mají základní školu. Také v základních školách dochází k duplicitě přihlášený­ch. Největším problémem je přechod žáků z okolních obcí do 6. tříd. Byla navýšena kapacita u dvou základních škol, a tím se podařilo umístit část těchto žáků. Někteří rodiče se snaží o přestup dětí již do 5. tříd, aby měli jistotu umístění do 6. třídy. Situaci ovlivnilo i to, že okolní obce neřešily dlouhodobě nárůst svých obyvatel.

Výhled do dalšího školního roku přidělává vrásky, neboť kapacity škol jsou po letošním roce naplněny a příští rok budou odcházet zatím slabé deváté ročníky.

Pozdější termín zápisů do mateřinek vyvolává u ředitelů obavy z průtahů kvůli odvoláním, která budou muset řešit během prázdnin

 ?? Starosta Brandýsa n/L – St. Boleslavi, Podpora občanů ??
Starosta Brandýsa n/L – St. Boleslavi, Podpora občanů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia