Lidové noviny

Radní haní SUV, sami jezdí v delších autech

- ROBERT SATTLER Více na www.lidovky.cz

PRAHA Magistrát hlavního města v polovině května zahájil kampaň proti vozidlům kategorie SUV. Více než minutový spotmá upozornit na jejich rozměry, kvůli nimž na ulicích zabírají více místa, i na znečisťová­ní ovzduší, které vozy způsobují. Vedení města zároveň vyzývá obyvatele metropole, aby zvážili, zda SUV skutečně potřebují. Primátorka Adriana Krnáčová a další radní ale přitom jezdí vozy Škoda Superb, které si v délce ani šířce s auty, od nichžmagis­trát Pražany odrazuje, nezadají.

Reklamní šot zachycuje situaci, kdy dívka čeká na přítele, který mezitím křižuje pražskými ulicemi a snaží se zaparkovat své SUV Volkswagen Touareg. Kvůli příliš- né délce se mu ovšem nedaří najít volné místo, při parkování navíc málem srazí malého chlapce. Dívka na něj nakonec déle nečeká a do přilehlé kavárny odejde s cyklistou, který v tu chvíli dorazil.

Ihned po zveřejnění na internetu se pod videem objevily negativní komentáře. Někteří diváci video vnímali jako výsměch, neboť místo toho, aby město vyřešilo nedostatek parkovacíc­h míst v pražských ulicích, radí jim s koupí menších vozů.

Server Lidovky.cz nyní na základě dokumentů získaných dle zákona o svobodném přístupu k informacím zjistil, že pražští radní používají k práci služební auta Škoda Superb. Ta jsou přitom ještě delší než vozidlo, na jehož nevýhody Praha upozorňuje v klipu. Magis- trát má vozidel tohoto typu hned patnáct, dvě z nich využívá i primátorka Adriana Krnáčová. Ta se k záležitost­i i přes opakované oslovení redakcí nevyjádřil­a. Podle informací serveru Lidovky.cz ovšem s videem namířeným proti SUV v metropoli nesouhlasí. Vznikl bez jejího vědomí na odboru dopravy.

Primátorči­n náměstek pro dopravu Petr Dolínek připouští, že magistrátn­í vozidla skutečně dlouhá jsou. Důležité však podle něj je brát v potaz rovněž další atributy. Ačkoliv má superb k dispozici, podle svých slov raději využívá hromadnou dopravu, když mu to čas umožňuje. Sám přitom navrhuje, aby město do budoucna vyměnilo polovinu služebních aut za elektromob­ily.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia