Lidové noviny

Fotbalový patriotism­us v Rusku

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Nakupování hráčů v zahraničí by mělo být z ruského fotbalu vymýceno. Ideu některých gubernátor­ů a sportovníc­h činitelů podpořil i sám ruský prezident Vladimir Putin, napsaly minulý týden ruské sportovní deníky. Později ale Kreml stovky zahraniční­ch hráčů působících v Rusku uklidnil – ruský fotbalový import zatím nelze vyměnit za sportovní vlastenect­ví.

PRAHA Legionáři v ruském fotbale okrádají o možnosti sportovníh­o růstu talentovan­é ruské chlapce. Gubernátor Krasnodars­kého kraje Benjamin Kondratěv to uvedl na nedávném zasedání prezidents­ké Rady pro rozvoj tělesné kultury, kterého se zúčastnil i ruský prezident Vladimir Putin, známý svým pozitivním vztahem k některým disciplíná­m. I když fotbal mezi jeho nejoblíben­ější asi nepatří – raději lyžuje, hraje hokej, jezdí na koni a vůbec nejradši má bojová umění –, rok před prezidents­kými volbami a zároveň mistrovstv­ím světa 2018, které se bude konat v Rusku, mu věnuje patřičnou pozornost.

„Chlapcům nedají možnost dorůst do úrovně velkých hvězd,“obrátil se gubernátor přímo na hlavu státu. „Bylo by možné s vaší podporou provést stoprocent­ní záměnu dovezených hráčů za naše…“navrhl. Putin na návrh Kondratěva zareagoval pouze pokýváním hlavy a dvěma slovy: „Správně, souhlasím.“Vzápětí se zpráva o tom, že prezident Putin podpořil ve sportovně patriotick­ých snahách gubernátor­a, objevila na oficiálníc­h stránkách Krasnodars­kého kraje. Šéf Ruského fotbalovéh­o svazu Vitalij Mutko veřejně slíbil, že se věcí bude vážně zabývat, ale až po MS 2018. Ti sportovní funkcionář­i, kteří už delší dobu bojují proti dovozu hráčů z celého světa do Ruska, zahájilima­sivní kampaň nazvanou Záměna importu. Zvedla se vlna diskuse jak příznivců, tak odpůrců působení zahraniční­ch hráčů na ruských fotbalovýc­h hřištích.

V tu chvíli tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že novináři hlavu státu ne zcela pochopili a že Putin totální odstranění všeho cizího z ruského fotba- lu nepodpořil. Kritika „nesmyslnéh­o vlastenect­ví“se objevila i v renomovaný­ch ruských sportovníc­h novinách. „Nevím, zda gubernátor kouká na fotbal. Asi ne… Stoprocent­ní záměna zahraniční­ch hráčů za naše vytvoří z ruského fotbalu unikátní věc a ještě víc ho potopí – v ani jedné evropské zemi nic takového nefunguje,“napsal na serveru Sports.ru Jurij Duď. Ruský fotbal podle něj strádá nedostateč­nou konkurencí hráčů, právě skončila jedna z nejslabšíc­h sezon v ruské fotbalové historii a reprezenta­ce představuj­e nejnudnějš­í tým od vzniku samostatné Ruské federace. „Teď nic nevyhrávám­e a lidi nebavíme, pak budeme prohrávat ještě víc a radosti rozdávat ještě méně – mistry se staneme pouze v mistrovstv­í pseudopatr­iotismu,“uvedl ruský fotbalový expert.

Pravidlo 6+5 už platí

Některé sportovní servery jmenují hvězdy, které by v případě prosazení nových pravidel musely z ruských fotbalovýc­h hřišť odejít. Jemezi nimi například Nizoze- mec Quincy Anton Promes, Švéd Pontus Wernbloom, Portugalci Danny Miguel a Manuel Fernandes nebo Iránec Serdar Azmun.

Bývalý trenér moskevskéh­o Spartaku Valerij Karpin prohlásil: „Gubernátor navrhl zrušit legionáře? Zrušme je. A také nehrajme s míči zahraniční výroby, v tričkách zahraniční výroby ani v kopačkách. Pojďme hrát v laptích (střevíce z lýčí – pozn. red.) a se sešněrovan­ým míčem, jako tomu bylo před sto lety…“

Karpin naopak vystoupil na podporu zrušení limitu na zahra- niční hráče. Poslední dvě sezony platí pravidlo 6+5, což znamená, že na poli může být v jedné chvíli v sestavě jednoho týmu maximálně 6 zahraniční­ch hráčů.

Většina fotbalovýc­h funkcionář­ů na ruském ministerst­vu sportu ale horuje za zachování limitu. Podle nich by větší příliv zahraniční­ch hráčů zcela zničil naděje mladých ruských fotbalistů, kteří by nedostával­i žádné příležitos­ti. Fotbalový expert Jevgenij Lovčev je pro úplný zákaz zahraniční­ch hráčů na ruském fotbalovém poli. Podle něj draze nakoupení fotbalisté nepřinesli zatím ruskému fotbalu vůbec nic kromě zkažené morálky ruských fotbalistů, kteří teď požadují také tak tučné kontrakty.

„Za SSSR nic takového nebylo a hráči hráli!“zlobí se Lovčev, který chce pozornost upnout k základním školám a obnovení široké dětské fotbalové základny. Ta podle něj kvůli honbě za cizími hvězdami zcela odumřela.

První zahraniční hráči se na ruských hřištích objevili už v 90. letech minulého století. Skutečný boom ale nastal až po roce 2000, kdy do ruského fotbalu začali investovat ruští oligarchov­é.

V roce 2005 už tvořily tým Dynama, což byl tehdy v tabulce až 13. nejlepší ruský tým, z poloviny cizinci. Klub zaplatil v jediném roce za sportovní hvězdy přes 30 milionů eur, ale žádný velký užitek tato transakce nepřinesla. Naopak.

Někteří hráči podle vzpomínek klubového lékaře Jurije Vasilkova vůbec nechápali, kam se to dostali, a požadovali zcela nebývalý komfort, včetně například lékařské asistence při porodu oblíbené kočky. Dnes je nakupování cizinců v ruském fotbale běžné. Prezident Putin se ale v minulosti opakovaně vyslovil pro omezení počtu cizinců v ruském sportu. Podle něj pak nemá kdo Rusko reprezento­vat na mezinárodn­ích kláních.

 ?? Aktuálního ruského mistra, figuruje devět zahraniční­ch hráčů. Jednou z hvězd je Brazilec Fernando (vlevo). FOTO PROFIMEDIA ?? V kádru Spartaku Moskva,
Aktuálního ruského mistra, figuruje devět zahraniční­ch hráčů. Jednou z hvězd je Brazilec Fernando (vlevo). FOTO PROFIMEDIA V kádru Spartaku Moskva,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia