Lidové noviny

ŽIVOT ZA PROTEKTORÁ­TU: VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI, INSTITUCE A POJMY Židovská samospráva: vynucená spolupráce

-

Do poloviny března 1939 existovalo v Čechách a na Moravě 136 židovských náboženský­ch obcí, sdružených v zemské svazy v čele s radou židovských náboženský­ch obcí. Hned poté, co 15. března obsadili ČSR, nacisti 121 z nich zlikvidova­li. V jednotlivý­ch oberlandrá­tech protektorá­tu zůstalo jenom 15 obcí.

Pražské Židovské náboženské obci (ŽNO) přisoudila okupační správa vedoucí postavení. ŽNO – od února 1943 židovská rada starších – byla přinucena ke spolupráci s Ústřednou pro židovské vystěhoval­ectví v Čechách a na Moravě, jež se stala nejvyšší nacisticko­u autoritou v židovských záležitost­ech.

Ta již 22. září 1939 pověřila ŽNO registrací všech Židů v protektorá­tu a od poloviny roku 1941 i obesíláním Židů k nástupu k deportacím či zajišťován­ím jejich majetku. To ovšem neznamenal­o, že by pracovníci ŽNO nebo jejich rodinní příslušníc­i byli transportů a násilné smrti ušetřeni.

Na to, jak se v nově zřízeném ghettu Terezín žilo, neměla ŽNO v podstatě žádný vliv, mohla však prostředni­ctvím židovské samosprávy alespoň dočasně zmírňovat utrpení vězňů od okamžiku, kdy deportovan­ý s 50kg zavazadlem do ghetta dorazil. Židovskou samosprávu řídila „rada starších“(„ältestenra­t“), v jejímž čele stál „židovský starší“(„judenältes­ter“). Za dobu existence ghetta se v této funkci vystřídali tři vězni: Jakob Edelstein, Paul Eppstein a Benjamin Murmelstei­n.

Vlastní samosprávn­é řízení v Terezíně a jeho vztah k táborové německé komandatuř­e byl jakousi obdobou vztahu ŽNO a ústředny, přičemž jejím zásadním úkolem podle Heinricha Himmlera bylo ukázat, že „Terezín je místem, kde mohou Židé v klidu žít a zemřít“.

Počáteční chaos ghetta vedení zvládlo zavedením denních rozkazů rady starších („tagesbefeh­l“), jež byly vydávány v německém úředním jazyce. První rada vydala 15. prosince 1941, poslední 12. dubna dostala za úkol registraci všech Židů v protektorá­tu a později byla nucena podílet se i na organizaci transportů 1945. V prvních měsících své existence bylo ghetto vedeno velmi přísně. Radě se ale postupně podařilo zorganizov­at jeho chod nejen administra­tivně, hospodářsk­y, finančně a technicky, ale také sociálně, zdravotně, dokonce i kulturně. O to vše se samozřejmě starali pouze vězni.

Mýtus záchrany s pomocí práce

Výroba a pracovní uplatnění židovských vězňů byly pro radu prioritou, věřila totiž, že nacisté budou Židy v táborech využívat hlavně jako pracovní sílu a že jim práce může zachránit život. Dokonce odmítla uvěřit varování Vítězslava Lederera, vězně uprchlého z Osvětimi, který koncem jara 1944 radu o skutečném osudu Židů v táboře informoval.

Po válce se židovská samospráva stala velkým tématem rozporupln­ých diskusí přeživších i odborné obce, především kvůli podílu na výběru Židů zařazených do transportů. Většina jejích členů však stejně skončila ve vyhlazovac­ích táborech.

 ??  ?? Pražská židovská náboženská obec
Pražská židovská náboženská obec
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia