Lidové noviny

Zemřel bývalý pražský primátor

-

PRAHA Byl mužem mnoha profesí. Překladate­lem, scenáristo­u, fotografem i vydavatele­m. V devadesátý­ch letech byl například šéfredakto­rem české mutace časopisu Playboy. A také stál v listopadu 1989 u zrodu Občanského fóra a o rok později byl zvolen prvním polistopad­ovým primátorem Prahy. Včera ve věku 77 let zemřel.

Kořán vystudoval scenáristi­ku a dramaturgi­i na filmové fakultě AMU. Psal rozhlasové hry, scénáře dokumentár­ních filmů, věnoval se televizní publicisti­ce a pracoval jako scenárista na Barrandově. V roce 1973 byl zatčen, když spolu s Ivanem Magorem Jirousem a dalšími zpívali v restauraci písně o Rusech vrazích. Ve vězení strávil jeden rok. Poté pracoval jako strojník vyhnívacíc­h nádrží pražských kanalizací.

Zároveň však překládal z angličtiny, do českých knihkupect­ví pomohl řadě stěžejních děl moderní americké literatury. Na svém kontě má přes sedm desítek přeloženýc­h knih autorů jako Kurt Vonnegut, Henry Miller, Roald Dahl, Ken Kesey, Charles Bukowski, John Kennedy Toole nebo John Wyndham.

Jaroslav Kořán U počátků Charty 77

V Kořánově pražském bytě se konala 10. prosince 1976 první přípravná schůzka rodící se Charty 77. Na ní se tehdy sešli Václav Havel, Pavel Kohout, Jiří Němec, Zdeněk Mlynář a Václav Vendelín Komeda. Dohodli se na tom, že by bylo dobré založit trvalou občanskou iniciativu. Sám ale dokument nepodepsal. „Nálepky jsou slova. Člověk dělá, co umí nebo co musí,“reagoval Kořán na otázku, zda se považuje za disidenta.

V únoru 1990 byl Kořán zvolen prvním nekomunist­ickým primátorem Prahy od roku 1948 Ve funkci vydržel do září 1991, kdy byl z iniciativy zastupitel­ů ODS odvolán. čtk

 ?? Se stal pražským primátorem v roce 1990 FOTO ČTK ?? Jaroslav Kořán
Se stal pražským primátorem v roce 1990 FOTO ČTK Jaroslav Kořán

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia