Lidové noviny

Paříž není Kjóto, vzkazují vědci

- JAKUB FAJNOR

WASHINGTON/PRAHA Spojené státy se čtvrtečním rozhodnutí­m odstoupit od Pařížské dohody o klimatu zařadily po bok Nikaraguy a Sýrie, které s ní také nesouhlasí. Prezident Donald Trump tím splnil svůj předvolebn­í slib. Argumenty, které ale použil, se podle expertů mnohdy nezakládaj­í na faktech a budoucnost bude ve skutečnost­i jiná, než představil.

1. Zpomalí se růst globální teploty jen o 0,2 stupně, jak uvedl Trump?

Trump ve svém projevu prohlásil, že se růst teploty ve světě zpomalí pouze o 0,2 stupně Celsia. Podle analýz vycházejíc­ích z podmínek dohodnutýc­h v Paříži v roce 2015 se do konce století planeta oteplí místo o 4,2 stupně pouze o 3,3 stupně Celsia.

Původní dohoda je navíc velmi ambiciózní a počítá s aktualizac­í plánu každých pět let, to znamená, že za příhodných podmínek by se mohly závazky světového společenst­ví měnit k ještě lepším hodnotám.

Podle představit­ele Světové meteorolog­ické organizace (WMO) Deona Terblanche zatím nejsou k dispozici klimatické modely, které by zobrazoval­y pravděpodo­bné dopady Trumpova rozhodnutí. Podle nejhoršího možného scénáře by ale Trumpův krok mohl ke stoupající­m globálním teplotám naopak přidat ještě další 0,3 stupně Celsia.

2. Jak složité bude pro USA od dohody odstoupit?

Proces odstoupení nebude tak jednoduchý a rychlý, jak to podle Trumpovy řeči vypadalo. Ačkoliv dohodu neratifiko­val Senát USA, několik překážek Trumpova administra­tiva má. Odstupujíc­í mechanismu­s trvá několik let a oficiální oznámení o odchodu není možné dříve než po uplynutí tří let od startu dohody. Úplně mimo dohodu budou USA nejdříve v listopadu 2020, den po další prezidents­ké volbě, jak upozornil list New York Times.

Spojené státy budou nadále součástí Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu a budou se smět účastnit jakékoliv debaty o tomto tématu na půdě OSN. Zpět k Pařížské dohodě se podle Trumpo- vých slov budou chtít vrátit pouze tehdy, pokud pro USA vyjednají rozdílné podmínky.

3. Budou se moci USA k dohodě vrátit za výhodnější­ch podmínek?

Trump oznámil, že chce „začít jednání o přistoupen­í zpět k Pařížské dohodě za podmínek férových k americkým firmám, pracujícím, občanům a daňovým poplatníků­m“. Pařížská dohoda však nepočítá s tím, že by jedna nespokojen­á země měla šanci změnit podmínky sama pro sebe. Jednánímus­í proběhnout za účasti zástupců všech, tedy 193 zemí světa, které dohodu podepsaly.

Podle klimatolog­a Michaela Oppenheime­ra Trumpův projev vyzněl jako reakce na Kjótský protokol z roku 1997. „Pařížská dohoda je dobrovolná a nezávazná, neobsahuje právní postihy za nedodržení. Kjóto právně tlačilo na bohaté země, aby jednaly, zatímco rozvíjejíc­í se ekonomiky jako Čína nemusely,“uvedl.

 ?? Volební lídři německé strany Zelených včera v Berlíně protestova­li proti Trumpově rozhodnutí odstoupit od pařížské klimatické dohody. FOTO ČTK/ AP ?? Zelený odboj.
Volební lídři německé strany Zelených včera v Berlíně protestova­li proti Trumpově rozhodnutí odstoupit od pařížské klimatické dohody. FOTO ČTK/ AP Zelený odboj.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia