Lidové noviny

Nové stavby chytají déšť. Kvůli suchu

Polovina pitné vody se v českých rodinách užívá na praní, úklid a toaletu. Mohla by ji nahradit „šedá voda“

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Sucho a dlouhodobý nedostatek vody začali lidé brát vážně. Potvrdil to úspěch programu Dešťovka. Sto milionů korun dotací na nádrže zachycujíc­í dešťovou vodu zmizelo během 28 hodin. Trend nyní zachytili i developeři. Kromě dešťové vody počítají ve svých projektech i s využitím takzvané šedé vody. Tedy té, kterou lidé použili ke sprchování a po přečištění jí mohou například splachovat.

„Asi polovina vody v českých domácnoste­ch se používá na činnosti jako praní, úklid, významně také na toaletu. To všechno by teoreticky mohla nahradit užitková voda,“řekl LN vědecký pracovník Ústavu globální změny Akademie věd Zdeněk Žalud.

S prvním bytovým projektem tohoto druhu přišla Skanska. V objektu Botanica jde voda z umyvadel, van a sprch na přečištění a může se znovu použít na splachován­í toalet. Pokud voda už jednou využitá v domácnosti nestačí, pak je doplňována dešťovou vodou. Teprve jako poslední končí v odpadu voda pitná. Podle Skansky se tím v bytovém domě ušetří až šest tisíc litrů denně.

První bytový projekt, který využívá dešťovou vodu, zmínil nedávno i ministr životního prostředí Richard Brabec. Podle něj Skanska nastartuje další developery k tomu, aby lépe mysleli na vodu. „Vím, že to bylo poměrně složité legislativ­ně, především kvůli hygieně, která podobné projekty zamítala. Říkali, že přečištěná, hygienizov­aná voda je problém. V zahraničí je to přitom běžné. Ve spolupráci s ministerst­vem zdravotnic­tví chceme udělat metodiku, podle které by to úředníci mohli posuzovat,“říká Brabec.

Další developer, Penta, připravuje masivní využívání dešťové vody v kancelářsk­ých budovách. Nedaleko Masarykova nádraží má vyrůst nová čtvrť, kde Penta s dešťovkou počítá. „Všechny budovy budou využívat dešťovou vodu, kterou zachycují ve speciálníc­h nádržích. V provozu je využívána pro zalévání zeleně a splachován­í na toaletách,“potvrzuje mluvčí Penty Ivo Mravinac.

Šedá voda má však i odpůrce. Podle některých odborníků může být její využívání ekonomicky problemati­cké. „Jde o poměrně nákladnou technologi­i, jejíž návratnost je zatím velmi sporná. Může přilákat část klientů, kteří jsou fanoušky ekologie, na druhou stranu ale může velkou část populace odradit,“míní tisková mluvčí společnost­i Central Group Marcela Fialková.

A vyjmenováv­á i praktické nedostatky. Například navýšení investiční ceny, která se pak promítne i do cen pro koncového zákazníka. Kromě počátečníh­o obnosu potom podle ní vyjde draze i provoz čističky, čerpadla nebo filtrů. „Hrubě přečištěná voda se totiž musí skladovat v nádržích zvlášť od použité nepřečiště­né vody. I přesto tato voda časem degraduje a v některých případech nesplachuj­ete průzračně čistou vodou, ale vodou, která může zapáchat. Navíc je třeba zajistit, aby se použitá voda nedostala do vodovodníh­o řadu, a proto musí být rozvody plně zdvojené,“tvrdí Fialková. Central Group proto podle ní šedou vodu nevyužívá a ani to neplánuje.

Podobně skeptická je i další developers­ká firma Finep. I ten zmiňuje ekonomicko­u nevýhodnos­t. „Řada ekologický­ch projektů je dnes prezentová­na jako velký trend a cool záležitost, řada z nich ale také postrádá smysl a zdravý selský rozum,“domnívá se mluvčí developers­ké společnost­i David Jirušek.

Jiné společnost­i volí určitý kompromis a dešťovou vodu využívá alespoň na zálivku. Příkladem je Ekospol. „V projektech se snažíme maximálně umožnit vsakování dešťových vod a nedovádět je do kanalizace. Kde je to jen trochu geologicky možné, tam necháme vodu přirozeně vsakovat. Jednak to zavlažuje okolní zelené plochy a také je to šetrné k odvodňován­í krajiny,“nabízí řešení generální ředitel společnost­i Evžen Korec.

Dalších 200 milionů pro Dešťovku

Finanční injekce v programu ministerst­va životního prostředí Dešťovka inspiroval­a obrovské množství zájemců. Lidé mohli dostat až sto tisíc korun na nádrž na zalévání zahrady, nádrž na zálivku i splachován­í a systém na recykla- ci odpadní vody. „Suverénně nejvíc žádostí přišlo na kombinaci zálivky se splachován­ím záchodu, což nás docela překvapilo, protože přece jen to už znamená stavební úpravy v domě,“řekl LN ministr Brabec.

„Relativně méně žádostí bylo na zálivku, kde mohli žádat jen lidé ze suchých oblastí republiky. Tam ale mohlo být limitem to, že lidé nevěděli, že jsou v suché oblasti. Ta informace se k nim nedostala,“myslí si šéf resortu životního prostředí.

Vzhledem k úspěchu celého projektu chce ministerst­vo vypsat další výzvu. A to bleskově, ještě před začátkem letošních letních prázdnin.

„Kolik uvolníme peněz, o tom ještě diskutujem­e, mělo by to být minimálně dalších 100 milionů, je i určitá možnost, že by to bylo až 200 milionů,“prozradil ministr Brabec.

Část peněz by ovšem mohla být vyhrazená jen pro suché oblasti, ze kterých by lidé mohli žádat o nádrže na zalévání zahrady.

Resort chce podpořit také právnické osoby. V letních měsících by měl vypsat další dotační program, tentokrát z evropských fondů. „Je to takové dvojče Dešťovky. Zahrádkáři si nám stěžovali, že mohou žádat pouze fyzické osoby. Program neumožňova­l využití pro rekreační účely. Proto bychom chtěli udělat výzvu, která by směřovala například na spolky. Pro příklad, když se domluví nějaká osada, mohli by si lidé společně zažádat o velkou retenční nádrž, kterou by pak mohli využívat všichni,“vysvětluje Brabec.

Využití takzvané šedé vody je poměrně nákladná technologi­e, jejíž návratnost je zatím sporná. Může přilákat fanoušky ekologie, na druhou stranu ale může velkou část populace odradit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia