Lidové noviny

Merkelová zuří, část USA rebeluje

- JIŘÍ SLÁDEK

WASHINGTON/PRAHA Společným jmenovatel­em světových reakcí na čtvrteční prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa o zavržení klimatické dohody je sdílený pocit, že Spojené státy se obrátily zády ke zbytku světa a jdou i proti vlastním zájmům.

Současně všichni odmítli Trumpův nápad, že by Washington mohl vyjednat nové podmínky a „lepší“dohodu. Nic takového se podle politiků nerýsuje.

Merkelová: „A to jsem ještě zdrženlivá...“

Německá kancléřka Angela Merkelová vyjádřila nad rozhodnutí­m šéfa Bílého domu velké zklamání. „Je to krajně politování­hodné, a to se vyjadřuji velmi zdrženlivě, když to říkám,“prohlásila. Nic podle ní ale nezastaví ty, kdo cítí závazek chránit planetu. Důležité je podle ní spojit síly, poskytovat finanční pomoc nejchudším a nejzranite­lnějším zemím.

Rozčarován­í vyjádřila i britská premiérka Theresa Mayová. V telefonátu s Trumpem mu připo- mněla, že snižování emisí skleníkový­ch plynů je nesmírně důležité pro prosperitu příštích generací. Ujistila, že Británie se cítí i nadále Pařížskou dohodou vázána.

S tím souhlasí i kanadský premiér Justin Trudeau, který také hovořil s prezidente­m USA telefonick­y. „Americké rozhodnutí je sice vysoce skličující, nás však naplňuje velkou nadějí celosvětov­ě rostoucí energie k boji proti klimatický­m změnám,“uvedl Trudeau.

Nový francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron potom Trumpa varoval, že Evropa rozhodně nemíní vyjednávat o žádné nové dohodě, která by mohla tu z Paříže nahradit. Spektrum evropských bezvýhradn­ě odmítavých reakcí doplnil i premiér Bo- huslav Sobotka, který na Twitteru napsal, že klimaticko­u dohodu nelze odmítnout jen proto, aby se nám teď chvíli žilo pohodlněji.

Moskva s Pekingem pokračují

Nejistota zpočátku panovala ohledně dalšího postupu Ruska a Číny. Obě velmoci ale shodně uvedly, že od dohody neustoupí.

„Připojili jsme se k ní a toto rozhodnutí nebudeme měnit,“ujistil zahraniční partnery místopředs­eda ruského kabinetu Arkadij Dvorkovič. I podle šéfa Kremlu Vladimira Putina je dohoda dobrá a USA měly zůstat její součástí. „Nebudu teď prezidenta Trumpa soudit, protože to byl (bývalý) prezident (Barack) Obama, kdo rozhodl (připojit se k dohodě),“řekl však Putin.

Opatrným prohlášení­m vybočil pouze poradce Kremlu Andrej Bělousov, který uvedl, že klimatická dohoda bez Spojených států je neuskutečn­itelná, vzhledem k tomu, že právě USA jsou druhým největším znečišťova­telem planety.

Důležitějš­í jsou ale vstřícné náznaky z lidnaté Číny, jež světové klima zamořuje vůbec nejvíce.

Mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing ocenila Pařížskou dohodu, kterou považuje za nejširší platformu mezinárodn­í spolupráce v oblasti životního prostředí. Dodržování dohody slíbila také Indie, třetí největší znečišťova­tel ve světě.

Pochvala na domácí scéně

Celosvětov­á snaha pokračovat v plnění závazků Pařížské doho- dy našla odezvu i v samotných USA. Bez ohledu na Trumpovo rozhodnutí tři důležité americké státy – Kalifornie, New York aWashingto­n – ujistily, že budou klimatické závazky dodržovat. K této trojici, která zastupuje pětinu americké populace, se údajně plánují přidat další státy, stejně jako radnice velkých amerických měst.

Přesto se dočkal Trump na domácí scéně i podpory. Jeho krok uvítali šéf Sněmovny reprezenta­ntů Paul Ryan a také vůdce republikán­ské většiny v Senátu Mitch McConnell, kteří jej pochválili „za důsledné plnění předvolebn­ích slibů“.

Nestává se často, aby se v jedné chvíli bez výjimky shodly Rusko, Čína, země Evropské unie a Kanada. Takové nesouhlasn­é unisono nyní zaznělo po Trumpově rozhodnutí odstoupit od klimatické dohody z Paříže.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia