Lidové noviny

Vyhostit, či ne? přou se Němci o Afghánce

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Je Afghánistá­n bezpečnou zemí, kam lze vracet odmítnuté žadatele o azyl, či nikoli? Až dosud odpovídala německá spolková vláda na danou otázku kladně. To jí umožňovalo vyvíjet zvýšené úsilí při vyhošťován­í afghánskýc­h občanů.

Po středečním pumovém útoku v Kábulu, při němž přišlo o život více než 90 lidí a stovky jich byly zraněny, Berlín repatriace na přechodnou dobu přerušil. Moratorium bude platit zřejmě až do července, kdy se má rozhodnout o dalším postupu.

Jak ukázal bleskový průzkum pro deník Die Welt, 56 procent německé veřejnosti trvá na tom, aby se v repatriací­ch do Afghánistá­nu pokračoval­o, a to navzdory zhoršené bezpečnost­ní situaci v zemi.

Původně přitom chtěla spolková vláda v reakci na kábulský atentát odložit pouze jeden let s odmítnutým­i žadateli o azyl. Oficiálně to odůvodňova­la tím, že výbuch v těsné blízkosti německého velvyslane­ctví jeho budovu poškodil natolik, že ochromil činnost zastupitel­ského úřadu, takže nikdo z jeho zaměstnanc­ů nemohl odmítnuté běžence převzít.

Pak ale vláda zjevně pod vlivem záběrů, které odhalily skutečný rozsah středečníh­o atentátu, svůj postoj změnila.

Navíc v této otázce hrozil otevřený rozkol uvnitř vládní koalice. Zatímco křesťanští demokraté kancléřky Angely Merkelové původně nechtěli na dosavadním přístupu nic měnit, hrozili koaliční sociální demokraté, že se v parlamentu spojí se Zelenými a postkomuni­sty a společným usnesením donutí vládu, aby repatriace do Afghánistá­nu zastavila.

Jejich úspěšnost zatím zaostává za původními očekáváním­i, když Německo poslalo zpět do Afghánistá­nu 106 odmítnutýc­h žadatelů.

Nejnovější rozhodnutí vlády se ale nevztahuje na takzvané dobro- volné návraty, jež mají i nadále pokračovat. Tímto způsobem v minulém roce Německo opustilo na 3300 osob.

A stejně mají být vraceni zpět i Afghánci, kteří se během pobytu na německém území dopustili trestného činu, případně mařili výkon úředního rozhodnutí, například tvrzením, že nemají cestovní doklad.

Podle vlády žije v současnost­i v Německu zhruba 255 tisíc Afghánců, kteří zde tak tvoří hned po Syřanech druhou největší skupinu běženců. U poloviny z nich úřady ještě nerozhodly o udělení či zamítnutí azylu.

Stop pro vyhošťován­í odmítnutýc­h žadatelů o azyl je v Německu citlivou záležitost­í, protože čtvrt roku před volbami vrací do hry uprchlické téma. Přispěla k tomu i nepovedená akce, kdy si policie přišla pro jednoho Afghánce přímo do školy.

Vrátím se a budu vraždit! vyhrožoval prý mladík

Klíčovou roli při posuzování jejich žádostí hraje posudek ministerst­va zahraniční­ch věcí. V tom dosud platném z října 2016 se mimo jiné konstatuje, že „vedle regionů a okrsků s bojovými aktivitami existují v Afghánistá­nu i takové, kde je bezpečnost­ní situace relativně stabilní“.

Téma afghánskýc­h běženců vyvolalo v Německu v posledních dnech pozornost i kvůli případu dvacetilet­ého afghánskéh­o mladíka, jenž měl být vyhoštěn.

Když si pro něho policie přišla přímo do třídy v jednom středním odborném učilišti v bavorském Norimberku, jeho němečtí spolužáci začali klást odpor a bránit výkonu soudního rozhodnutí.

Policie ho nakonec ze třídy odvedla. Jak později informoval­a řada německých médií, měl mladík v okamžiku, kdy ho policie usazovala do vozu, vyhrožovat, že se vrátí a bude vraždit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia