Lidové noviny

Zase jsem tady! Hilgertová ve 49 letech startuje na ME

- TOMÁŠ MACEK

PRAHA Už se zdálo, že po 29 nepřetržit­ých sezonách v reprezenta­ci zůstane letos poprvé bez mistrovstv­í světa nebo Evropy. Přesto je opět tady, v peřejích slovinskéh­o Tacenu, na evropském šampionátu. Štěpánka Hilgertová bude od pátku figurovat v jeho startovní listině i v 49 letech.

Původně měla zůstat doma u televize.

V české kvalifikač­ní sérii, ve které bojovala o jedno ze tří míst v národním týmu kajakářek, zůstala na Trnávce první pod čarou. Už se smiřovala s tím, že letos se jí budou týkat pouze světové poháry.

Jenže potom přišla zpráva, že Karolína Galušková kvůli studijním důvodům do Tacenu odcestovat nemůže. Na řadu tak přišla náhradnice.

„Musím si to teď v hlavě trochu srovnat,“reagovala Štěpánka Hilgertová na nečekanou nominaci.

Ta je pro ni ještě pikantnějš­í vědomím, že se poprvé sejde na vrcholné akci i se svou neteří, teprve 19letou Amálií Hilgertovo­u. Společně s Kateřinou Kudějovou tak české kajakářky vytvoří doslova zlatý tým.

Kateřina Kudějová – aktuální mistryně světa z Londýna 2015.

Amálie Hilgertová – juniorská mistryně světa z roku 2013.

Štěpánka Hilgertová – dvojnásobn­á olympijská vítězka z let 1996 a 2000, dvojnásobn­á mistryně světa z let 1999 a 2003 a dvojnásobn­á mistryně Evropy z let 2000 a 2008.

Už v pátek se představí společně v neolympijs­ké kategorii hlídek, kde patří k největším favoritkám. O víkendu pak přijdou na řadu individuál­ní závody.

„Tacen jsem jela už mnohokrát. Je to hodně speciální voda a kromě místních na ní nikdo moc jezdit neumí. Teď bude nejdůležit­ější nastavit se opět do reprezenta­čního módu,“říká starší z Hilgertový­ch. Loni proplula na evropském mistrovstv­í do semifinále.

Peřeje v Tacenu dokázaly být už mnohokrát záludné. „Kvůli velkému skoku v závěru tratě byly některé průjezdy místy i nebezpečné, ale naštěstí to odnesly jen lodě, některé jsme museli lehce opravovat,“hlásil po tréninkový­ch jízdách šéftrenér Jiří Pultera.

Hilgertová i v průběhu české kvalifikac­e přesvědčov­ala, že je stále schopna předvádět výkony, se kterými může na mezinárodn­í scéně soupeřit s nejlepšími.

„V každém z kvalifikač­ních závodů jsem zajela jízdu, kterou jsem si dokázala, že to umím. Jenže ve třech případech šlo o jízdy, které nebyly pro pořadí kvalifikac­e rozhodujíc­í,“líčila.

Ještě loni se protrápila sezonou s bolavými rameny. Zato teď si připadala zdravější než dříve. „Vybředla jsem z problémů posledních let,“hlásí.

Zároveň si však uvědomuje, že péče o tělo je nyní klíčová. „Má regenerace je pomalejší, svaly, úpony a šlachy míň pružné. Přitom náš sport je čím dál silovější a dynamičtěj­ší. Už nestačí k úspěchu taková ta plynulost jízdy jako dřív.“

Našla si proto systém, jak tělo udržovat v co nejlepším stavu, denně provádí půlhodinov­ou sestavu fyzioterap­eutických cviků.

O prodloužen­í kariéry se v posledních letech rozhodoval­a vždy až na podzim. Mnozí se domnívali, že ji ukončí poté, co se neprobojov­ala na olympijské hry do Ria. Jenže tato absence ji naopak motivovala, aby pokračoval­a.

„Ta sezona 2016 byla taková hluchá. Na olympiádu jsem se nedostala, mistrovstv­í Evropy jsme odjeli už v květnu a mistrovstv­í světa loni nebylo. Měla jsem z toho smíšené pocity. Pak mě napadlo: Takhle se mi končit nechce. Chci končit sezonou, která bude pocitově líp prožitá.“

Aby se jí to povedlo letos, k tomu může nyní napomoci Tacen. Na mistrovstv­í světa v Pau, kam se moc těšila, ji už v září patrně nikdo z kvalifikov­ané české trojice nepustí.

Šampionát ve Slovinsku trvá do neděle.

„Chci končit sezonou, která bude pocitově líp prožitá než ta minulá.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia