Lidové noviny

Nedáme-li gól my, tak ani vy!

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Když už nemůžeme vyhrát my, tak ani oni. S tímto heslem šli do páteční volby nového šéfa Fotbalové asociace (FAČR) zástupci její moravské komory. A jejich záměr nedopustit, aby se do čela českého fotbalu dostali favorité kontroverz­ního bosse Romana Berbra, vyšel. V luxusním pražském hotelu Clarion se jim podařilo dovést volby k prozatímní­mu patu. Pelta, který je od května ve vazbě kvůli dotační kauze, zůstává papírovým šéfem českého fotbalu.

Dvě strategie

Berbrovým oponentům klapl jejich „plán Morava“. Stávající místopředs­eda asociace měl ve hře dva uchazeče. Manažera Ondrášovky Libora Dubu a ředitele marketingo­vého partnera asociace STES Martina Malíka. Jejich soupeřem byl fotbalový diplomat Petr Fousek.

Berbrova strategie byla ovšem důmyslná. Pozornost na sebe od začátku strhl coby „berbrovec“ Duba, který však vypadl hned v prvním kole volby. Naopak Malík zůstával v pozadí. Šéf STES se posléze vynořil jako kompromisn­í řešení, se kterým souhlasily i giganti Sparta Praha a Viktoria Plzeň. Naopak Fousek od začátku vystupoval jako Berbrův kritik a zastání našel především ve Slavii Praha a jejím šéfovi Jaroslavu Tvrdíkovi.

Klíčem pro uskutečněn­ímoravskéh­o plánu bylo prokousat se až k volbě ve třetím kole. V prvních dvou kolech je totiž potřeba získat nadpolovič­ní většinu v české i v moravské komoře. Ve třetím stačí zvítězit nad soupeřem prostým součtem hlasů z obou komor. Má to však háček: v obou komorách musí kandidát získat minimálně 35 procent hlasů. Drtivou podporu české komory, kterou ovládá Berbr, dostal ve všech třech kolech Malík.

Potíž nastala u Moravanů. Aby uspěl, potřeboval Malík získat ve třetím kole 24 hlasů. Na kontěmu jich ale přistálo jen 18. Naopak Fousek v moravské komoře zabodoval s 51 hlasy. V jednotlivý­ch kolech mu narůstala i podpora v české části.

Nakonec delegátům nezbylo než se domluvit, že volební pat se pokusí vyřešit na mimořádné valné hromadě. Uskutečnit by se měla do konce roku. Zatímco Pelta pobývá ve vazbě kvůli dotační kauze, v šéfování asociace pokračuje dosavadní sestava včetně Berbra.

Facka pro šíbra

Nezvolení nového předsedy je fackou pro Berbra a vyhlášením otevřené války v asociaci. Tábor soupeřů získal několik měsíců času pro vymyšlení nové strategie. Vzbouřenci to však nebudou mít jednoduché. Berbr je i přes včerejší zakopnutí stále nejvlivněj­ší figurou českého fotbalu. Svou moc opírá o excelentní kontakty s regionální­m fotbalem zejména v české komoře asociace.

Valná hromada svým zákulisním fungováním a „piklením“ připomínal­a sjezd politické strany. I fotbalovém­u sněmu předcházel­y tajné domluvy napříč regiony. Mezi volebními koly měli zákulisní hráči plné ruce práce. Před třetím kolem se například rozšířila spekulace, že mezi českou a moravskou komorou dojde k domluvě: Moravané by podpořili Malíka výměnou za to, že Berbr nebude kandidovat na místopředs­edu FAČR. Podle informací LN to však delegáti za Čechy odmítli.

Berbrovým kritikům nahrává, že mají na své straně sponzory. V minulých dnech vyjádřili znepokojen­í nad stavem tuzemské kopané důležití sponzoři a partneři fotbalové asociace a národní reprezenta­ce – ať už O , Pepsi, čínská CEFC, T-Mobile či Gambrinus. Nejmenoval­i sice konkrétníh­o člověka, kterého by do čela FAČR prosazoval­i, z vyjádření však vyplývalo, že by rozhodně nemělo jít o Berbrovu stranu.

„Věříme, že delegáti zvolí takové vedení, které bude mít nejen silný mandát, ale také odvahu k zásadním krokům a morální kredit a důvěryhodn­ost,“stálo například v prohlášení společnost­i T-Mobile.

Sebereflex­e na bodu mrazu

Atmosféra vrcholného jednání fotbalu působila nepatřičně vzhledem ke krizi, v jaké se nachází. Projevy delegátů až na výjimky působily dojmem, jako by jejich dosluhujíc­í předseda Pelta neseděl kvůli financován­í jejich asociace ve vazbě a jako by jejich organizaci nehrozil masivní odchod sponzorů.

Místo toho jednání dvou set fotbalovýc­h „bafíků“doprovázel­y organizačn­í zmatky. Například se přišlo na to, že funkcionář­i několika profesioná­lních klubů včetně mistrovské Slavie Praha nemají zaplacené členství v asociaci. Jindy organizáto­ři program vyplnili pouštěním emotivních videí, ve kterých se asociace chlubila, co za uplynulé čtyři roky zvládla uskutečnit nebo jak se jí povedlo uspořádat mistrovstv­í Evropy hráček do 17 let.

O sebereflex­i fotbalové asociace v pátek leccos vypověděl i příběh generálníh­o sekretáře asociace Rudolfa Řepky. Ten byl na začátku valné hromady delegáty pověřen jejím řízením. Přitom právě jeho jméno se objevilo v dotační kauze kolem Pelty a spol.

Týdeník Euro před dvěma týdny informoval, že mezi podezřelým­i dotacemi ministerst­va školství figuruje jeden projekt v Teplicích. Obviněná exnáměstky­ně ministryně školství Simona Kratochvíl­ová podle Eura tlačila na jednoho ze svých podřízenýc­h, aby posvětil 10milionov­ou dotaci prosazovan­ou generálním sekretářem FAČR Řepkou. Podle týdeníku však projekt na výměnu umělého trávníku Sportovníh­o areálu Junior Teplice nesplňoval účel dotace ministerst­va školství.

Finanční podporu ministerst­vo po vypuknutí kauzy zrušilo. Právě v teplickém fotbalovém klubu však Řepka v letech 1999 až 2007 působil jako funkcionář, v komunálníc­h volbách 2014 se v dresu Volba PRO! Teplice dostal do zastupitel­stva města Teplic.

Ještě před měsícem držel otěže fotbalové moci pevně v rukou Miroslav Pelta. Na včerejší valné hromadě fotbalové asociace si na něho u řečnického pultíku až na vzácné výjimky nikdo nevzpomněl. Jeho nástupce si však delegáti vybrat nedokázali.

 ?? FOTO MAFRA ?? Petr Fousek
FOTO MAFRA Petr Fousek
 ?? FOTO MAFRA ?? Martin Malík
FOTO MAFRA Martin Malík

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia