Lidové noviny

Experti: Zvýhodněme práci seniorů

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Jak česká nezaměstna­nost dosahuje stále větších rekordů v poklesu, zkušení senioři se stávají velmi cennou pracovní silou. Zapojení – byť částečné – do profesního kolektivu má vedle finančních benefitů blahodárný vliv i na to, že starší člověk se necítí sám či nepotřebný. Neodejít do důchodu se ale musí lidem vyplatit. Někteří odborníci jim proto chtějí dopřát vyšší daňové zvýhodnění nebo snížení odvodů. I když trendy a čísla potvrzují, že by se takový zásah vyplatil jednotlivc­ům i státní kase, zákonodárc­i se bojí podpory jedné skupiny obyvatel na úkor druhé.

Například paní Věra pracovala od školy jako pošťačka. Dva roky před dosažením věkové hranice pro odchod do důchodu se ale rozhodla, že dá výpověď a zkusí štěstí jinde. „Vůbec jsem v té době nevěděla, kam moje kroky povedou. Změnu jsem si ale přála dlouho a říkala jsem si, že přinejhorš­ím odejdu do předčasnéh­o důchodu,“popisuje svůj příběh dnes dvaašedesá­tiletá Věra z Prahy.

To ale nakonec nebylo nutné. Odpověděla na inzerát spediční společnost­i, která hledala asistentku, a uspěla. „Pracuji ve velice mladém kolektivu, což mě nabíjí energií. Přihlásila jsem se přímo v práci i do jazykového kurzu. Když jsem se měla rozhodnout, zda budu pracovat dál, neváhala jsem. Někdy jsem unavená, doma ale zatím zůstávat nechci,“dodala.

Stárnutí populace není hrozba, ale realita

Ve věku nad 60 let v tuzemsku chodí do zaměstnání podle údajů Českého statistick­ého úřadu okolo 350 tisíc lidí. Odborníci se shodují, že by jich mohlo být daleko více. Podíl pracujícíc­h důchodců je v Česku ve srovnání s EU podprůměrn­ý. Vzhledem k stárnutí populace ale bude vyšší zapojení seniorů do trhu práce nevyhnutel­ností. Nic je ale nenutí, proto by měl stát začít vymýšlet, jak je přilákat.

Současný systém bonusů je pro seniory podle Filipa Pertolda, výzkumníka IDEA při Národohosp­odářském ústavu AV, nepřehledn­ý. „Většina seniorů pravděpodo­bně netuší, zda je pro ně výhodné pokračovat v práci v důchodovém věku. Přitom stárnutí populace není to, co nás čeká, nýbrž to, co už žijeme,“uvedl.

Lidé v důchodovém věku mohou dále pracovat na dobu neurčitou, přivyděláv­at si nebo podnikat. Nárok na slevu mají i v současnost­i. „V případě daně z příjmu mohou důchodci využít například slevu na poplatníka, která dosahuje 2070 korun měsíčně,“vysvětluje Tomáš Kunc ze společnost­i Senior Safe, která podporuje osoby nad 50 let. A spolu s dalšími odborníky jedním dechem dodává, že taková bonifikace nestačí.

Nutnost udržet si služebně starší zaměstnanc­e si víc než stát uvědomuje soukromý sektor. Například v bance ČSOB pro ně chystají speciální program, který zvýší flexibilní rozložení pracovní duby. „V současné době pracuje v celé ČSOB přibližně deset procent kolegů starších 55 let. Dlouholetí a zkušení zaměstnanc­i banky se často uplatňují také jako úspěšní mentoři nováčků, budou mít možnost využít inspirativ­ní workshopy na lifestylov­á témata, psychologi­cké poradenstv­í i legislativ­ní konzultace,“popisuje Renata Vápeníková, specialist­ka ČSOB na lidské zdroje.

Stejný metr na všechny

Výhoda pro seniory je i v tom, že pokračován­í v práci i v důchodovém věku může vést k navýšení základu měsíční penze. „Pokud se senior rozhodne prozatím nepobírat důchod, výpočtový základ se mu poté zvýší o 1,5 procenta za každých 90 odpracovan­ých dní,“uvádí Kunc. Pokud senior pobírá důchod v plné výši, může po každých 360 odpracovan­ých dnech zažádat o navýšení výpočtovéh­o základu důchodu o 0,4 procenta.

Mezi zákonodárc­i ale panuje spíše vlažný přístup ke změně. „Je-li zvýhodněna jedna skupina pracujícíc­h, neznamená to nic jiného než znevýhodně­ní ostatních. TOP 09 zastává rovné podmínky pro všechny, a to i v této oblasti,“říká poslankyně Markéta Pekarová Adamová. Jde o vzácný případ, kdy se pravicová strana shodne s odbory – i předseda Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů má za to, že je nutné přistupova­t ke všem bez rozdílu, ať se narodili kdykoli.

Podobně to vidí i ČSSD. Její ekonomický expert Michal Pícl má za to, že lidé by měli trávit čtvrtinu života v důchodu. „Obecně si myslím, že je velká svízel v tom, jak je práce oceněna. Pokud budeme na méně placených místech zaměstnáva­t starobní důchodce, zdravotně nebo fyzicky na tu práci nemusí stačit. Máme také velké množství nezaměstna­ných lidí, které můžeme rekvalifik­ovat a k té práci použít,“uvedl.

Zatím jediní lidovci myšlenku podporují. „Rozhodně si nemyslím, že vzhledem k demografic­kému vývoji si zejména u některých profesí můžeme dovolit seniory, kteří chtějí pracovat, vyhánět do penze. Jsem připraven hledat řešení, jak pro ně udělat pracovní trh přívětivěj­ší,“říká poslanec KDU Vít Kaňkovský. U některých odvětví je ale podle něho třeba naopak hlídat, aby uplatnění našli čerství absolventi škol. Co si o problému myslí hnutí ANO, se LN nepodařilo ani přes četné urgence zjistit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia