Lidové noviny

Ukrajinské město míří do Česka

-

Všichni obyvatelé ukrajinské­ho města se do Brna „stěhovat“určitě nebudou. Kateřina Šedá už ale mnohokrát ukázala, že dokáže lidi přemluvit k neotřelým aktivitám. V roce 2011 bodovala nápadem přestěhova­t 80 obyvatel moravských Bedřichovi­c do londýnské galerie Tate Modern. Také platila lidem za nicnedělán­í nebo pořádala soutěž v chytání lelků. Pokaždé s úspěchem.

Proto lze očekávat, že i do realizace jejího nejnovější­ho nápadu se zapojí velké množství lidí. Aby se vízový systém nepřehltil, obsahuje pokus o rekord „pojistku“. Z každé stovky podaných žádostí budou organizáto­ři zápisu do Guinnessov­y knihy teprve losovat jednoho člověka, který obdrží oficiální pozvánku k návštěvě České republiky a s ní i šanci vízum skutečně získat.

Šťastlivec si navíc nebude muset dělat těžkou hlavu s výdaji na samotnou cestu či pobyt v Brně.

Nežít v minulosti

Přijít na to, jakým způsobem by mohla „rozhýbat“myšlenkově strnulý Slavutyč, trvalo Šedé dva roky. Ve své nejnovější umělecké práci nakonec navazuje na akci, v níž před třemi lety hledala re- kordmany amerického „města úspěšných“Los Altos.

„Zápis do Guinnessov­y knihy je záminka, aby přišli místní s něčím novým a nemluvili pořád jen o Černobylu. Oni i při různých oslavách řeší jen tu elektrárnu. Někteří ale tuší, že problém leží teď už spíš v budoucnost­i než v minulosti,“říká Šedá.

Nápadu s pokusem o rekord předcházel jiný. Jeden z místních navrhoval, aby se lidé ze Slavutyče pokusili „vyměnit“s lidmi z některého města ležícího mimo Ukrajinu. Při té příležitos­ti ale zaznělo, že největším problémem pro Ukrajince je samotné překoná- ní hranic do ciziny. To se však změní. Země EU schválily zavedení bezvízovéh­o styku pro Ukrajinu. Uvolnění cestovního režimu by mělo začít platit ve druhé polovině června.

 ?? RUSKO UKRAJINA ??
RUSKO UKRAJINA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia